De la Profesori pentru Profesori

Cel mai dorit set de mobilier scolar

Mobilierul scolar ISA reprezintă cel mai modern design la nivel mondial în ceea ce privește designul băncilor și scaunelor pentru școli. Acest mobilier are un design inovator, în consolă, care elimină obstacolele întrării și ieșirii elevilor din poziția de șezut, făcând posibil accesul facil pe oricare dintre părți.

Unul dintre principalele avantaje ale mobilierului scolar ISA este faptul că acesta are un design ergonomic, care asigură confortul și siguranța elevilor în timpul orelor de studiu. Mobilierul este fabricat din werzalit, un tip modern de material lemnos, superior palului, utilizat în domeniul mobilierului scolar, care oferă rezistență în timp și o durată de viață mai lungă.

Mobilierul scolar ISA are colțuri și muchii rotunjite, ceea ce elimină riscul de accidentare în cazul contactului cu aceste părți ale mobilierului. De asemenea, setul ISA nu are canturi, pentru că blatul este turnat, prevăzut cu o suprafață netedă, care îl face rezistent la zgârieturi.

În plus, mobilierul școlar ISA este anti-acid, anti-umezeală și anti-flacără, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în școli, dar și ușor de curățat cu orice substanță. Structura sa metalică din țeavă foarte robustă și complet sudată, oferă o rezistență maximă în timp și o durată de viață net superioară pieselor de mobilier cu o structură cu multiple puncte de sudură.

Acestea sunt cele mai importante motive pentru care multe școli din România l-au ales. Mobilierul scolar ISA este o alegere excelentă pentru orice școală, datorită designului inovator, a caracteristicilor ergonomice și de siguranță, precum și a materialelor de calitate utilizate în fabricarea sa.

Acest mobilier va oferi elevilor un mediu de studiu confortabil și sigur, care le va permite să se concentreze asupra învățării și să își dezvolte capacitățile la maximum.

Dacă sunteți în căutarea unui mobilier scolar de calitate pentru școala dumneavoastră, atunci puteți comanda un prim set de 10 bucăți de mobilier scolar ISA, aceasta fiind comanda minimă. Acest set include 10 seturi bănci și scaune cu design inovator, care vor oferi elevilor un mediu de studiu confortabil și sigur.

Setul de 30 bucăți de mobilier scolar ISA este ideal pentru dotarea unei săli de clasă întregi și crearea mediului propice, modern, de top la nivel internațional.

Setul ISA permite și o serie de personalizări ale diverselor elemente precum: placă frontală, dimensiunea blatului mai mare decât cea standard, dar și alte detalii pe care le puteți descoperi în pagina produsului sau contactându-ne telefonic sau prin email. Comenzile de personalizare pot modifica prețul produsului, dar pentru comenzile de 90+ de bucăți, nu există costuri suplimentare în vederea personalizării.

Înlocuiește acum vechiul mobilier școlar cu o soluție modernă, rezisntentă, inovativă. Nu ezitați să investiți în calitatea mobilierului școlar al școlii dumneavoastră și în viitorul numeroaselor generații care-l vor folosi cu plăcere.

Citeste mai mult

Impactul băncilor școlare asupra educației și vieții elevilor

Mobilierul din clasă, inclusiv băncile și scaunele, are un impact major asupra educației și vieții elevilor. Băncile scolare moderne sunt proiectate pentru a oferi elevilor o experiență de învățare confortabilă și eficientă, în timp ce o bancă inadecvată poate afecta negativ sănătatea și performanța elevilor.

În primul rând, băncile scolare moderne oferă suport indirect adecvat spatelui și coloanei vertebrale, prevenind dureri de spate și dureri de gât, prin prisma poziției băncii și a corpului elevilor. Acest lucru este esențial pentru elevii care petrec multe ore în clasă, învățând și scriind. Băncile cu înălțime reglabilă, dar și scaunele reglabile pot ajuta la menținerea unei posturi corecte, reducând astfel riscul de probleme de sănătate pe termen lung.

În al doilea rând, băncile scolare moderne sunt proiectate pentru a oferi elevilor un mediu de învățare mai distractiv și mai atractiv. Un design colorat și modern poate ajuta la creșterea motivației elevilor și poate stimula creativitatea și imaginația lor. De asemenea, o bancă școlară modernă pot fi personalizate cu panouri colorate și placaje specifice pentru a se potrivi personalității elevilor și a le oferi un sentiment de apartenență la clasă.

În al treilea rând, băncile scolare moderne sunt proiectate pentru a oferi elevilor un mediu de învățare mai flexibil și mai adaptabil. Băncile cu rotile pot fi mutate cu ușurință în jurul clasei pentru a forma grupuri de lucru sau pentru a face spațiu pentru activități și prezentări. Acest lucru permite profesorilor să fie mai flexibili în metodele lor de predare și să se adapteze nevoilor individuale ale elevilor.

În plus, un mobilier școlar de calitate poate fi durabil și poate rezista la uzura zilnică. Acest lucru poate ajuta la reducerea costurilor pe termen lung, deoarece nu va fi necesar să se înlocuiască sau să se repare frecvent.

În concluzie, băncile scolare moderne pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra educației și vieții elevilor. Este important să se investească în mobilier scolar de calitate, care să se concentreze pe ergonomie, funcționalitate și durabilitate, pentru a oferi elevilor un ambient de învățare optim.

Citeste mai mult

Top 5 piese de mobilier scolar esentiale pentru orice clasa

Un mediu de învățare confortabil și funcțional poate avea un impact major asupra rezultatelor și motivației elevilor. Așadar, este important să avem în clasă piese de mobilier scolar esențiale care să susțină procesul de învățare. Iată o listă a celor mai importante 5 piese de mobilier școlar pe care ar trebui să le avem în orice clasă:

 1. Bănci și scaune: Sunt esențiale pentru crearea unui mediu de învățare confortabil și sigur. Ele trebuie să fie ergonomice, astfel încât elevii să poată sta confortabil pentru perioade lungi de timp, fără a le provoca dureri de spate sau de gât.
 2. Masa profesorului: Această piesă de mobilier este importantă pentru ca profesorul să aibă un spațiu organizat și funcțional, în care să poată preda și gestiona materialele necesare lecției. Catedra joacă un rol extrem de important și trebuie să ajute profesorul prin prisma dimensiunilor să-și organizeze facil spațiul de lucru și materialele disponibile.
 3. Tabla cu marker sau table cu display: Tabla este centrul atenției tuturor elevilor în timpul orelor. Fie că se scrie pe ea, fie că are funcții smart sau este folosită ca suport de prezentare a informațiilor dintr-un proiector sau vizualizator ELMO, joacă unul dintre cele mai importante roluri în mobilarea unei săli de clasă.
 4. Rafturi de depozitare: Sunt esențiale pentru a organiza materialele și cărțile necesare lecției, astfel încât acestea să fie accesibile atât profesorului, cât și elevilor.
 5. Dulapuri, biblioteci și cuiere: Necesare sau opționale ele ajută atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional sala de clasă.

Investirea în piese de mobilier școlar durabil poate avea un impact major asupra procesului de învățare și a rezultatelor elevilor. Vezi oferta de mobilier școlar de la Eduvolt. Prin alegerea acestor 5 piese esențiale, putem crea un mediu de învățare confortabil și funcțional care să susțină procesul de învățare.

Citeste mai mult

Mobilitatea în clasă: mobilier cu roți sau fix?

Mobilierul mobil, cu roți

Mobilierul cu roți poate fi o alegere convenabilă pentru clasele moderne de astăzi, unde flexibilitatea și mobilitatea sunt la fel de importante ca și confortul și ergonomia. Pe de altă parte, mobilierul fix poate fi o opțiune mai sigură și stabilă, în special pentru copiii mici.

Mobilierul cu roți poate fi mutat ușor în funcție de necesitățile clasei și permite adaptarea la diverse activități didactice, cum ar fi prezentări, discuții în grup sau activități hands-on. De asemenea, acest tip de mobilier poate fi ușor repoziționat pentru a crea spații deschise pentru colaborare și învățare în grup.

Mobilierul fix

Pe de altă parte, mobilierul fix oferă o bază stabilă pentru elevi și poate ajuta la prevenirea accidentelor, precum căzăturile sau răsturnarea scaunelor. De asemenea, acest tip de mobilier poate fi utilizat pentru a crea un mediu de învățare organizat și previzibil, unde elevii pot să se concentreze mai bine asupra lecțiilor și să își gestioneze eficient timpul.

Mobilier modular cu roți

Mobilierul modular cu roți se dovedește a fi o soluție ideală pentru mediile de învățare dinamice și adaptabile. Acesta poate fi reconfigurat rapid și ușor, în funcție de nevoile de învățare și de spațiu. De exemplu, în cazul în care un profesor dorește se concentreze pe lucrul în echipă sau creeze un mediu de discuție, acesta poate așeza scaunele și băncile în formă de cerc, semicerc sau arcadă. În schimb, dacă este necesară o activitate de învățare individuală, mobilierul modular cu roți poate fi poziționat în formă de linie, oferind fiecărui elev un spațiu personal.

Acest tip de mobilier oferă, de asemenea, flexibilitate în ceea ce privește spațiul disponibil. Mobilierul modular cu roți poate fi rotit și mutat cu ușurință pentru a se potrivi cu diferite configurații ale clasei sau poate fi strâns când nu este în uz, economisind astfel spațiu valoros.

În cele din urmă, alegerea între toate aceste tipuri de mobilier școlar ține de specificul clasei și de necesitățile individuale ale elevilor. Fie că alegem mobilier cu roți sau fix, modular sau nu, este important să acordăm atenție calității construcției, durabilității și confortului, astfel încât elevii să aibă un mediu de învățare cât mai favorabil. Așadar, atunci când alegem mobilierul școlar, este important să luăm în considerare atât necesitățile specifice ale clasei, cât și confortul și ergonomia elevilor, astfel încât să putem crea un mediu de învățare eficient și productiv pentru toți elevii.

Citeste mai mult

Avantajele băncilor școlare moderne pentru elevi

Mobilierul scolar este un factor important în crearea unui mediu de învățare eficient și confortabil pentru elevi. Băncile scolare moderne sunt o alegere excelentă pentru a asigura acest lucru.

 1. Confort și suport: Băncile scolare moderne au un design ergonomic care se conformează nevoilor fizice ale elevilor și le oferă suport pentru spate, gât și șolduri, reducând astfel riscul de dureri de spate sau de gât.
 2. Mobilitate și flexibilitate: Băncile scolare moderne sunt, de obicei, ușoare și ușor de mutat, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate în diverse medii de învățare, inclusiv clase tradiționale sau clase interactive cu tehnologie avansată.
 3. Durabilitate și siguranță: Băncile scolare moderne sunt realizate din materiale de calitate superioară și sunt proiectate pentru a rezista în condiții dure, precum și pentru a oferi siguranță elevilor în timp ce își desfășoară activitățile de învățare.

Investiția în bănci școlare moderne poate ajuta la crearea unui mediu de învățare mai confortabil și mai eficient pentru elevi, care poate îmbunătăți în mod semnificativ rezultatele acestora. Este important să se acorde atenție criteriilor de confort, mobilitate, durabilitate și siguranță atunci când se aleg băncile școlare.

Trebuie menționat faptul că o decizie mai inspirată poate să fie alegerea unor seturi de bancă și scaun pentru elevi. Chiar dacă optați pentru această opțiune este important să se țină cont de avantajele băncilor școlare moderne. De la designul ergonomic care contribuie la un confort și o poziție corectă a coloanei vertebrale, la materialele rezistente și durabile care asigură o durată lungă de viață a mobilierului, aceste bănci școlare moderne oferă o serie de beneficii care ajută la creșterea calității educației.

De asemenea, achiziționarea de seturi de bancă și scaun care îndeplinesc aceste criterii poate contribui la crearea unei atmosfere pozitive și motivante în clasă, stimulând astfel elevii să se concentreze și să învețe mai bine. Prin urmare, achiziționarea unui set de bancă și scaun moderne este un investiție valoroasă în viitorul elevilor și în dezvoltarea sistemului educațional.

