Edu JURNALUL DASCĂLULUI - De la Profesori pentru Profesori
- 15/06/2016
- de catre
De la Profesori pentru Profesori
Strategii de învățare activă pentru o clasă diversificată
- 23/06/2016
- de catre Eduvolt
Învățarea activă este o parte importantă a strategiilor folosite în clasă, în special într-un mediu de învățare cu elevii aflaţi la diferite niveluri. Învățarea kinestezică sau încorporarea mișcării și activităţii fizice în structura clasei poate ajuta elevii în accesarea informațiilor și îi determină să rămână implicați. În timp ce mulți oameni cred că activitățile kinestezice sunt dificil de planificat, ele pot fi simple și ușor de încorporat într-o varietate de tipuri de ore.
Metodele de învăţare kinestezică, precum “Acvariul” sau “4 Colţuri” sunt modalităţi simple de a încorpora răspunsurile și reflecțiile elevilor în activitățile de la clasă. Ambele metode includ postere cu regulamentul sau foi cu comentarii, aranjate pe pereţii sălii de clasă. Elevii stau și se deplasează între diferite staţii, pentru a înregistra observații sau întrebări pe diferite teme, specifice fiecărei stații. In Acvariul, elevii răspund la o imagine existentă sau o idee care este postat la fiecare stație. În 4 Colțuri, elevii aleg un subiect sau o parte care îi interesează pentru a începe să dea răspunsurile lor. Acvariul și 4 Colțuri pot fi setate rapid și utilizate atunci când elevii au devenit apatici în răspunsuri sau dezinteresaţi. Mișcarea fizică îi ajută să redevină implicaţi.
Un alt tip de activitate kinestezică, care este ușor de implementat este utilizarea de mingiuţe sau alte obiecte uşoare care pot fi aruncate de la vorbitor la vorbitor într-o dezbatere. Acest tip de activitate fizică ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână și permite elevilor de a coreleze activitatea fizică cu un sistem de răspuns. Elevii pot arunca mingiuţa celui care urmează să vorbească într-un cerc, seminar socratic, sau dezbatere. Acest lucru ajută la menținerea disciplinei în activitate, cu o singură persoană, vorbind la un moment dat și implică, de asemenea, învățarea fizică a elevilor.
Un ultim mod simplu de a încorpora învățarea kinestezică în clasă este de a utiliza activități de întindere fizică și "pauze ale creierului" între mai multe activităţi sedentare. Aceste pauze de relaxare pot încorpora mersul pe loc, în care se întind brațele și picioarele, sau exerciții de îndoire simple. Aceste exerciții ajută la oxigenarea creierului și oferă oportunități importante de concentrare. În special pentru elevii cu nevoi speciale, aceste pauze de întindere fizică îi pot ajuta să-şi îmbunătățească concentrarea. Încorporarea activității fizice și mişcarea în nevoile clasei nu trebuie să fie complicată sau de durată.
Aveţi o metodă care funcționează deosebit de bine în clasa Dvs? Ne-ar face mare plăcere să auzim despre aceasta!
Cum puteți îmbunătăți postura elevilor dvs.
- 21/06/2016
- de catre Eduvolt
S-a mai vorbit despre tensiunile și încordarea acumulate de tineri prin stilul lor de viață - și există toate motivele să presupunem că acest aspect se va înrăutăţi.
Încovoiaţi deasupra telefoanelor mobile, stând incorect în timpul utilizări laptopurilor, sau neacordând suficientă atenție lucrului la birou, toate contribuie la o ţinută deformată și la problemele de sănătate asociate, care se pot crea.
Așa că, data viitoare când sunteţi la locul de joacă, în sala de clasă sau în drum spre școală, uitaţi-vă la postura celor din jur. În timp ce mărşăluiesc spre şcoală, șansele sunt să vedeţi majoritatea copiilor lipiţi de telefoanele lor smartphone, cu umerii încovoiaţi și gâtul tensionat.
