Opriți-vă un moment și vizulizați momentele când familia Dvs. este așezată împreună la masă - este ceva care se întâmplă frecvent sau rar? De obicei există un televizor pornit? Stai cu toții liniștiți sau toată lumea se grăbește și se grăbește să continue ceea ce făceau înainte?

Masa de familie a devenit puțin o artă pierdută în epoca modernă, în care viața se mișcă cu viteză amețitoare, programele de lucru lungi sunt jonglate, ecranele sunt lipite de toată lumea și activitățile și alte angajamente umplu orele libere.

Dar chiar dacă familia Dvs. este de două persoane sau de zece, mâncatul împreună la masă ar trebui să fie o prioritate, deoarece oferă mai multe beneficii decât își dau seama majoritatea oamenilor. Mesele de familie nu trebuie să fie extravagante sau să fie compuse din preparate complicate; este mai puțin despre ceea ce este pe masă decât despre cine este la masă.

De ce să mâncăm împreună?

Pe lângă faptul evident că timpul familiei este important pentru apropiere, aici sunt și alte beneficii susținute de cercetare pentru mâncatul împreună:

Sănătatea fizică:

  • Mesele tind să fie mai echilibrate și hrănitoare, conținând porțiile recomandate de fructe și legume.
  • Oamenii mănâncă mai încet și vorbesc mai mult, ceea ce permite mai mult timp pentru digestie și ajută la prevenirea supraalimentării, deoarece există mai mult timp pentru a recunoaște sățietatea.
  • Copiii care mănâncă împreună cu familia sunt expuși la o varietate mai largă de alimente și devin mai puțin pretențioși.

Sănătatea metală și emoțională:

  • Este timpul atât de prețios pentru a povesti, a vă reconecta și pentru a afla ce se întâmplă în viața copiilor Dvs. Aceasta creează legături mai strânse și puteți recunoașteți problemele potențiale pe care le pot avea copiii Dvs.
  • De-a lungul acestei perioade, copiii își construiesc un mai mare respect de sine și părinții au posibilitatea să modeleze comportamente sănătoase, indiferent dacă aleg alimente nutritive sau rezolvă un conflict.
  • Copiii și adolescenții care mănâncă mese în familie pot lua note mai mari la școală, au mai puține simptome de depresie și sunt mai puțin susceptibili să se implice în comportamente cu risc ridicat, cum ar fi consumul de droguri.
  • Pentru copiii mici, mesele în familie ajută la dezvoltarea abilităților lingvistice și sociale.

Și un ultim beneficiu? Economisiți bani – potențial, destul de mult, în funcție de cât de des mănâncă familia în afara casei.

Profitați la maxim de mesele de familie

Iată câteva sfaturi pentru a beneficia și mai mult din mesele în familie:

1. Împărțiți responsabilități întregi familii: pregătirea alimentelor, aranjarea mesei și curățarea.

2. Lăsați pe fiecare să-și aleagă propriile locuri.

3. Țineți ecranele într-o altă cameră.

4. Dacă nu se pot întâmpla frecvent, setați un program pentru zilele în care veți mânca împreună și respectați programul.

5. Dacă cinele sunt prea greu de realizat, încercați micul dejun de familie sau prânzurile de weekend.

Luați copiii la cumpărături cu Dvs. pentru a vă ajuta să alegeți produsele pe care ar dori să le mănânce la o masă viitoare în familie - apoi bucurați-vă de timpul împreună!