Citeste mai mult

Importanța ergonomiei în designul mobilierului școlar

Mobilierul școlar joacă un rol crucial în dezvoltarea fizică și intelectuală a elevilor. Din acest motiv, este important se acorde atenție ergonomiei în designul acestuia.

Ergonomia se referă la adaptarea designului la nevoile fizice și cognitive ale utilizatorului. În cazul mobilierului școlar, acest lucru înseamnă crearea unui mediu de învățare confortabil și sigur, care susțînă poziția corectă a coloanei vertebrale și permită elevilor se concentreze pe activitățile de învățare.

Alegerea unui mobilier școlar ergonomic poate fi un proces complicat, însă există câteva criterii cheie pe care le putem lua în considerare pentru a ne asigura alegem un produs care se potrivește nevoilor elevilor și care va oferi un mediu de învățare sigur și confortabil.

 1. Ajustabilitate: Mobilierul școlar ergonomic trebuie să fie reglabil pentru a se potrivi dimensiunilor și poziției fiecărei persoane în parte. Scaunele trebuie să aibă sprijin pentru spate și să permită ajustarea inălțimii.
 2. Confort: Mobilierul școlar trebuie să fie confortabil pentru a susține o poziție corectă a coloanei vertebrale și pentru a permite elevilor să se concentreze pe activitățile de învățare. Materialele utilizate trebuie să fie moi și să ofere suport.
 3. Durabilitate: Mobilierul școlar trebuie să fie durabil și să reziste uzurii cauzate de utilizarea zilnică. De asemenea, trebuie să fie ușor de curățat și întreținut. Materialele utilizate trebuie să fie rezistente la apă, zgârieturi și substanțe chimice dezinfectante.

Mobilierul școlar de calitate, care respectă principiile ergonomiei, poate ajuta la prevenirea durerilor de spate, la îmbunătățirea poziției coloanei vertebrale și la creșterea nivelului de concentrare și productivitate a elevilor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea accidentelor și la reducerea stresului, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

În încheiere, va încurajăm achiziționați mobilierul școlar de calitate, durabil și confecționat din cel mai modern tip de material lemnos în domeniul mobilierului școlar, precum Werzalit. Investiția în mobilier școlar ergonomic poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și performanței elevilor pe termen lung.

Citeste mai mult

Cum să încurajăm gândirea critică în învățarea noastră

Gândirea critică este un instrument esențial pentru succesul în învățare și în viață. Această implică abilitatea de a evalua informațiile și de a lua decizii informate. În acest articol vom discuta despre cum putem încurajăm gândirea critică în învățare.

 1. Stimulează întrebările - Stimularea copiilor să pună întrebări și să gândească critic atunci când se confruntă cu informații noi. Acest lucru îi va ajută să devină mai curioși și să se implice activ în procesul de învățare. Ca regulă generală, nici o întrebare nu este greșită sau proastă, ea ascunde o curiozitate sau neîntelegere care poate să fie împărtășită de mai mulți elevi.
 2. Oferă mai multe perspective - Ajută copiii să vădă lucrurile din mai multe perspective și să gândească critic prin discutarea unor subiecte din diferite puncte de vedere. Câteva exemple practice sunt mereu binevenite pentru o mai bună întelegere a subiectului.
 3. Încurajează dezbaterile - Încurajarea dezbaterilor și discuțiilor deschise între copii, astfel încât să poată să își exprime fiecare ideile și să le analizeze împreună cu ceilalți. Accentul se va pune pe: “părerea mea este că” și “eu cred că lucrurile stau diferit” în detrimentul afirmațiilor negative și a certitudinilor de tipul “eu știu mai bine, tu greșești”. Această tehnică simplă dar eficientă poate fi pusă în aplicare și pentru a combate sau pune întrebări despre diverse materiale didactice I – IV, obligatorii sau complementare.
 4. Învață să evalueze sursele - Învață copiii să evalueze sursele informațiilor și să determine dacă sunt credibile sau nu. Acest lucru îi va ajută să gândească critic atunci când primesc informații și să ia decizii informate. Extrem de util și în viața de adult pentru a putea filtra mai bine informațiile, știrile sau orice resurse credibile, de cele îndoielnice.
 5. Modelarea - Modelează gândirea critică prin propria ta atitudine și comportament. Copiii își vor forma propriile lor obiceiuri și atitudini în funcție de ceea ce văd la tine.

În concluzie, încurajarea gândirii critice în învățare poate avea un impact major asupra vieții copiilor, prin dezvoltarea abilităților de a evalua informațiile, a lua decizii informate și a gândi creativ. Prin utilizarea acestor cinci metode, putem încurajăm gândirea critică și oferim copiilor un avantaj important în viață.

Citeste mai mult

5 Motive pentru care să alegi un mobilier școlar de calitate

Pentru a asigura un mediu de învățare optim și confortabil, este important alegem mobilier școlar de calitate. Există mai multe motive pentru care optăm pentru acest tip de mobilier:

 1. Confort și siguranță - Mobilierul școlar de calitate oferă copiilor un mediu confortabil pentru învățare și joacă, cu scaune și mese potrivite pentru dimensiunea lor și cu margini rotunjite pentru a evita accidentele.
 2. Durabilitate - Investiția în mobilier școlar de calitate poate fi costisitoare, dar poate dura ani de zile, în timp ce mobilierul ieftin poate fi distrus rapid sau poate necesită înlocuire frecventă.
 3. Stimulare - Mobilierul școlar de calitate poate ajuta la stimularea copiilor, prin utilizarea de culori vii și forme interesante, care îi vor inspira să fie mai creativi și să-și dezvolte imaginația.
 4. Productivitate - Mobilierul școlar de calitate poate ajută la creșterea productivității copiilor, prin oferirea unui mediu de învățare organizat și comod, care le permite să se concentreze asupra sarcinilor și să își dezvolte abilitățile.
 5. Valoare - Alegerea unui mobilier școlar de calitate poate aduce valoare adăugată și poate contribui la îmbunătățirea atmosferei din clasă, astfel încât copiii să se simtă mai motivați și mai concentrați pe învățare.

Alege mobilierul școlar potrivit nevoilor tale de pe Eduvolt. Ai o mulțime de opțiuni și posibilități de personalizare, mobilier fabricat din materiale premium și dedicate, iar consultanța de specialitate gratuită este la un apel sau email distanță. E momentul să investim în viitoarele generații, în educația și confortul lor în sălile de clasă.

În concluzie, alegerea unui mobilier școlar de calitate poate fi un pas important în asigurarea unui mediu de învățare optim pentru copiii dumneavoastră. Acest lucru poate contribui la stimularea creativității, la creșterea productivității și la dezvoltarea unei atitudini pozitive față de învățare.

Citeste mai mult

Importanța empatiei în învățarea eficientă

Empatia este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții umane, iar această se reflectă și în procesul de învățare. Empatia înseamnă înțelegem și simțim emoțiile și perspectiva celorlalți, dar și să folosim ascultarea empatică sau activă în procesul de predare și învățare. Aceste câteva reguli simple sunt de fapt ceea ce poate ajuta la o învățare mai eficientă și la dezvoltarea de relații mai bune cu ceilalți.

Mai jos prezentăm pe scurt, cinci modalități prin care empatia poate contribui la o învățare mai eficientă:

 1. Înțelegerea perspectivei celorlalți: Empatia permite elevilor să înțeleagă și să aprecieze perspectivele celorlalți, ceea ce poate ajuta la o învățare mai profundă și la o mai bună înțelegere a subiectului.
 2. Dezvoltarea abilităților sociale: Empatia ajută la dezvoltarea abilităților sociale, cum ar fi ascultarea activă și capacitatea de a colabora cu ceilalți. Acest lucru poate contribui la o învățare mai bună și la dezvoltarea de relații pozitive cu colegii de clasa.
 3. Creativitate și gândire critică: Empatia poate stimula creativitatea și gândirea critică prin înțelegerea diferitelor perspective și a modalităților în care acestea pot influența soluțiile la probleme.
 4. Reducerea conflictelor: Empatia poate ajuta la prevenirea și rezolvarea conflictelor prin înțelegerea emoțiilor și a nevoilor celorlalți.
 5. Dezvoltarea de relații pozitive: Empatia poate conduce la dezvoltarea de relații pozitive între elevi, profesori și părinți, ceea ce poate contribui la o atmosfera pozitivă și la o învățare mai eficientă.

În concluzie, empatia joacă un rol important în procesul de învățare, contribuind la înțelegerea perspectivei celorlalți, dezvoltarea abilităților sociale, stimularea creativității și gândirii critice, reducerea conflictelor și dezvoltarea de relații pozitive. Încurajarea empatiei în clasa poate conduce la o atmosfera pozitivă și la o învățare mai eficientă pentru toți elevii.

Numeroase materiale didactice pentru școala generală pot fi un bun adjuvant în educația modernă, empatică și creativă.

Citeste mai mult

Cum să încurajăm învățarea independentă la copiii noștri?

Învățarea independentă este esențială pentru dezvoltarea abilităților de gândire critică, auto-descoperire și auto-disciplină la copii. Cu toate acestea, mulți părinți se întreabă cum încurajeze acest tip de învățare. Iată câteva sfaturi pentru a ajută copiii învețe în mod independent:

 1. Oferă libertatea de a alege: Lăsăți copiii să aleagă subiectele sau proiectele de care sunt interesați, astfel încât să se simtă motivați să învețe. De asemenea, oferiți-le opțiuni privind metodele de învățare, precum cărți, filme sau jocuri interactive. Sigur, o să apară întrebarea legitimă despre materiile obligatorii, importanța notelor și mediilor. Putem aplica această regulă pentru disciplinele pentru care copilul are o înclinație aparte, aprofundând studiul dincolo de materia de la clasă.
 2. Stârnirea curiozității: Încurajați copiii să pună întrebări și să exploreze lumea din jurul lor. Acest lucru poate fi realizat prin discuții deschise, călătorii sau activități practice.
 3. Oferă acces la resurse: Asigurați-va că copiii au acces la resurse de învățare, precum biblioteci, internet sau materiale educaționale. De asemenea, oferiți-le sprijin atunci când au nevoie de ajutor.
 4. Creează un mediu favorabil învățării: Încurajați copiii să învețe prin crearea unui mediu care să fie propice acestui lucru. Acest lucru poate include o zona de studiu organizată, o atmosfera liniștită și eliminarea distragerilor precum telefonul, tableta sau televizorul.
 5. Încurajarea responsabilității: Învățați copiii să fie responsabili pentru propriul proces de învățare prin stabilirea de obiective clare și prin oferirea de feedback constructiv. Acest lucru poate fi realizat prin discuții deschise și prin lucrul împreună la proiecte.

De asemenea, se pot utiliza materiale didactice clasele primare, chiar și în studiul independent de acasă, pentru a le oferi copiilor o altă perspectivă asupra informațiilor, diferită de cea predată de profesor.

În concluzie, încurajarea învățării independente la copiii noștri poate avea un impact puternic asupra dezvoltării lor pe termen lung. Prin oferirea de libertate, acces la resurse, crearea unui mediu propice învățării și prin stimularea responsabilității, putem ajută copiii se dezvolte învățători autonomi și se pregătească pentru viitor.

Citeste mai mult

5 modalități creative de a face ca orele să fie mai interactive

Orele la clasă pot crea cu ușurință un mediu monoton și plictisitor, dar acest lucru nu trebuie fie așa. Atât copiii, cât și oamenii în general au nevoie de interacțiune și stimulare pentru a fi atenți și pentru a-și reține informația. Iată cinci modalități creative de a face ca orele fie mai interactive:

 1. Jocuri educative: Jocurile sunt o modalitate excelență de a-i motiva pe elevi să învețe. Puteți crea jocuri personalizate care să se concentreze pe materialul de învățare, precum întrebări și răspunsuri sau chestionare cu răspunsuri multiple.
 2. Discuții în grup: Discuțiile în grup pot fi o modalitate eficientă de a-i implica pe elevi în învățare și de a-i ajută să se gândească la informația prezentată într-un mod mai profund. Puteți începe discuții cu întrebări deschise sau cu probleme complexe care să necesite colaborare.
 3. Proiecte practice: Proiectele practice sunt o modalitate excelență de a le arăta elevilor cum pot aplică ceea ce au învățat în mod concret. Acestea pot fi proiecte individuale sau în echipe și pot varia de la cercetări la creații sau prezentări.
 4. Utilizarea tehnologiei: Tehnologia poate fi un instrument puternic în clasă, oferind posibilități nelimitate pentru a face orele mai interactive. Puteți utiliza prezentări cu ELMO, filme educaționale sau proiecții diverse pentru a ajuta la prezentarea informației.
 5. Activități dinamice: Activitățile dinamice pot ajută la menținerea atenției elevilor și la stimularea creativității. Puteți include activități precum brainstorming, activități cu folie, jocuri de rol sau activități de desen, hărți sau rezumate în clasă.