De asemenea, șansele sunt să staţi cocoșat, la un laptop sau la un telefon mobil când lecturaţi acest articol. Stilul de viață bazat pe gadget-uri începe să degradeze sănătatea noastră destul de dramatic. Postura deformată poate fi un simptom al acestuia, dar şi o cauză: dacă aveți postura incorectă, mușchii trebuie să se surmeze pentru a vă sprijini, slăbind treptat sau devenind inflexibili - acest lucru poate duce la probleme de sănătate și la o stare de apatie.
Deci, aruncaţi o privire la un filmuleţ de la fizioterapeutul turc, Murat Dalkilinç, în care explică problemele de sănătate asociate cu postura, și modul în care le puteți aborda.
Și staţi drept în timp ce urmăriți.
Idei de gestionare eficientă a clasei prin organizare
- 05/06/2016
- de catre Eduvolt
Introducere
În conceptul multor dascăli experiementați din sistemele de învăţământ de top mondial, gestionarea eficientă a clasei este susținută de trei piloni primari: reguli clare și deprinderi în sala de clasă, motivația adecvată a elevilor și organizarea eficientă a clasei.
Subiectul acestui articol este organizarea clasei. Vă invităm să lecturaţi şi Regulile Clasei.
Locul şi timpul potrivit pentru orice
Elevii par să se descurce mai bine cu activități structurate. Tot așa, ei funcționează mai bine într-un mediu structurat - în acest caz, sala de clasă.
Dacă știu exact unde se află orice și unde sunt păstrate obiectele care le aparţin, elevii sunt capabili să îndeplinească ceea ce li se cere, în timp util, fără dramatizări şi haos. Acest lucru promovează în mod clar un management eficient al clasei.
Elevii sunt uituci de notorietate, mai ales atunci când este vorba de a aduce de ceea ce au nevoie pentru a doua zi în clasă. Acest lucru se întâmplă şi deoarece, în cazul în care nu au cele necesare, ei nu trebuie să participe!
Din fericire, într-o clasă eficientă, lucrurile pur și simplu nu funcționează în acest fel. Tot de ceea ce au nevoie elevii, în oricare din zile, este găzduit în permanență, în sala de clasă.
Într-adevăr nu toată lumea e suficient de norocoasă pentru a avea o mulțime de spaţii de depozitare. Prin adăugarea câtorva mese simple și rafturi, puteţi extinde zona de depozitare.
Înainte de a aranja ceva în sala de clasă, apar două întrebări:
- Ce trebuie să aibă elevii la ei în sala de clasă, în fiecare din zilele săptămânii şcolare?
- Unde se pot pune aceste elemente pentru a reduce timpul de deplasare prin clasă?
Tinând cont de aceste întrebări, vă oferim un exemplu de organizare pentru un cabinet de Limba și Literatura Romănă:
Produs |
Descriere |
Locatie |
Descriere |
Auxiliare școlare |
Citire şi Gramatică |
Dulap bibliotecă 1 |
Biblioteca auxiliarelor școlare |
Fișe de lectură |
Dosare de plastic |
Organizator documente |
Biblioteca jurnalelor de lectură |
Portofoliile elevilor |
Dosare cu buzunar |
Dulap de depozitare |
Portofoliile elevilor |
Lucru în desfăşurare |
Dosare de plastic |
Dulap bibliotecă 2 |
Lucru în desfăşurare |
Manuale |
Litertură şi Gramatică |
Poliţa de sub blatul băncii |
Manuale |
Dicţionare |
Dicţionare |
Biblioteca clasei |
2 rafturi de jos |
Toate aceste elemente ale clasei sunt codificate prin culori, pentru a le face mai ușor de găsit de către elevii. Mai jos puteţi vedea un exemplu de aranjare a acestora în clasă:
În acest fel se clarifică unde este locul fiecărui lucru, când elevii ar putea accesa aceste elemente și cum au acces la acestea. Toate aceste aspecte fac parte din regulile și deprinderile clasei. Acestea sunt ideal de stabilit și de determinat în timpul primelor două săptămâni ale anului școlar.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să citiţi Regulile Clasei.
Indicatoare, etichete si afişe
Odată ce totul este aranjat în sala de clasă, următorul pas este de a plasa indicatoare şi etichete și afișe peste tot.
