Cititul este una dintre abilitățile cele mai importante pe care o pot învăța copiii noștri. Nu numai că îi va ajuta să-și îmbogățească cunoștințele și vocabularul, dar va contribui, de asemenea, la dezvoltarea lor emoțională și la formarea unei atitudini pozitive față de învățare. Iată câteva modalități eficiente de a-i încuraja pe copii să citească:

  1. Citiți împreună: Începeți cu a citi împreună cu copilul dvs. acele cărți simple, dar captivante, care i-ar putea pune în evidență interesul pentru citit. Când copilul devine mai confortabil cu cititul, îl puteți încuraja să citească singur.
  2. Fă-i să se simtă speciali: Fă-i copilului tău o bibliotecă personală, cu cărți care îi plac și le poate adăuga pe măsură ce înaintează în vârstă.
  3. Dă-i acces la o varietate de cărți: Asigurați-vă că copilul are acces la o gamă variată de cărți, inclusiv benzi desenate, cărți pentru copii, cărți de aventură și povești de dragoste. Acest lucru îl va ajuta să găsească o categorie de cărți care îi place și să înceapă să citească.
  4. Încurajează pasiunea pentru subiecte specifice: Dacă copilul are o pasiune pentru un anumit subiect, cum ar fi animalele sau istoria, încurajează-l să citească cărți despre aceste subiecte. Acest lucru îl va ajuta să se concentreze și să-și îmbogățească cunoștințele.
  5. Fă din citit o activitate de familie: Fă din citit o activitate de familie regulată, în care toți membrii familiei citesc în fiecare seară înainte de culcare, în fiecare weekend, caută varianta care ți se potrivește.
  6. Nu uita, tu ești exemplul și mentorul copilului tău. Dacă vrei ca el să citească și tu sa te uiți la filme va funcționa mult mai greu. În schimb, doar implementând tu acest obicei, el va tinde să te copieze și să fie mult mai interesat de citit decât ți-ai fi putut imagina.

Cititul este o activitate esențială pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor. Acesta le poate oferi oportunități de explorare și de a învață lucruri noi, dezvoltându-le abilitățile de comunicare, creativitatea și imaginarul.

Ca părinte sau educator, puteți încuraja pasiunea copiilor pentru citit prin oferirea lor de materiale interesante și accesibile, crearea unui mediu confortabil pentru lectură și oferirea de feedback constructiv. Pentru copiii care refuză sub orice formă această activitate, se pot folosi materiale educative pe calculator, disponibile în categoria școala online, separate pe diverse discipline.

De asemenea, puteți face un subiect din discutarea ideilor obținute din cărți în timpul meselor sau serilor în familie. În final, cel mai important este arătați copiilor cititul este important și valoros, astfel încât ei vadă acest lucru și devină pasionați de lectură pe cont propriu.