În concluzie, prin utilizarea acestor modalități creative, putem transforma orele monotone și plictisitoare în medii interactive și captivante. Folosind materiale didactice gimanziu, puteți de asemenea să aduceți un plus de creativitate față de materialele educaționale obligatorii. Acest lucru poate ajută la creșterea participării elevilor, la îmbunătățirea retenției informației și la dezvoltarea abilităților de gândire critică.

Citeste mai mult

Cum alegem cele mai bune mese și scaune pentru copii?

Alegerea celor mai bune mese și scaune pentru copii este foarte importantă, deoarece acestea sunt esențiale pentru activitățile zilnice în sala de clasă, precum scris, învățat sau desenat. Fiabilitatea, respectiv durabilitatea băncilor și scaunelor pentru elevi este crucială, având în vedere eforturile financiare necesare pentru a se realiza o astfel de investiție.

Iată câteva lucruri importante de care trebuie ținem cont atunci când alegem mobilier pentru copii:

 1. Siguranță: Verificați dacă masă și scaunele sunt fabricate din materiale non-toxice și dacă au borduri rotunjite și marginile netede, pentru a preveni rănirea copiilor. Werzalitul este cel mai inovator și recomandat material în acest sens.
 2. Confort: Copiii petrec mult timp la masă și la scaune, așadar este important să fie confortabile și să aibă spătar și șezut suficient de largi pentru a-i permite să se miște liber.
 3. Dimensiuni: Alegerea dimensiunilor corecte este crucială. Asigurați-va că masă și scaunele sunt potrivite înălțimea copilului, astfel încât să poată sta cu picioarele pe podea din poziția șezut.
 4.  Durabilitate: Copiii sunt adesea agitați, așadar este important să alegem mobilier rezistent care poate rezista uzurii și loviturilor.
 5. Stil: Copiii sunt adesea atrași de culori vii, așadar vă încurajăm să alegeți mobilier care să se potrivească cu gusturile și personalitatea lor.

Seturile formate din mese și scaune pentru copii schimbă radical aspectul unei săli de clasă. Aceste 5 caracterisitici enumerate anterior sunt primordiale, deoarece acest tip de mobilier este folosit în mod regulat în clasa pentru a studia, a lua notițe și a participa la lecții. Alegerea unui set de bancă și scaun de calitate poate face o mare diferența în confortul și performanță elevilor.

În concluzie, atunci când alegem mese și scaune pentru copii, este important acordăm atenție siguranței, confortului, dimensiunilor, durabilității și stilului. Prin urmare, investiți în mobilier de calitate pentru copiii dumneavoastră, astfel încât se bucure de un mediu confortabil și sigur.

Citeste mai mult

Cum alegi mobilier școlar de calitate

Alegerea mobilierului școlar de calitate este esențială pentru crearea unui mediu de învățare confortabil și sigur pentru elevi. Există o mulțime de opțiuni disponibile pe piață, așa că poate fi dificil să alegi cea mai bună opțiune pentru școala dumneavoastră. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți alegerea potrivită în privința unor piese mobilier școlar:

 1. Verificați calitatea materialelor - asigurați-vă că mobilierul școlar este fabricat din materiale de calitate, care sunt durabile și rezistente la uzură. De exemplu, lemnul de calitate sau Werzalitul pot fi o opțiune bună pentru bănci și scaune, în timp ce materialele precum palul au o rezistență și durată de viață mai mică, fiind în același timp mai accesibile.
 2. Atenție la design - asigurați-vă că mobilierul școlar are un design atractiv și funcțional. Băncile și scaunele ar trebui să fie confortabile pentru elevi și să aibă un design care să permită un bun acces al elevilor. De asemenea, asigurați-vă că mobilierul are colțuri și muchii rotunjite pentru a evita accidentele nedorite.
 3. Verificați certificările și standardele de siguranță - asigurați-vă că mobilierul școlar îndeplinește standardele de siguranță și certificările necesare. De exemplu, mobilierul ar trebui să fie anti-acid și să reziste la zgârieturi și umezeală.
 4. Luați în considerare nevoile și preferințele elevilor - asigurați-vă că alegeți mobilierul care se potrivește nevoilor și preferințelor elevilor dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți elevi care au nevoie de suport perfect pentru spate, ar trebui să optați pentru scaune special gândite pentru o poziție corectă și sănătoasă a coloanei.
 5. De asemenea, luați în considerare preferințele de culoare ale elevilor și alegeți mobilierul care se potrivește stilului și personalității lor. Puteți realiza chiar și un poll / o sesiune de vot prin care elevii să-și exprime opinia despre culoare elementelor ce vor compune băncile și scaunele din sala de clasă.
 6. Verificați garanția și serviciile de asistență - asigurați-vă că alegeți mobilierul care vine cu o garanție bună, de 2 ani și servicii de asistență disponibile în cazul în care apare o problemă cu mobilierul. Acest lucru vă poate asigura că veți avea acces la reparații și întreținere de calitate, în cazul în care mobilierul începe să se deterioreze sau să aibă probleme.

Cu aceste sfaturi în minte, ar trebui să fiți în măsură să alegeți mobilierul școlar de calitate care se potrivește nevoilor și preferințelor dumneavoastră. Asigurați-vă că luați în considerare toți acești factori și că cercetați opțiunile disponibile, astfel încât să puteți face o achiziție informată și înțeleaptă.

Citeste mai mult

Cum motivăm elevii să învețe de acasă în această nouă conjunctură?

Există o mulțime de sfaturi, trucuri și instrumente de predare la distanță oferite de universități online, colegii și instructori de curs, dar rămâne o întrebare vitală pentru cei al căror habitat natural este sala de clasă:

Cum să îi fac pe elevii mei să-și facă efectiv treaba atunci când nu sunt acolo, cu ei?

Răspunsul este motivația. Dacă îi putem face pe elevii noștri încântați să se autentifice și să învețe în fiecare zi, productivitatea și progresul vor urma.

Iată cinci modalități de a-ți excita și motiva elevii cu învățarea la distanță.

Motivați prin setarea obiectivelor

Obiectivele sunt o componentă critică a învățării la distanță . Ele motivează lăsându-i pe elevi să știe exact ce trebuie să facă pentru ca învățarea să aibă loc .

Începeți prin a stabili obiectivele orei care reflectă așteptările de bază ale acesteia. Acestea oferă o introducere ușoară pentru stabilirea obiectivelor individuale, menținând în același timp structura învățării, pe care elevii dvs. o cunosc. De exemplu:

 • Finalizarea unei anumite cantități de teme alocate în fiecare săptămână
 • Accesarea conținutului tuturor lecțiilor postate și oferirea unui scurt rezumat pentru înțelegere.


Puteți trece apoi la obiectivele personale concepute pentru a informa despre progresul și cunoștințele dobândite. Produsele de tehnologie educațională precum Mathletics și Readiwriter Spelling fac acest lucru ușor cu sisteme bazate pe puncte, astfel încât elevii pot decide cu ușurință cu privire la țintele cuantificabile pentru învățare. De exemplu, obiectivele studenților ar putea fi:

 • Obținerea unui certificat săptămânal (pentru 1000 de puncte)
 • Finalizarea unei cantități stabilite de lecții pe săptămână
 • Setarea unui nou record personal de puncte câștigate.


Astfel de obiective specifice și realizabile oferă elevilor un motiv de a se implica în procesul de învățare la distanță. Nu se mai simt pierduți de partea greșită a ecranului, ci se loghează în fiecare zi având un obiectiv clar și un simț al scopului.

Motivați cu recompense și laude

În calitate de dascăli, știm deja că laudele și recompensele sunt motivații mai bune decât pedepsele. Dacă recompensați elevii care se angajează în mod responsabil în învățarea online, colegii lor îi vor urma.

Iată câteva strategii de laudare și recompensare online:

 • Creați un grafic de recompense virtuale sau un sistem de tip „steluța de aur”
 • Mesaje pozitive de feedback care folosesc videoclipuri, GIF-uri și imagini distractive
 • Încheiați ora virtuală mai devreme (orarul este mai flexibil ca oricând!)
 • Utilizați MS Paint pentru a crea insigne simple pentru diferitele realizări ale elevilor
 • Trimiterea de emailuri căte părinți cu felicitări pentru elevilor ( sfat: puteți, de asemenea, să trimiteți prin email orice certificat pe care un elev îl primește dintr-un program, cum ar fi Mathletics sau Readiwriter Spelling).


Evitați să recompensații exclusiv rezultatele elevilor, deoarece acest lucru îi motivează doar pe cei mai performanți din clasă. În schimb, dați recompense regulate elevilor care:

 • Comunică online matur și cu respect
 • Stabilesc noi recorduri (cu cele mai bune rezultate personale)
 • Fac efortul de a finaliza teme suplimentare
 • Prezintă semne semnificative de îmbunătățire


Pentru elevii mai mari, puteți recompensa implicarea online chiar și sub formă de notă . Acest lucru este deja realizat pe scară largă în învățământul superior și funcționează ca un motivator extrinseic puternic.

Recompensele și laudele nu doar îi motivează pe elevii de acasă. Acestea le permit să se simtă și ei conectați. Un singur comentariu pozitiv permite unui elev să știe că dascălul lui este aproape de el în învățarea lui, indiferent cât de departe se află fizic.

Motivați cu un feedback semnificativ

Orice dascăl al sălii de clasă va cunoaște puterea motivatoare a feedback-ului dat atent și la timp. Vestea bună este că online e și mai ușor să transmiteți feedback de calitate . Aveți următoarele avantaje:

 • Mai mult timp pentru a compune un feedback scris cu atenție și detaliat
 • Abilitatea de a comunica în privat cu oricare elev, în parte
 • Imagini și videoclipuri pentru a vă susține comentariile și explicațiile.


Utilizați aceste avantaje pentru a deveni creativi în modul în care vă transmiteți feedback-ul. Puteți să-l personalizați cu o înregistrare vocală adresată unui singur elev sau să atașați resurse online utile pentru elevii care au dificultăți.

Dacă utilizați textul pentru a oferi feedback, asigurați-vă că păstrați tonul cald și personal. Utilizați numele elevului și adresarea la persoana întâi pentru a demonstra că sunteți implicat în mod empatic în munca lor (de ex. „Sunt foarte impresionat de ceea ce ai făcut aici”).

Lucrați cu părinții pentru a motiva elevii acasă

Părinții sau aparținătorii se află într-o postură unică pentru a-și motiva copiii acasă, dar trebuie să-i informați despre cum pot ajuta. Comunicați direct cu ei, astfel încât să fie conștienți de:

 • Exact ce teme ar trebui să facă copiii lor acasă
 • Spațiul de lucru sau resursele necesare pentru învățarea la domiciliu a copilului lor
 • Datele scadente pentru teme, astfel încât să le poată reaminti atunci când este necesar
 • Activități simple pe care le pot introduce în rutina zilnică pentru a sprijini învățarea la domiciliu
 • Orice semn care ar indica neimplicarea copilul lor sau o nevoie de asistență într-un anumit domeniu.


Luați în considerare trimiterea acasă a acestor informații ca un „pachet de asistență” prietenos pentru părinți. Consultați postările noastre de sprijinire a părinților pentru învățarea de acasă sau pentru idei suplimentare.

Nu uitați: cu toate că părinții pot juca un rol esențial în menținerea motivației elevilor dvs., păstrați-vă așteptările realiste. Părinții nu vor putea să-și supravegheze copilul pe toată durata școlii sau să coordoneze activitățile care necesită strategii pedagogice sofisticate.

Găsiți mai multe sfaturi despre comunicarea eficientă cu părinții aici.