Se pot pune indicatoare pentru jurnalele de scriere, pentru jurnalele de lectură, pentru biblioteca clasei sau afişe cu orarul sau cu explicarea anumitor activităţi. Fiecare element din clasă se etichetează vizibil. De asemenea, se poate indica chiar și direcția de mișcare a elevilor: în unele locuri spre dreapta, în altele, spre stânga sau drept înainte.
Cu toate că amplasarea elementelor cheie în clasă este ferm stabilită, angajarea elevilor în regulile şi deprinderile stabilite este mult uşurată de indicatoarele de clasă, acestea reprezentând o asigurare suplimentară
În acest mod, elevii NU au cum să nu știe unde sunt localizate lucrurile în clasă.
Organizatorul de documente
Acest tip de mobilier este unul din cele mai utile elemente pentru organizarea în sala de clasă.
Un model de organizator de documente îl puteţi găsi aici. Acesta are 36 de spaţii de depozitare, dispuse în 3 coloane, cu câte 12 compartimente fiecare.
Organizatorul de documente este folosit pentru a găzdui dosarele cu fișsele de lucru ale fiecărui elev în parte. Fiecare casetă conține cate un dosar pentru fiecare materie și se etichetează cu numele unui elev.
În cazul în care sala de clasă este un cabinet specializat, în care desfăşoară activităţi mai multe clase, se pot numerota scaunele din clasă şi se pot folosi etichete pentru a numerota toate casetele organzatorului, în corespondentă cu numerotarea scaunelor.
Astfel, fiecare casetă numerotată conține maxim atâtea dosare, câte clase folosesc cabinetul. Pentru a preveni căutarea îndelugată a elevilor pentru propriul dosar, dosarele pot avea culori diferite.
Această abordare organizațională garantează faptul că fiecare elev va avea cele necesare pentru clasă, în orice zi.
Centrul de documente
Acest element este destinat cabinetelor și a fost creat în urma efortului de a evita ca elevii să alerge după profesor prin clasă pentru a-i înmâna diverse hârtii. Zona de amplasare a acestuia este la intrarea în clasă.
Centrul de documente este un raft scund de tip bibliotecă, care conține pe raftul superior, un grup de tăvi pentru documente. În spatele fiecărei tăvi, este atașat o etichetă mică, pe perete, indicând scopul său: Mesaje pentru D-na/Dl Profesor Popescu (în care sunt puse hîrtiile pe care elevii doresc ca profesorul sa le citească sau semneze), Fișele de lucru, Teme pentru acasă și Fișe de lectură.
Pe al doilea raft, sunt încă două tăvi de documente - una goală, pentru teme de casă, iar cealaltă cu Formulare de fișă de lectură. Din nou, se postează mici etichete pentru a indica scopul fiecărei tăvi.
Un afiș expus pe perete, deasupra Centrului de documente indică prezența acestuia, iar profesorul poate informa elevii despre scopul fiecărei tăvi și momentele acestea trebuiesc accesate.
Atunci când elevii sosesc în clasă, depun orice maculatură au de transmis profesorului direct la tava de documente desemnată. În plus, când aceștia ies din clasă pot să depună fișele sau caietele pentru profesor și pot avea acces la sarcinile destinate lor, fără a mai fi nevoie să le ceară.
Concluzii
O clasă foarte bine organizată va contribui cu siguranță la gestionarea eficientă a orelor.
Gestionarea eficientă a clasei este susținută prin reguli clare, oferind motivație adecvată elevilor și având avantajul de a avea la dispoziție materialele necesare fiecărei ore.
Regulile Clasei: Deprinderi bune pentru un an școlar bun
- 05/06/2016
- de catre Eduvolt
Introducere
Proiectarea și stabilirea regulilor clasei nu este un curs de care să beneficieze tinerii dascăli din partea colegilor lor mai experimentați și poate că este o importantă omisiune din partea acestora.
Știm cu toții că, dacă elevii sunt liberi să se miște așa cum doresc, atunci când doresc, ei vor face exact asta. Limitarea opțiunilor lor și restricționarea mișcărilor lor poate influența major stabilirea unui mediu de învățare favorabil.
Primul pas în crearea regulilor din sălile de clasă este de a stabili modelele optime ale căilor de acces.