Rămâneți conectați ca o clasă și vă veți motiva reciproc

Fără compania colegilor și a zgomotului din clasă, este probabil ca elevi să se simtă izolați. Aceasta duce la pierderea motivației, la rândul ei.

Construiți un sentiment de comunitate în mediul dvs. de învățare online pentru a combate această izolare. Încercați următoarele strategii:

 • Coordonați activități online de grup
 • Alocați timp pentru a discuta în afara subiectului. Discutați despre cum toată lumea își ocupă timpul și rămâne sănătoasă acasă
 • Faceți-vă personală comunicarea. Folosiți numele și mențineți tonul cald și antrenant
 • Realizați un spectacol virtual săptămânal și spuneți-le elevilor unde își pot împărtăși aspectele despre viața și activitatea lor de acasă
 • Dați feedback temelor trimise de elevi cu ajutorul unor comentarii date individual
 • Postați zilnic un scurt videoclip de „bun venit în clasă”, unde salutați elevii și explicați obiectivele de învățare ale zilei
 • Programați lecții video prin Skype sau Zoom pentru a readuce vioiciunea unui mediu obișnuit de clasă.


Conectarea cu colegii lor și cu dascălii lor le va oferi elevilor dvs. motivația suplimentară de care au nevoie pentru a se angaja în învățarea la distanță pentru o perioadă îndelungată.

Sentimentul rezultat de apartenență la o comunitate joacă, de asemenea, un rol esențial în ajutorarea elevilor printr-un astfel de moment fără precedent. În mijlocul provocărilor date de izolatoare și de închiderea școlii pe termen lung, elevii dvs. vor ști că nu sunt niciodată singuri .

Citeste mai mult

Cum schimbă radical coronavirusul modul în care facem școala.

Vom reveni vreodată la „normal”?

În doar o săptămână școlile s-au schimbat radical în toată lumea, începând ceea ce pare a fi un experiment la scară epică. Ce se întâmplă când elevii învață de acasă și profesorii se bazează pe instrumente digitale pentru învățare și evaluare? Ce se întâmplă atunci când timpul petrecut la școală nu mai contează? Și ce se întâmplă atunci când școlile și cadrele didactice sunt solicitate de autoritățile școlare să nu țină cont de prezență, un factor care a contat cel mai mult în urmă cu 1-2 luni? Astăzi trebuie să ne concentrăm pe ceea ce știu elevii, nu pe cât timp petrec în școală. Este neapărat un lucru rău?

„Este un moment extraordinar” pentru învățare, spune Andreas Schliecher, șeful educației la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). „Toată birocrația care blochează lucrurile a dispărut și oamenii caută soluții pe care nu au dorit să le vadă”, spune el. Elevii vor prelua proprietatea asupra învățării lor, înțelegând mai multe despre cum învață, ce le place și de ce sprijin au nevoie. Își vor personaliza învățarea, chiar dacă sistemele din jurul lor nu vor. „Schimbarea reală are loc în crize profunde”, spune el. „ Impulsul care se va genera nu va putea fi oprit.”

Chiar și așa, există diferențe uriașe în ceea ce privește modul în care țările sunt echipate pentru a face față acestor provocări. Conform datelor OCDE, în Danemarca, Slovenia, Norvegia, Polonia, Lituania, Islanda, Austria, Elveția și Olanda, peste 95% dintre elevi au raportat că au acces la calculator pentru sarcinile școlare. Elevii din aceste țări sunt cu adevărat norocoși.

În România, Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că peste 60% dintre elevi au acces la educația online.

Școala va îmbina învățarea clasică și cea online

Învățământul online devine obligatoriu, cu toate că, în urmă cu doar o lună de zile, ministrul Educației, Monica Anisie, explica faptul că predarea online este menită doar să asigure o legătură a elevilor cu școala.

Schimbarea de macaz ar fi trebuit să fie făcută mult mai devreme, măcar din luna februarie, pentru a le lăsa timp profesorilor să se pregătească pentru clasele online și, pe de altă parte, pentru a avea dotările necesare acolo unde este cazul, explică pentru Europa Liberă, fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea.

„Trecerea la această paradigmă înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă”, spune fostul ministru al Educației.

Prin ordinul ministrului Educației, școala online va fi monitorizată de unitățile de învățământ, cursurile devenind obligatorii. Consiliul Elevilor a criticat ordinul emis de ministrul Monica Anisie, care nu ține cont că sute de mii de elevi din România nu au acces la instrumente digitale sau la internet și nu pot participa la cursurile online organizate în perioada pandemiei de COVID-19.Monica Anisie a explicat, la Digi24 că elevii care nu au nici calculator, nici acces la internet vor recupera materia la școală, după reluarea cursurilor. În prezent, circa 240.000 de elevi se află în această situație.

Sunt sigur că tot ceea ce pot să facă părinții vor face: nu cred că au internet și nu îi lasă pe copii ca să își ia lecțiile online”, mai spune fostul ministru al Educației. În România, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar. „Varianta, care trebuie să o facem de acum încolo, este de mixare a învățării față în față cu învățarea online, pentru că ea corespunde modului în care funcționează mintea actualei generații digitale de copii care sunt în școală și care au crescut permanent cu aceste mijloace digitale”, argumentează fostul ministru al Educației.

Ce s-a întâmplat în alte țări europene?

Alte state europene au anunțat că pregătesc, în contextul pandemiei, clase mai mici, de maximum 15 elevi, completate de învățătură online, acolo unde se poate, iar întoarcerea la ore se face cu respectarea normelor sanitare și de distanțare socială pentru a se preveni înmulțirea numărului de îmbolnăviri.

Germania a început să permită elevilor să se întoarcă în școli, dar cu bănci individuale și distanțate pentru a păstra regulile de distanțare socială. În Berlin, cei mai mari elevi s-au întors luni, 20 aprilie la clasă pentru a-și susține examenele finale. Tinerii de 16 ani urmează săptămâna următoare, alte grupe de vârstă urmând în etape, în lunile următoare.

În Danemarca, care a fost printre primele țări care a impus închiderea școlilor, copiii de până la 11 ani s-au întors la grădinițe și școli.

Elisa Rimpler, de la BUPL, Uniunea Daneză a Educatorilor pentru Preșcolari și Tineret, a spus: "Avem o mulțime de igienizări a mâinilor în timpul zilei. Nu avem măști și trebuie să păstrăm o distanță bună unul de celălalt, așa că este o sarcină foarte dificilă."

În Norvegia, grădinițele s-au deschis deja și va fi o redeschidere parțială a liceelor și universităților începând de luni, 27 aprilie.

În Franța, începând cu 11 mai, elevii din școlile primare vor începe să se întoarcă la ore, dar în clase de cel mult 15 elevi.

În Olanda, aceștia se vor întoarce cu normă redusă, la aceeași dată, iar elevii din gimnaziu se întorc de la 1 iunie.

Citeste mai mult

Coronavirus: Cum mutăm școala acasă? Cele mai eficiente instrumente și resurse gratuite.

Articol preluat de pe www.aspireteachers.ro


Sâmbătă, 14 martie 2020, s-a organizat o întâlnire ad-hoc cu peste 180 de profesori pentru a schimba idei despre cum ne putem organiza lecțiile online în această perioadă. Unul dintre liderii comunității Aspire Teachers, Carmina Vakulovski, a inițiat reuniunea online pe platforma Zoom unde am împărtășit cele mai eficiente instrumente de predare online, interacțiune live și colaborare între profesori și elevi, astfel încât să mutăm școala acasă.

Pe fundalul pandemiei de coronavirus, care a împins multe state să închidă școlile pe o perioadă care se poate extinde mai multe săptămâni, profesorii din România sunt acum provocați să se adapteze rapid și să transmită un mesaj important elevilor: învățarea continuă dincolo de școală și cu instrumente online accesibile tuturor și multă determinare, putem face progrese împreună și, mai mult decât oricând, putem încuraja elevii să învețe și să lucreze independent.

Pentru a crea niște obiceiuri de succes, conducerea fiecărei școli trebuie să coordoneze organizarea școlii online și profesorii să comunice cu fiecare clasă în parte, în grupuri de mesagerie instantă organizate în prealabil. Tot acest context înseamnă mai mult timp de pregătire și un efort mai mare de coordonare pentru profesori. Chiar dacă nu va putea fi recuperată întru totul interacțiunea din clasa fizică și nu toate orele vor putea fi organizate online, exemplele reușite ale celor care au început deja să aplice aceste măsuri arată că oricât de anevoios, procesul este fezabil, cu motivație și multă răbdare. Succesul unui astfel de demers ține întâi de toate de o planificare cât mai bună.

Mai jos vă oferim câteva soluții discutate împreună cu participanții, dar și recomandări suplimentare care vă vor ajuta să vă creați propriul kit de educație online pe care să-l testați și să-l îmbunătățiți și în viitor.

Cum ne organizăm clasele?

Mai multe școli au organizat deja „cancelarii online” – ședințe de coordonare cu profesorii pe platforme precum Skype, Google Meet, Whatsapp sau Facebook Messenger. Acesta e primul pas pentru a stabili calendarul online și modul cum veți comunica cu elevii.

Cel mai popular instrument de colaborare online cu aplicații care acoperă toate nevoile de comunicare și colaborare online este Google. Pentru a accesa gratuit Suita Google for Education, e nevoie ca școala să aibă un domeniu și să se înregistreze cu un cont G Suite for Education. Un singur administrator poate crea acest cont de unde poate crea adrese de email tuturor utilizatorilor pentru acel domeniu (de exemplu, ioana.mincu@scoalagalati24.ro).

În lipsa unui cont G Suite for Education al școlii, puteți folosi contul personal de Google pentru a împărtăși documente cu alții, folosind serviciul Drive unde puteți centraliza în sub-foldere materiale, pe clase sau teme, cu colegii și elevii. Pentru ca elevii să urce teme sau alte fișiere, e nevoie să aibă un cont de Google, la rândul lor. Contul de email e destinat celor peste 13 ani, altminteri părintele ar trebui să fie cel care creează și administrează contul.

Pentru a fi cât mai eficienți:

 • Pentru ciclul primar:

o Învățătorul comunică pe grupul de Whatsapp, Messenger sau canalul prestabilit cu părinții sau cu elevii orarul și modul de derulare a orelor.

o Puteți pregăti și împărtăși un program săptămânal cu intervalele orare în care veți organiza întâlnirile online, pe teme. Spre exemplu, luni, de la 9 la 9.50: Sesiune de organizare cu toată clasa pe Zoom, de la 10 la 10.50 ora de română pe Zoom, de la 11.00 la 12.00 Tur virtual la muzeu etc.

o Este important ca părintele sau tutorele să pregătească elevul pentru acest program și să sprijine învățătorul în organizarea activităților și temelor pentru acasă. Elevul trebuie să aibă acces la Internet de pe laptop/calculator sau telefon, căști și webcam (opțional) pentru a putea participa online.

o În cazurile unde elevii nu au acces la Internet și nu au acasă echipamentul necesar pentru a se putea conecta, ar trebui să concepeți fișe și activități speciale și să discutați cu persoana care are elevul în grijă săptămânal, pentru a vă asigura că acești copii continuă să lucreze. Puteți comunica și telefonic cu elevii și chiar dacă nu toți vor putea ține pasul, e foarte important să le arătați că vă preocupă starea fiecăruia și că aveți în continuare așteptări și sarcini clare. Chiar și așa, vor fi mulți copii care rămân izolați, iar profesorii iau în calcul deja organizarea unei școli de vară de recuperare pentru aceștia.

 • Pentru ciclurile gimnazial sau liceal:

o E importantă coordonarea între diriginți și ceilalți profesori, cu sprijinul direcțiunii. În ședințe online, puteți planifica activitățile care pot fi susținute online în perioada următoare.

o Cea mai eficientă metodă pentru a avea o planificare care să sincronizeze activitățile profesorilor dintr-o școală și pentru a evita numeroasele grupuri de comunicare, ar fi centralizarea orarului școlii online într-un folder, pe Google Drive. Acesta poate fi organizat pentru fiecare clasă în parte, fiecare având subfolderul ei denumit 5A, 6B etc., iar separat orarul cu toți profesorii și orele alocate la fiecare clasă, ținut într-un document excel.

o La final de săptămână, calendarul fiecărei clase poate fi înnoit de către diriginte pentru săptămâna următoare, cu instrucțiunile de conectare pentru lecțiile online, completate de către profesorii care își planifică lecțiile online. Calendarul poate fi ținut într-un document Word, pe Google Drive, în folderul corespunzător clasei.

Cum putem ține lecții online?

Pentru a crea un mediu de învățare cât mai aproape de o clasă reală, aveți nevoie de trei tipuri de resurse:

 1. O platformă de interacțiune în timp real, cu video și text, cu elevii. Mai jos, explicăm pas cu pas cele mai eficiente platforme pe care le folosesc deja profesorii – Zoom și Google Meet (cu sugestii de alternative unde procesul de a crea o întâlnire online e similar și accesul e gratuit).
 2. Aplicații sau platforme de colaborare online, care facilitează schimbul de documente, teste sau teme pentru acasă, între profesori și elevi și înregistrează o evidență a acestora, care permite și feedback din partea profesorului. Aici recomandăm Google Classroom și alternative folosite de profesori, precum Edmodo, EasyClass și ClassDojo.
 3. Resurse și aplicații de învățare pe care le poate crea profesorul sau resurse deja existente sub formă de prezentări, lecții, fișe, imagini și clipuri pe care le putem folosi atât în timpul lecțiilor live, cât și ca teme de lucru pentru acasă. Aici lista e mai lungă și include aplicații precum ASQ, Kahoot, Quizziz, Wordwall, Padlet, Twinkl sau Digitaliada, precum și surse de inspirație pentru filme, teme și studiu individual.

Dacă nu sunteți atât de familiarizați cu instrumentele online, școala nu are cont G Suite for Education și vreți să țineți orele cu ei, minimul necesar este să vă planificați lecția, să aveți pregătit materialul de prezentare digital și să folosiți o platformă de interacțiune în timp real, urmând ca pentru teme și lucru individual să găsiți o alternativă în afara instrumentelor de colaborare online (activitate bazată pe proiect, lucru individual verificat în următoarea lecție online etc.).

1. Soluții pentru interacțiunea în timp real

ZOOM

Rulați galeria de mai jos apăsând pe imagine

Zoom este una dintre cele mai folosite platforme de întâlniri video care de curând a eliminat limita de 40 de minute per întâlnire pentru conturile gratuite create în țările afectate de Coronavirus. Ea permite crearea gratuită a unor întâlniri online (meetings) unde puteți invita până la 100 de participanți prin intermediul unui link. Pentru a beneficia de eliminarea limitei de 40 de minute, trebuie să vă înscrieți cu emailul școlii aici, nu cu contul personal, iar toți cei care își creează conturi pe Zoom folosind adresa școlii vor putea organiza întâlniri din conturile lor.

Elevii nu au nevoie de niciun cont, ci trebuie doar să acceseze linkul primit, să descarce aplicația Zoom pe calculator sau mobil și să se conecteze cu un microfon și sau/webcam. Atunci vor intra într-o întâlnire online unde pot comunica prin mesaje pe chat cu profesorul, pot vedea ce le împărtășește profesorul de pe ecranul său (opțiunea share screen), se pot vedea și auzi reciproc dacă au microfoane și camere web instalate pe aparatul pe care îl folosesc.

Pașii pentru a crea întâlniri prin Zoom:

 • Intrați pe platforma Zoom și creați un cont folosind o adresă de e-mail și o parolă.
 • După ce completați numele de profil, puteți crea o întâlnire de la opțiunea Meetings -> Schedule a meeting.
 • Completați datele întâlnirii (titlul, descrierea, data și ora începerii, durata, iar apoi aveți mai multe opțiuni, cum ar fi să stabiliți dacă e o întâlnire recurentă, dacă adăugați o parolă de intrare – vă recomandăm să debifați acea opțiune, dacă participanții intră cu audio oprit etc.).
 • După ce salvați întâlnirea, veți regăsi în secțiunea Meetings această întâlnire. Accesați-o pentru a descoperi link-ul pe care îl puteți copia și trimite elevilor pe canalul de comunicare cu ei.

Pentru a accesa întâlnirea, elevii trebuie să apese pe link-ul primit:

 • Va apărea o fereastră care îi invită să deschidă aplicația. Trebuie să dea click pe Open Zoom.us
 • Se va deschide aplicația și pot accesa întâlnirea apăsând Join with Audio.

Puteți porni întâlnirea din contul de Zoom, accesând opțiunea Start Meeting.

Atunci se va deschide fereastra unde puteți gestiona participanții, puteți porni camera web și sunetul, puteți împărtăși ecranul și modera chat-ul.

Vă recomandăm să urmăriți un tutorial (în limba română) și să organizați o întâlnire de test cu elevii pentru a vă familiariza cu aplicația și a stabili regulile înainte să folosiți platforma ca loc de întâlnire online cu elevii.

Alternativ, aplicația Webex de la Cisco care are aceleași funcționalități, poate fi folosită gratuit pentru întâlniri fără limită de durată până la 100 de participanți.

Google Meet

Rulați galeria de mai jos apăsând pe imagine

Aceasta este o aplicație din suita Google (for Education sau Enterprise) pe care o puteți accesa doar dacă aveți un cont de organizație (școală sau companie, de tip @educred.ro sau @scoalagalati.ro etc.).

Meet este aplicația Google similară cu Skype de la Microsoft – o platformă de comunicare instant prin video și chat, unde puteți crea un link de întâlnire, iar participanții trebuie doar să-l acceseze, fără să aibă vreun cont, pentru a putea intra în sesiunea online. Meet acceptă până la 100 participanți gratuit și oferă aceleași opțiuni ca și întâlnirea de pe Zoom: comunicare cu participanții cu video, microfon și prin chat, partajarea ecranului, activarea modului silențios pentru anumiți participanți, împărtășirea de alte link-uri prin chat.

Aici găsiți un tutorial despre cum să creați o întâlnire pe meet.google.com sau din calendarul Google.

Pentru a participa la întâlnire, elevii trebuie să acceseze link-ul fie de pe laptop (din browserul Google Chrome), fie de pe mobil (aplicația Hangouts Meet de la Google) și să aibă activate microfonul și/sau camera web.

2. Aplicații sau platforme de colaborare online

Dincolo de întâlnirea live, veți dori să oferiți elevilor materiale extra, teme pentru acasă și să le urmăriți progresul. Printre recomandările de platforme care permit colaborarea între profesori și elevi, dincolo de ore, se numără Google Classroom, Edmodo, ClassDojo sau EasyClass.

Google Classroom

Profesoara Ana-Maria Tudorache a explicat, pe scurt, cum folosește Google Classroom pentru a organiza activitățile elevilor pentru acasă. Acest serviciu este inclus în Google Suite for Education, pentru care orice școală se poate înscrie gratuit. Dacă școala dumneavoastră nu are această opțiune, puteți folosi Google Classroom și de pe contul Gmail personal.Puteți stabili o nouă clasă unde să postați anunțuri, să împărtășiți teme sau materiale, să publicați teste sau chestionare, urmând pas cu pas instrucțiunile pe care le găsiți în animațiile video de pe platforma creată de Google special pentru profesori: Teacher Center. Dacă alegeți opțiunea de a folosi Classroom de pe contul personal, și elevii vor avea nevoie de conturi Google pentru a putea accesa clasa online.

Pașii pentru a crea o clasă virtuală:

 • Accesați classroom.google.com.
 • Apăsați butonul +, aflat în dreapta sus, pentru a crea o clasă nouă.
 • Adăugați informații legate de clasă: numele, așa cum vreți să le apară elevilor când deschid Google Classroom, secțiunea, materia și sala (opționale).
 • Odată creată clasa, elevii pot începe să se înscrie în două moduri:
 1. După ce se loghează în Google Classroom, apasă butonul + și se alătura clasei prin introducerea codului primit de la profesor (acesta se găsește sub numele clasei, apăsând [] îl puteți vedea mărit pe ecran).
 2. Profesorii pot invita elevii prin email. Pentru a face acest lucru, apăsați tab-ul People și apoi Invite Students pentru a introduce adresele de email ale elevilor

Folosind butonul Create se pot încărca materiale, se pot posta temele sau se pot crea teste/întrebări.

Temele sunt ușor de postat și se particularizează prin titlu, o descriere și un termen limită. În plus, se pot atașa fișiere precum: imagini, ghiduri sau filmulețe de pe YouTube. Profesorul poate evalua ulterior temele, poate pune note și adăuga comentarii pentru fiecare elev.

Am găsit online resurse utile create de Raluca Ciulei de la Love for Life pentru a ușura înțelegerea modului cum puteți folosi diferite aplicații Google pentru a colabora cu elevii și a vă organiza mai bine activitatea online, dar și alte resurse utile la diferite discipline pentru clase virtuale:

Edmodo

O alternativă la Google Classroom prin care puteți colabora online cu elevii, postând anunțuri, teme și alte resurse este Edmodo. Alături găsiți un tutorial recent despre cum puteți crea pas cu pas clase pe Edmodo la care să invitați elevi care nu au neapărat nevoie de un cont de email.

EasyClass

Profesoara Anda Laura Silea a arătat și cum funcționează platforma EasyClass, pe care a folosit-o în tandem cu Google Meet pentru a se conecta cu elevii și a colabora online, chiar și după interacțiunile live. EasyClass e un LMS (Learning Management System) care permite crearea unor clase virtuale unde pot stoca materiale online, pot gestiona sarcini, teme și pot monitoriza progresul și oferi feedback fiecărui participant online.

ClassDojo

O altă variantă gratuită de a crea o clasă online, de a nota elevii și a comunica online cu elevii este ClassDojo. Alături găsiți un scurt tutorial despre cum puteți crea o clasă folosind un cont de profesor, nota și oferi teme elevilor sau posta anunțuri și resurse.

3. Resurse și aplicații de învățare

Teste și exerciții

 • ASQ (Another Smart Question) este o soluție de evaluare creată de soții Cătălin și Ana Ungureanu, pe care elevii o pot folosi independent, pentru a aprofunda și a lucra individual teste și exerciții create în prealabil de profesor. Acesta poate adăuga clipuri video cu explicații, exerciții și teste pentru orice materie și poate urmări rezultatele fiecărui elev direct din aplicație. Profesoara de matematică Ana Ungureanu a explicat pe scurt cum poate folosi un profesor aplicația pentru clasa sa. Partea bună este că odată înscrisă o clasă de la o anumită școală, orice profesor poate asigna exerciții și teste aceleiași clase, fără a mai introduce elevii încă o dată. Găsiți explicații video în scurtele tutoriale de pe platformă.
 • Quiz-uri prin Kahoot pentru verificarea cunoștințelor și feedback: aceasta este o platformă gratuită folosită de milioane de profesori din întreaga lume cu ajutorul căreia puteți crea teste interactive, în care elevii răspund într-un timp limită, folosind un dispozitiv mobil. Odată creat un test, veți putea trimite un cod de acces (PIN) elevilor care îl pot accesa din aplicația Kahoot instalată pe mobil sau pe site-ul Kahoot. Rezultatele răspunsurilor apar la finalul testului, pe un ecran vizibil tuturor. Vă recomandăm să îl folosiți doar ca instrument de verificare a cunoștințelor sau feedback pentru a vedea ce au înțeles, cât de implicați au fost și cum se simt elevii. Aici găsiți un tutorial în română despre cum puteți crea un Kahoot.
 • Alternative de aplicații pentru quiz-uri online sunt și Quizizz și Kidibot.ro (pentru aceasta, elevii au nevoie de email): profesoara Mariana Lazăr a oferit câteva exemple de teste create pe profilul său creat pe Kidibot.
 • Prezentare interactivă cu sondaje de opinie prin Mentimeter: aceasta este o soluție utilă pe care o puteți folosi în cadrul unei prezentări pe Zoom sau Google Meet, când vă partajați ecranul. Cu un cont gratuit pe Mentimeter, puteți crea prezentări interactive, la care să adăugați întrebări cu răspuns închis. Spre exemplu, când introduceți o temă nouă sau vreți să măsurați pe parcursul lecției cât de multe au înțeles elevii, puteți include o întrebare cu mai multe variante de răspuns dintre care doar una este corectă, iar rezultatele vă apar imediat pe ecran. În funcție de acest feedback, puteți corecta informații care au rămas neclare și îndrepta procesul de învățare. Odată ce creați un sondaj, un Wordcloud (norișor de cuvinte creat automat pe baza cuvintelor introduse de elevi), sau un test cu variante de răspuns, se va crea automat un cod pe care participanții îl pot introduce accesând menti.com pentru a putea oferi răspunsul. Contul gratuit permite maxim 2 întrebări pe prezentare, dar puteți creat prezentări nelimitate pentru audiențe nelimitate.