Căile de acces
Cu excepția laboratoarelor de informațică și laboratoarelor de științe, nu pare a fi o variație esențială de la o clasă la alta, în cadrul aceleiași școli. Însă, amplasarea ușii de intrare este uneori în colțul din stânga, în colțul din dreapta, sau chiar în mijloc.
Cum ați dori să intre și să iasă din clasă elevii dumneavoastră?
Dacă i-ați canaliza într-o singură direcție, nu ar trebui să vă mai faceți griji când se îngrămădesc să intre, când dărâma lucruri de pe catedră, și alte acțiuni haotice.
În cazul în care ușa clasei este în colțul din stânga al sălii și catedra este situată chiar vizavi de ea, elevii care intră în clasă ar trebui să se întoarcă imediat dreapta, să se îndrepte spre spatele clasei, să se întoarcă spre stânga, să continue spre culoarul adecvat, iar apoi să meargă mai departe la locurile lor.
La ieșirea din clasă, elevii ar trebui să urmeze același model de circulație, în sens invers.
Pregătirea elevilor pentru intrare
Ce ați dori să îndeplinească elevii dumneavoastră înainte de a intra în sala de clasă?
Cei mai mulți dascăli sunt de părere că elevii ar trebui să fie pregătiți pentru învățare atunci când intră la clasă. Ei ar trebui să fi vizitat deja grupurile sanitare. Aceștia ar trebui să se fi hidratat deja.
Dar, cel mai important, ei ar trebui să fi făcut vizita la dulapurile lor pentru a-și lua ce au nevoie pentru oră: manual, caiet, hârtie, ceva de scris, și orice altceva le-ați cere să aducă la oră.
Este important ca profesorul nu doar să-și informeze elevii despre ce să aducă la oră, ci și să posteze indicații zilnice pe avizierul de pe hol, chiar lângă intrarea în clasă.
Dacă clarificați acest lucru pentru copiii, chiar de la bun început, nu vă veți afla în postura de a trebui să scrieți învoiri pe tot parcursul orei, în loc să se faciliteze învățarea. Cu excepția cazului în care există o adevărată urgență, ar trebui reamintit elevilor că nimeni nu are permisiunea să părăsească sala de clasă.
În cazul în care sună un pic mai draconice, reaminti elevilor că suntem în afaceri de succes. Succesul necesită o participare deplină, atenție, și efort sincer. Tipurile de lucruri pe care le-ar putea învăța în hol, nu vor putea contribui la șansele lor de a fi de succes.
Obținerea materialelor pentru clasă
De ce materiale suplimentare vor avea nevoie de elevi, după ce au ajuns în clasă, și cum le vor obține?
De exemplu, în zilele de luni, elevii vor știi că vor avea nevoie de Jurnalul cu fișele de lucru pentru ora de limba română. Aceste jurnale sunt, de fapt, dosare care conțin toate fișele de lucru pe care profesorul dorește să le folosească la oră, de-a lungul unui semestru, precum și fișele completate/rezolvate până în prezent.
În cazul în care profesorul are o asemenea abordare, fără aceste dosare, elevii nu vor avea nimic de făcut în timpul perioadei de lucru din cadrul unei ore. Ca rezultat, se păstrează aceste dosare în clasă, astfel încât acestea nu vor dispărea în mod magic în dulapuri sau să ajungă sub paturi.
Organizarea materialelor pentru clasă
Când elevii intră în cabinet și au ajuns la partea din spate a sălii, ei își iau dosarele lor din suportul pentru documente pe care profesorul l-a etichetat pentru a se potrivi cu numerele scaunelor lor. Suporturile pentru documente sunt relativ ieftine și pot fi achiziționate de la orice magazin de papetarie.
Deoarece într-un cabinet au ore mai multe clase, fiecare suport numerotat conține mai multe dosare. Pentru a minimiza timpul de căutare a dosarului propriu, se pot folosi dosare colorate.
Toți cei din clasa de la prima oră are dosare albastre. Singurul dosar albastru în suport cu numărul opt aparține elevului din prima clasa, de pe scaunul 8. Ca urmare, acesta își poate selecta dosarul său rapid și apoi să treacă la locul său. Timp de pregătire este redus la minimum.