Aplicații și jocuri

 • Open Board: pe lângă întâlnirea online, când partajați ecranul, dacă vreți să creați o tablă interactivă pe care să puteți nota în timp ce prezentați, vă recomandăm aplicația Open Board. O puteți descărca gratuit și vă puteți înregistra cu un cont de unde puteți încărca documente precum pdf-uri sau imagini pe care să le expuneți pe ecran, în timpul întâlnirii online și pe care puteți face adnotări în timp real, ca și cum ați folosi o tablă interactivă. Profesoara Ana-Maria Tudorache a făcut o demonstrație în timpul întâlnirii online, arătând cum folosește aplicația împreună cu o tabletă grafică cu un pix digital cu care face notițe. Puteți să filmați toată prezentarea și să o salvați într-un clip video pe care să-l împărtășiți ca lecție înregistrată pe care să le-o trimiteți elevilor să o urmărească de acasă (încărcată pe Google Drive, de exemplu, cu opțiunea Share link), urmând ca în timpul întâlnirii online să lămuriți neclarități sau să discutați cu elevii ce au înțeles și să consolidați cunoștințele.
 • Padlet: o platformă de colaborare online, unde puteți crea împreună cu elevii table cu post-it-uri virtuale, imagini, link-uri și documente. Înregistrându-vă cu un email, gratuit, puteți folosi o “tablă” virtuală pe care o puteți împărtăși cu orice elev sau profesor, printr-un link unic, unde fiecare poate contribui (de pe mobil sau laptop) și toți pot vedea contribuțiile celorlalți. Puteți folosi aplicația pentru sesiuni de brainstorming, pentru a aduna lucrările elevilor și a le oferi feedback individual, pentru a le urmări progresul sau pentru a colecta, ca într-un jurnal al clasei, ce au învățat lucrând acasă, ce îi inspiră, ce vor să învețe etc. Aici găsiți un scurt tutorial despre cum puteți crea un cont și o primă tablă virtuală.
 • Wordwall: o aplicație unde profesorii pot crea, cu un cont gratuit, joculețe simple de potrivire a cuvintelor, puzzle-uri, quiz-uri și mai multe tipuri de aplicații care susțin învățarea

Resurse și lecții gata de accesat

 • Resurse gratuite pentru învățământul preșcolar și primar pe Twinkl România (planificări, prezentări, activități descrise pas cu pas, fișe etc.): ca urmare a închiderii școlilor, Twinkl România oferă o lună de abonament Ultimate gratuit, accesând oferta cu codul ROUTWINKLHELPS. Aici găsiți și un scurt ghid despre cum puteți crea un cont și cum puteți folosi resursele în învățarea la distanță.
 • Digitaliada cu resurse pentru învățământul primar și gimnazial: proiectul susținut de Fundația Orange a adunat și premiat sute de materiale - lecții, teste, planificări și prezentări create de profesori din toată țara pe care le puteți descărca direct, selectând disciplina, clasa sau nivelul de dificultate.
 • Îndreptar digital - un program gratuit creat de Asociația TechSoup pentru învățători care vor să își ajute elevii să transforme folosirea aplicațiilor digitale mobile în oportunități de învățare, cu resurse exerciții azate pe utilizarea unor aplicații mobile gratuite.
 • Lecții video pentru clasele VIII și XII: Teleșcoala debutează luni, 16 martie, cu 40+ de profesori voluntari care vor ține lecții televizate pentru elevii care se pregătesc de Evaluarea Națională și Bacalaureat, de la ora 9 dimineața pe TVR 2, pe TVR+ și pe canalul de YouTube.com al TVR.

Cum își organizează concret profesorii viața școlară online?

Anca Morar, prof. înv., Cluj-Napoca, colaborator în echipa de comunicare Aspire Teachers

Anca Morar

Am cercetat foarte mult zilele acestea platformele existente, pentru a trece viața școlară online. Am clasa a III-a și știu că nu toți copiii sunt familiari cu tehnologia. Ca să mă ajute să iau cea mai bună decizie, am început cu un chestionar dat părinților, realizat în Google Form. Acesta m-a ajutat să văd care este statusul fiecărui copil în această perioadă.

În chestionar am folosit următoarele întrebări:

 • Unde locuiește copilul în momentul de față?
 • Copilul stă singur acasă pe parcursul zilei?
 • Cine îl ajută la teme/activități pe parcursul zilei?
 • Sunteți de acord cu întâlnirea online în intervalul 9-12?
 • Sunteți de acord cu aplicații de tip quiz online? (Acestea sunt niște teste grilă online)
 • Sunteți dispus/ă să vă ajutați copilul în descoperirea tehnologiei?
 • Copilul are acces la tehnologie?
 • La ce dispozitiv are acces?
 • Dacă până acum nu a avut acces, credeți că în această perioadă o să îi permiteți la unul dintre dispozitive? (Dacă da, la ce dispozitiv, dacă nu, de ce?)
 • Cum vedeți dumneavoastră comunicarea școală/copii/familie în această perioada? La ce aspecte să fiu atentă?

În cazul meu, rezultatul este unul îmbucurător, deoarece toți copiii au acces la internet și la dispozitive digitale.

Pentru prima săptămână am ales să mă văd cu toți elevii mei, online, în intervalul orar 9-12, pe platforma Zoom.us. O oră va dura 40 de minute, iar pauza va fi de 20 minute. Am patru motive pentru care am ales această platformă:

 1. Este foarte simplu de creat o sesiunea online
 2. Pot partaja ecranul meu, iar copiii vad în mod instant ce prezint pe desktop.
 3. Tot în secțiunea de share, am și secțiunea de whiteboard, unde pot scrie in timp real anumite exemple (e ca o tablă online).
 4. Copiii pot și ei partaja atat ecranul lor, cât și secțiunea de whiteboard, astfel încât toți putem vedea același lucru.

Link-ul de conectare pentru platforma online va fi comunicat părinților pe grupul de Facebook și pe mail.

Vom lucra pentru început nu foarte complicat, ci cu cartea și caietul în față. Eu, online, o să îi îndrum spre exercițiile propuse și o să le explic acolo unde văd că întâmpină dificultăți.

Cum corectez temele?

Unele dintre ele le vom corecta online în întâlnirile noastre, sau copiii îmi vor trimite poză cu caietele lor iar eu le voi corecta în Paint sau Google Canvas, după care le voi trimite înapoi.

După ce copiii se vor obișnui cu acest timp de școală online, o să introduc și Google Classroom. De ce am ales aceasta aplicație?

 1. Pot crea pentru fiecare materie în parte secțiune cu materiale, teme și teste.
 2. Copiii văd materialele publicate de mine și pot încărca temele în diferite formate.
 3. Le pot corecta temele, iar ei văd toate recomandările mele.
 4. Avem și o secțiune de chat unde putem discuta.

Acesta este planul meu pentru următoarele săptămâni.

Irina Constantinescu, director și profesoară de geografie, Cândești, Dâmbovița, lider hub Aspire Teachers centru

Irina Constantinescu

Astfel de crize, cum este cea provocată de CODVID-19, lansează îngrijorări reale, dar ne pune și în situația de a ne testa reziliența, dezvoltarea emoțională și nu în ultimul rând reacția la vulnerabilitate.

Dacă vorbim de educație, este un moment de răscruce, poate în sens pozitiv, pentru că a creat oportunitatea activării rapide a resurselor online disponibile și îi determină pe profesori să găsească împreună soluții alternative de a comunica cu elevii și părinții acestora, de a planifica și de a învăța altfel.

Pentru elevi și părinți, sigur este o conștientizare a cât de multe se pot face acasă cu resursele și tehnologia pe care le avem toți la îndemână și le folosim atât de puțin în scopuri de învățare, poate și crearea unui obicei de a înțelege și susține mai mult copilul și de a face parte cât mai mult timp din viața lui de școlar,

Cum ne-am organizat noi, într-o mică școală din mediul rural pentru prima jumătate de săptămână fără mers la școală?

Miercuri, la școală, a avut loc întâlnirea fizică a profesorilor unde am listat împreună prioritățile pentru învățarea la distanță cu mijloacele tehnologice/aplicațiile utilizate mai des la momentul acela și anume: activarea grupurilor de Whatsapp sau Messenger pe clase, prin introducerea tuturor elevilor și a profesorilor/învățătorilor, listă cu resurse educaționale pe care să le utilizăm și cum facem comunicarea și monitorizarea.

Pentru cadrele didactice am propus să comunicăm activ în grupul deja creat ,,cancelaria virtuală”, prin postarea unor mesaje oficiale, a unor link-uri sau resurse utile tuturor și de retransmis ulterior la clase, consultarea permanentă pentru a îmbunătăți și monitoriza procesul de învățare și comunicare online.

Cum am procedat în cele 3 zile din prima săptămână de lecții la distanță?

 • Învățătorii și profesorii au dat teme la disciplinele de bază și i-au îndemnat pe elevi să citească, au monitorizat ulterior realizarea temelor fiecărui elev, prin postarea și evaluarea acestora pe Whatsapp sau Messenger, cu feedback aplicat și încurajări pe proces. Elevii din ciclul primar mai ales, au postat și scurte filmulețe în care au povestit ceea ce au citit sau filmulețe de salut și reconectare cu colegii și profesorii.
 • La clasele de gimnaziu profesorii au dat fișe de lucru și link-uri pentru lectură, teatru radiofonic, jocuri didactice sau chiar link-uri pentru vizite/tururi virtuale la muzeele lumii. Au fost folosite atât resursele recomandate de ISJ Dâmbovița pe site-ul lor, dar mai ales cele postate pe social media și în diferite grupuri de profesori și învățători atât din țară, dar și dinstrăinătate.
 • La clasele care susțin evaluarea națională, elevilor le-au fost postate teste de rezolvat și au fost ulterior evaluate de către profesori.

Am observat că elevii au fost dornici, chiar entuziasmați să lucreze în această săptămână, părinții i-au susținut și ajutat, profesoriii i-au încurajat, au comunicat foarte mult cu ei și au fost foarte atenți la reacțiile lor care au fost.

Ce ne propunem pentru următoarea săptămână?

 • Crearea unor întâlniri online a profesorilor utilizând aplicația Zoom pentru reorganizarea programului și a resurselor pentru îmbunătățirea lecțiilor.
 • Monitorizarea fiecărui copil pentru a găsi soluții împreună cu părinții cum putem transmite celor care nu au internet sau calculator resurse pentru a învăța/citi.
 • Stabilirea unui orar de lucru la nivel preșcolar, primar și gimnazial cu interval orar, discipline și resurse/teme/activități pentru fiecare clasă, conform orarului pentru început.
 • Susținerea unui training online cu profesorii/învățătorii pentru utilizarea aplicației zoom și a altor aplicații utile pentru învățare online și comunicare mai bună cu elevii și părinții.
 • Adunarea resurselor utilizate( link-uri aplicații, pași de utilizare etc.) într-un folder al școlii în Google Drive (pentru a fi accesate oricând), iar cele specifice claselor, în foldere pe clase (fișe, link-uri, filme).
 • Aplicarea unor fișe de feedback atât elevilor cât și părinților.
 • Întâlniri săptămânale cu părinții pentru a împărtăși nevoile, problemele sau reușitele copiilor lor.
 • În fiecare săptămână o întâlnire non formală cu elevii (cu teme care-i preocupă, răspuns la întrebări, oră de lectură etc.).


Articol preluat de pe www.aspireteachers.ro

Citeste mai mult

11 Strategii Educaționale pentru Motivarea Elevilor

Introducere

În conceptul multor dascăli experimentați din sistemele de învățământ de top mondial, furnizarea unui mijloc adecvat de motivare a elevilor este unul dintre cei trei piloni principali care susțin predarea eficientă.