Mișcările în timpul orei
Elevii au sosit pregătiți pentru oră. Au obținut materialele necesare așa cum ați prescris. Pentru că ei s-au gasit locurile lor si a inceput activitatea de încălzire, ora începe chiar la finalul soneriei de intrare.
Nu este nevoie de o deplasare ulterioară în timpul orei, cu excepția cazului în activitatea o impune. Nimeni nu se ridica pentru a arunca gunoiul - gunoiul se păstrează la fiecare bancă pentru a fi depozitat în coșul de gunoi, la sfârșitul orei. Nimeni nu mototolește hârtia pe care o vor arunca la coșul de gunoi. În cazul în care "își mâzgălesc hârtia", vor pune deoparte întreaga foaie, pentru a aruncată la sfârșitul orei.
Eliberarea clasei
Stabilirea unor reguli eficiente pentru eliberarea clasei la sfârșit de oră este importantă. Nu este de dorit ca toată lumea să sară în sus, când sună de ieșire și să alerge afară din clasă.
Trei minute înainte de a suna, puteți îndemna sector cu sector pentru ca elevii să returneze materialele lor în locațiile lor corecte, să depoziteze gunoiul, și să se întoarcă la locurile lor. Atunci când soneria sună, toată lumea este pregătită să iasă. Elevii vor ieși în ordinea inversă în care au intrat.
Implementarea regulilor clasei
Punerea în aplicare a regulilor clasei începe în mod normal, în a doua zi de școală. De obicei, în prima zi de școală, este imposibil de realizat mult mai mult decât introducerea primei activități de încălzire, alocarea locurilor și explicarea primei sarcini. Vă invităm să consultați articolul despre prima zi de școală pentru mai multe detalii.
A doua zi de școală este rezervată în întregime pentru a explica regulile clasei. Fiecare regulă e bine să fie demonstrată. Ieșiți în hol, reintrați în clasă, urmând fiecare regulă, pas cu pas. La finalul demonstrației, elevii se pot chestiona în legătură cu ceea ce tocmai au observat.
Această chestionare se poate face sub forma unei simple prezentări PowerPoint afișată la pe ecranul de proiecție. E bine să existe 10-15 întrebări cu răspunsuri multiple și 5 afirmații adevărate sau false. Se poate include o întrebare bonus la sfârșit. Răspunsul corect la întrebarea bonus va adăuga 10 puncte la punctajele lor, iar în cazul în care au răspuns greșit, punctele nu sunt deduse din punctajele lor.
Inainte de a avansa la slide-ul care conține întrebarea bonus, explicați că aceasta va necesita un răspuns scurt. Puteți folosiți trei până la cinci propoziții pentru a exprima răspunsul.
Întrebare Bonus: De ce credeți că regulile clasei sunt importante?
După câteva minute de gândire și timp de răspuns, îndrumați elevii să facă schimb de hârtii, pentru notare. Apoi, afișați răspunsurile la test. În acest fel, elevii au un feedback imediat cu privire la cât de bine s-audescurcat. Încheiați prin a explica care ar fi un răspuns acceptabil pentru întrebarea bonus.
Invariabil, apar o mulțime de întrebări de la copii cu privire la faptul dacă răspunsul la care se uită, pe hârtia altcuiva, este acceptabil. Și, aproape întotdeauna, este.
S-au prins! Acum, ei înțeleg regulile clasei, și de ce acestea sunt importante. Sunt interesați de ele.
Concluzii
Stabilirea unor reguli eficiente în clasă necesită o cantitate considerabilă de gândire și de efort.
Copiii răspund cu adevărat pozitiv într-un mediu structurat. Dacă aveți posibilitatea să-i ghidați în descoperirea importanței regulilor clasei, iar dacă aveți posibilitatea să-i faceți interesați de ele, vă îmbunătățiți foarte mult șansele de a avea un an școlar de succes.
Dacă nu ați folosit regulile clasei înainte, vă încurajăm să luați în considerare acest lucru. Acesta va fi cu siguranță, un timp petrecut cu mare folos și care se va rambursa în mai multe rânduri.