Ceilalți doi sunt setarea unui plan de organizare eficientă a sălii de clasă și stabilirea de reguli clare și deprinderi în clasă.

Acest articol este în întregime despre motivarea elevilor. În cazul în care nu ați avut ocazia să citiți despre ceilalți doi piloni, vă invităm să faceți clic pe link-urile corespunzătoare de mai sus.

Dacă găsiți aici câteva lucruri care vi se potrivesc, vă rugăm să nu ezitați să le folosiți.

Stabilirea unui cadru pentru atingerea succesului

Acest lucru trebuie să înceapă din primul minut al primei zile, în fiecare oră de predare. Profesorii trebuie să poată crea în clasă un mediu în care elevii să perceapă că sunt apreciați ca individualități.

De asemenea, elevii trebuie să cunoască importanța călătoriei pe care aceștia o vor face împreună cu cadrele didactice.

Elevii trebuie să știe, imediat, că profesorul este responsabil și că este bun cunoscător al subiectului pe care îl predă. Ei trebuie să știe că profesorii au așteptări mari din partea lor.

Elevii trebuie să realizeze că dascălul lucrează în afacerea de succes, și este acolo pentru a se asigura că ei vor avea succes.

Chiar din acea primă zi, fiecare elev din fiecare clasă TREBUIE să aibă posibilitatea de a avea succes. Ei trebuie să părăsească sala de clasă, cu sentimentul de a fi realizat ceva.

Stabilirea identității clasei

Este bine cunoscut faptul că indiferent de menirea lor în viața de adult, elevii trebuie să devină buni coechipieri.

Ca și consecință, ei trebuie să prețuiască importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor comune. Ei trebuie, de asemenea, să iasă în întâmpinarea oportunităților de a concura - unii cu alții și cu alte grupuri. La fel, de altfel, cum vor face și în viața lor.

În multe școli se folosesc denumiri sau simboluri pentru fiecare clasă, respectiv echipă academică.

Cadrul didactic care gestionează o clasă lucrează din greu pentru a promova un sentiment de mândrie și loialitatea față de echipa lui și a elevilor lui. Analogiile sportive funcționează întotdeauna bine atunci când este de explicat importanța cooperării și a competiției.

Este indicat să se afișeze logo-uri cu simbolul clasei PRETUTINDENI – pe afișajele din clasă, pe foile și fișele de lucru, pe situl clasei sau grupul clasei, pe cărți de vizită, și oriunde altundeva e posibil.

Dascălul trebuie să le transmită clar ca îi apreciază atât ca elevi individuali, cât și ca membrii importanți ai grupului. Unele dintre modalitățile prin care se poate realiza acest lucru va deveni mai clar pe măsură ce veți parcurge mai departe acest articol.

Funcționarea ca echipă pentru a atinge un obiectiv comun

Stabilirea obiectivelor clare pentru echipă și urmărirea fără încetare a acestora sunt foarte importante. Cooperarea și competiția sunt instrumente puternice de pentru a stimula urmărirea.

Toți elevii trebuie să treacă cu bine de bine de testările naționale, iar notele lor trebuie să fie suficient de bune pentru a le permite să avanseze.

Dacă într-o școală performantă, elevii primesc circa 25 de cărți de lecturat în cursul fiecărui an școlar, o parte din strategiile folosite pentru a-i motiva pot implica exemplul acestei campanii de 25 Cărți.

Lucruri pe care le-au citit

Aici găsiți un exemplu al unui proiect care implică cooperare și competiție și care se intinde pe parcursul unei săptămâni de școală.

Discuțiile despre motivul pentru care lectura este importantă sunt frecvente, iar elevii au unele răspunsuri interesante, dar previzibile, în același timp.

O idee prin care ghidează elevii în descoperirea importanței lecturii ar fi un tip de activitate numit "Lucrurile pe care le citim".

Această activitate specială aduce clasele paralele într-o competiție cu privire la importanța lecturii. Clasa câștigătoare va fi onorată cu titlul "Clasa Lunii".

Ei știu că acest premiu va veni sub diverse forme - o excursie în plus la centrul media, o sesiune de clasă în aer liber, sau o altă consolidare pozitivă.
Se împarte fiecare dintre clasele în șase grupe. Fiecare grup primește o parte a alfabetului. Sarcina grupului numărul unu este să facă o listă cu tot ceea ce au citit și începe cu literele A, B sau C. Grupul doi are D, E, F, și așa mai departe.

Organizatorul grafic pentru această activitate este disponibil aici.

Nimic nu este prea nesemnificativ pentru a fi inclus în listele lor. Chiar și eticheta producătorului de pe partea interioară a unui tricou, de exemplu, este un lucru care, în fapt, se poate citi, sau cuvinte dintr-un tatuaj.

Acest brainstorming se desfășoară în fiecare grup din fiecare clasă. Odată ce toate listele din toate clasele au fost combinate se obține o listă cuprinzătoare de lucruri pe care le-au citit. De asemenea, ei au dezvoltat o nouă apreciere pentru importanța și omniprezența lecturii în viața noastră.

La fel de important, au folosit cooperarea pentru a concura eficient cu alte grupuri în vederea atingeri unui obiectiv comun.

Faceți predarea interesantă și captivantă

În această eră a rețelelor sociale și a mesajelor text, profesorii se luptă în mod constant pentru a obține și menține atenția elevilor.
Oricât de dificil a devenit, toți profesorii trebuie pur și simplu dea tot ce au pentru a încerca cele mai bune metode de a face ceea ce îi învață pe elevi interesant și angajant.

Deoarece elevii sunt mereu interesați de ei înșiși, profesorii trebuie să se străduiască mereu să demonstreze modul prin care ceea ce predau se regăsește în viața lor individuală.
De aici și oportunitatea de a utiliza tehnologia în predare de câte ori este posibil - știind că acesta le este “călcâiul lui Ahile”.
Pentru a-și potența eforturile, profesorii folosesc de ori de câte ori este posibil Internetul, videoproiectorul, vizualizatorul Elmo, calculatorul și tabla interactivă SMART.
Vă invităm să consultați Predarea cu ajutorul tehnologiei, pentru mai multe detalii.


Intensificați participarea clasei

Motivarea elevilor de a participa la oră este o necesitate. Cu cât elevii participă mai mult, cu atât învață mai mult.

Profesorul trebuie să le transmită clar elevilor că atât timp cât sunt la ora lui, se așteaptă ca ei să participe. Acest mesaj face parte din conlucrarea în echipă pentru atingerea de obiective.

O idee eficientă și relativ ușor de realizat este de a utiliza numele elevilor în fișele de lucru și publicațiile clasei, inclusiv semne și afișe.

Acest lucru le reamintește că profesorul prețuiește aparteneța lor la ora lui. Elevii adoră să-și vadă numele lor în scris - în special atunci când știu că și colegii lor îl văd.

Apăsătoarele medicale de limbă

Aceasta este o modalitate foarte bună pentru profesor de a se asigura că fiecare elev are o șansă de a participa. Și bețele de înghețată ar putea fi folosite, dar apăsătoarele de limbă se potrivesc și mai bine.

Scrieți numele și prenumele fiecărui elev pe câte un apăsător de limbă. Utilizați elastice de culori diferite pentru a prinde împreună apăsătoare ale elevilor care vor forma grupuri de lucru separate.

Chiar înainte de începerea orei, puneți apăsătoarele într-un bol mic sau alt recipient, cu numele îndreptat spre partea de jos a vasului.

Selectați un elev pentru a extrage apăsătoarele, unul câte unul, în funcție de necesarul participării unui grup sau a întregii clase. Elevul citește numele de pe băț, iar colegul vizat trebuie să răspundă la o întrebare sau să realizeze o mică demonstrație.

Această metodă realizează două lucruri. Asigură că fiecare elev are șanse egale de a participa și, în plus, toți elevii sunt mai atenți la oră, fiind conștienți de faptul că oricând pot fi chemați.

Folosiți cât mai multe încurajări


Aceasta este probabil cea mai importantă strategie pentru motivarea elevilor.
Folosiți fiecare ocazie de a sărbători succesele - cele mici și cele mari. Un "Excelent!" spus la timpul potrivit sau "Bună treabă!" în fața tuturor colegilor lor, îi poate umple cu un sentiment de importanță și de realizare.
Cu toate că deja știți asta, v-ați gândit la 100 de moduri de a spune "Treabă bună"? Aici găsiți o listă pe care o puteți descărca gratuit, care enumeră aceste modalități.


Carduri de recompensă

Această tehnică de încurajare este un mod eficient de a oferi elevilor premii gratuite sub forma unor privilegii.

Luați un pachet sau două cărți de vizită la magazinul local de papetărie. Utilizați Microsoft Publisher sau Word pentru a crea designul cardurilor. Luați în considerare adăugarea unui simplu element grafic, împreună cu o scurtă descriere pentru fiecare categorie de carduri de recompensă.

Mai jos găsiți o scurtă listă cu exemple de carduri de recompensă:

 • Săritorul: Sari peste un exercițiu scris, la alegere. Acest card nu poate fi utilizat pentru un test sau lucrare de control.
 • Fără casă: Sari peste o temă dată, la alegere. Nu poate fi folosit dacă studiați pentru un test.
 • Alegătorul: Alege elevi care să citească oral și să participe la activitățile din clasă. Valabil pentru o singură dată într-o oră.
 • Rotunjitul: Acest card valorează +0.5% față de nota semestrială pentru utilizarea cardurilor.
 • Mestecătorul de gumă: Mestecă gumă în timpul unei ore întregi. Baloanele nu sunt permise.
 • Colecționarul: Colectează și distribuie toate hârtiile, cărțile, temele și fișele de lucru pe perioada unei întregi ore.
 • Butonarul: Utilizează acest card când se face la oră o prezentare de calculator. Fii operatorul oficial al mouse-ului și pentru derulorul întregii prezentări.


După ce ați pregătit cardurile, determinați în ce circumstanțe elevii le vor putea câștiga. De exemplu, elevul care obține cea mai mare notă la un test poate selecta oricare trei carduri. Elevul cu a doua cel mai mare notă poate alege oricare două carduri, și așa mai departe.

Puteți recompensa elevii cu carduri pentru orice considerați adecvat - îmbunătățirea comportamentului, răspunsul corect la o întrebare bonus, sau chiar pentru donarea unei cărți la biblioteca clasei.

Fotografiați elevii care reușesc

Fotografiați elevii care au rezultate în clasă și postați-le peste tot. Ei apreciază foarte mult acest lucru! La sfârșitul fiecărei perioade de evaluare, se fotografiază fiecare elev care este pe cale să atingă obiectivul de a citi 25 de cărți în anul școlar curent.

Apoi, se imprimă fotografiile pe hârtie tip carton (aceasta este relativ ieftină și poate fi obținută de la magazinul local de papetărie).

Folosind bandă magnetică adezivă (o parte adezivă, iar cealaltă magnetică), se pun fotografiile pe tabla de scris.
Postarea vizibilă pentru toți elevii a fotografiilor este cu adevărat cel mai bun și cel mai ieftin mod de a sărbători reușitele elevilor.

Acordarea de Diplome


Acordați diplome elevilor cu rezultate sau celor care prezintă îmbunătățiri la momentele cheie de evaluare în anul școlar - la sfârșitul fiecărei perioade de notare, la sfârșitul anului sau în orice alt moment pe care îl credeți potrivit.
Luați în considerare consultarea cu elevii clasei (membrii echipei) pentru alegerea unui elev și a unei eleve care să fie onorați ca "Elevul lunii". Postați fotografiile lor într-o zonă vizibilă în clasă și acordați-le diplome, de asemenea.
În plus, scrieți un scurt paragraf care remarcă realizările beneficiarilor diplomelor, care urmează să fie citit în timpul orei, în ziua acordării, în fața colegilor lor.
Ceea ce face diferența în acestă acțiune este calitatea diplomelor. În cazul în care acestea sunt de tip “clasic” și imprimate pe hârtie standard, se va termina cel mai probabil cu acestea împrăștiate pe podelele școlii.
Copiii pur și simplu nu le apreciază.
Dacă însă vă faceți timp pentru a utiliza unul din șabloanele disponibile în Microsoft Publisher, de exemplu, și de a folosi fotografia fiecărui elev în diplomă, aceasta devine mult mai valoroasă pentru ei. De asemenea, dacă imprimați diplomele color pe carton lucios, are impact și mai mare.


Concluzii


Toată lumea este de acord că motivarea elevilor este una dintre cele mai importante sarcini ale profesorilor.
Nu există o singură strategie, cu posibila excepție a fotografiei, care să rezolve problema din prima, ci mai degrabă, un set de strategii care lucrează împreună pentru a crea și susține motivația.
Indiferent dacă predau sau nu într-un sistem care leagă performanțele elevilor de salariile lor, profesorii sunt mereu îndemnați să găsească strategii care funcționează cel mai bine pentru ei și elevii lor.

Citeste mai mult

10 strategii de învățare online în timpul pandemiei de coronavirus

Pe măsură ce coronavirusul COVID-19 continuă să se răspândească, școlile de pe glob s-au orientat către învățarea online, în efortul de a încetini răspândirea bolii.

Membrii rețelelor profesionale de învățare au lucrat din greu pentru a identifica practicile cheie pentru învățarea online de succes. Iată câteva dintre cele mai bune idei de la educatori din întreaga lume, care au și predat deja în timpul închiderii școlilor.

Pregătiți și exersați

1. Asigurați echitatea digitală.

Echitatea este cel mai mare obstacol în pregătirea învățării online și primul lucru la care ar trebui să ne gândim. Dacă nu toți elevii din școală au dispozitivele necesare trimiterii acasă de informații, faceti un chestionar pentru profesori și familiile elevilor, din timp, pentru a afla cine va avea nevoie de dispozitive și de lățime de bandă.

Majoritatea familiilor nu au câte un calculator pentru fiecare membru. În timpul închiderii școlii, părinții pot lucra și de acasă, ceea ce înseamnă că mai multe persoane pot concura pentru unul sau două calculatoare. Prin urmare, asigurați-vă că toate aplicațiile online funcționează pe dispozitive mobile în cazul în care un laptop nu este disponibil.

2. Exersați.

Școlile care au în mod regulat zile digitale de învățare - și s-au lovit deja de problemele de conectivitate la domiciliu sau de cele legate de dispozitive - sunt în avantaj. Dar dacă școala dvs. nu a pus bazele, considerați că aceasta este o oportunitate.

Profesorii care nu folosesc deja un sistem de management al învățării în mod regulat, trebuie să “ înoate” acum, astfel încât să nu se producă întrerupere în comunicare în urma acestei închideri bruște. Profesorii ar trebui să se instruiască pe ei înșiși și pe elevii lor în aplicațiile și instrumentele tehnologice pe care ar putea să le utilizeze în cazul închiderii și cu siguranță nu vor regreta că au petrecut timp în acest sens. De altfel, multe dintre abilitățile învățate căpătate în perioada de învățare online vor fi la fel de benefice și într-o clasă obișnuită.

3. Comunicați așteptări clare personalului și părinților.

În timpul închiderii, comunicarea dintre administratori, personal, părinți și elevi este mai importantă ca niciodată.

Pentru comunicări cu imagini mari, pregătiți un set de Întrebări Frecvente (FAQ) care conține toate detaliile despre modul în care școala va funcționa în timpul închiderii, astfel încât personalul și părinții să fie pe aceeași pagină. Acestea pot include informații despre locația temelor zilnice; o listă de site-uri și instrumente de care vor avea nevoie elevii, cum să se autentifice și ce să facă dacă tehnologia nu funcționează; și, în sfârșit, așteptările părinților. Există o mulțime de elemente de setat de către părinții care lucrează pentru a susține cât mai bine pe elevi.

În plus față de postarea și distribuirea Întrebărilor Frecvente, școlile ar trebui să creeze mesaje la nivel comunitar pentru a comunica rapid și apoi să sfătuiască oamenii unde pot găsi mesaje de follow-up prin e-mail sau pe site-ul dvs. web.

Apoi, pregătiți un Ghid Pas cu Pas despre cum să accesezi și să folosești instrumentele de învățare online și curricula. Asigurați-vă că prezentați aceste informații în diferite formate, inclusiv video și text, și includeți capturi de ecran și tutoriale.

Rugați familiile să se asigure că toți elevii - în special cei mai tineri - știu să se conecteze la aplicații și să cunoască parolele. Oferiți asistență tehnologică suplimentară și asigurați-vă că părinții știu să ceară ajutor.

4. Alocați timp pentru planificare.

Dacă are loc o oprire înainte ca personalul școlii să fie pregătit să predea online, managementul ar trebui să aloce ceva timp - chiar dacă este doar o zi sau două - pentru a pregăti cadrele înainte de a demara învățarea online cu elevii, pentru a crea un plan de învățare. Se abordează o serie de elemente, de la problemele logistice, cum ar fi organizarea întâlnirilor Zoom, la cele instructive, cum ar fi diferite modele de asistență la domiciliu, și apoi se raportează grupului mai mare. Scurta întârziere în începerea lecțiilor online se va compensa pe termen lung.

Chiar dacă închiderea este bruscă și nu oferă timp de planificare înainte de închiderea școlilor, este totuși prudent să planificați înainte de a începe lecțiile online.

5. Împachetați geanta.

Asigurați-vă că aveți acces la tot ceea ce aveți nevoie de acasă, în cazul în care nu puteți să vă întoarceți la școală, iar dacă nu puteți să aduceți acasă computerul școlii, mutați fișierele în cloud.


Punerea în aplicare

6. Stabilirea planului zilnic.

Așteptările ar trebui să fie clare cu privire la momentul în care profesorii și elevii trebuie să fie conectați. O zi întreagă în fața ecranului este foarte mult pentru copii și profesori, în special pentru familiile care pot împărți un singur dispozitiv. Multe școli aleg două ore de logare - o întâlnire de dimineață și una după-amiază - și apoi permit familiilor flexibilitate cu privire la modul în care organizează programul școlii la domiciliu.

Alte școli reorganizează programul școlar, prin împărțirea unei zile școlare în două zile. Astfel, elevii participă la trei ore dimineața, iar după-amiezile lucrează independent și interacționeză cu acei profesori.

Uneori poate fi dificil să anticipezi blocajele de trafic cu care se pot confrunta elevii în timp ce navighează pe acest nou teritoriu. E bine să alegeți câte un elev pe o clasă și să monitorizați traseul lor „așteptat” de-a lungul zilei de la instrument la instrument pentru a vă asigura că totul funcționează așa cum trebuie. Dacă nu, fiți flexibili și faceți modificări pe parcurs.

Poate fi mai complicată gestionarea unor ore de specialitate precum orele de sport, robotică sau artă. Pentru instruirea de specialitate puteți decide să alocați o zi pe săptămână pentru toate activitățile elective.

7. Oferiți o învățare robustă.

În circumstanțe extreme, precum o închidere improvizată, este tentant pentru profesori să încarce fișe de lucru pentru ca elevii să le completeze și să se trimită înapoi. Dar câștigul online în timpul închiderii - în special în timpul închiderilor extinse - ar trebui să fie cel puțin la fel de atrăgător ca experiența din clasă (dacă nu mai mult) sau elevii vor avea de suferit.

Învățarea online nu ar trebui să fie niciodată o scuză pentru a împărți sarcini care să umple ziua, ci mai degrabă pentru a aborda obiective de învățare clare și antrenante. Iată câteva exemple de obiective:

• Împărțiți învățarea în bucăți mai mici.

• Fii clar cu privire la așteptările pentru participarea online.

• Oferiți feedback imediat (sau cel puțin frecvent) prin verificări de cunoștințe online, comentarii asupra documentelor de colaborare și chat pentru a menține elevii motivați și să înainteze.

• Includeți întâlniri virtuale, chaturi live sau tutoriale video pentru a menține o conexiune umană.

Comunitatea va avea nevoie de timp pentru a se adapta. Oferiți obiective gestionabile și realizabile pentru a lucra în fiecare săptămână, pentru a asculta feedback-ul și pentru a comunica frecvent.

8. Proiectarea învățării independente.

Rețineți că părinții fiind fie la serviciu, fie lucrând de acasă pot fi indisponibili pentru a ajuta mult. Este important să proiectați un proces de învățare care să nu necesite mult sprijin din partea părinților care ar putea fi deja copleșiți. Oferirea de îndrumări pentru părinți cu privire la modul în care își pot susține copiii într-un model de învățare online este de asemenea utilă.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care școlile le pot face pentru a sprijini părinții este eficientizarea informațiilor prin crearea unui singur loc pentru toate temele, planificările și așteptările. Cu cât este mai aproape de o listă de verificare, ca mod de lucru, cu atât mai bine.

9. Adresați-vă la nivel emoțional.

Conectați-vă cu elevii și colegii, în special cu cei care se simt mai puțin confortabil în lucrul cu instrumente digitale pentru a vedea dacă au nevoie de ajutor sau de cineva cu care să vorbească. A fi sechestrat acasă poate izola și agrava teama de a face față unei crize globale. A vă face timp pentru analiza sentimentelor de anxietate este la fel de important ca verificarea în mediul academic.

În ghidul său de învățare online, Rushton Hurley, membru ISTE și fondator al Next Vista for Learning, împărtășește o situație a profesorilor expați din Wuhan, China, epicentrul coronavirusului. După câteva săptămâni de izolare în apartamentele lor, profesorii au început să se sune între ei și să lase liniile deschise, chiar dacă nu vorbeau. Și-au dorit pur și simplu confortul de a putea să vorbească și să facă pe cineva să le audă vocile.

În timp ce poate părea distractiv să lucrezi de acasă, poate fi dificil să ții un program regulat. Câteva lucruri care vă pot ajuta:

• Faceți pauze regulate.

• Alocați timp pentru exerciții fizice.

• Respectați un program de somn obișnuit.

• Limitați lucrurile care vă distrag atunci când este posibil (dezactivați notificările de socializare, de exemplu).

• Stabiliți-vă obiective zilnice și săptămânale.

• Faceți timp să socializați, chiar dacă este virtual.

10. Alegeți instrumentele potrivite și rămâneți cu ele.

O mare varietate de instrumente tehnologice, multe gratuite, sunt disponibile pentru a vă ajuta. Jason Reagin, consultant edtech și profesor în Incheon, Coreea de Sud, a creat o Platforma de aplicații care oferă upgrade-uri gratuite în timpul crizei globale.

Cu atât de multe elemente, poate fi tentant să încerci să folosești totul. În schimb, limitați numărul de instrumente, aplicații și platforme, astfel încât elevii și părinții lor să nu fie copleșiți.

S-ar putea să fie ceva mai greu pentru elevi să realizeze sarcinile din clasă atunci când nu sunteți acolo față în față. Unii profesori spun că pentru a ajuta elevii să se concentreze folosesc fonturi colorate pe ecran pentru a distinge mai ușor ideile importante. Încercați să păstrați instrucțiunile online scurte, simple și clare. Luați în considerare să faceți instrucțiuni video în loc de text.

Videoconferința vă va duce pe voi și pe elevii dvs. în casele celuilalt, așa că este important să luați în considerare confidențialitatea. Unele programe permit utilizatorilor să vă estompeze fundalul. Îmbrăcați-vă ca și când mergeți la școală și așteptați ca elevii să facă la fel.

Învățarea online prezintă, de asemenea, o oportunitate excelentă de a revizui eticheta digitală și de a integra activități digitale în viitoarele activități de după revenirea la normal.

Citeste mai mult

5 Fraze Pozitive Ale Profesorilor Care Încurajează Comportamentul Pozitiv

Analiza Antecedent-Comportament-Consecință poate reprezenta un instrument care să ajute profesorii să examineze comportamentele. Aceasta presupune atât analiza factorilor declanșatorilor din spatele acestor comportamente cât și impactul acestor comportamente. Dacă un copil dorește atenție (antecedent), este posibil să strige în clasă (comportament). Astfel, se vorbește despre faptul că nu se strigă (consecință). Fără să-și dea seama, profesorul i-a oferit copilului dorința de atenție. Cu toate acestea, înțelegând și identificând antecedentul sau declanșatorul, puteți încuraja indirect un comportament pozitiv. Uneori, lucrurile mici pe care le facem și le spunem – antecedentele – pot face diferența!

Unii se referă la acest lucru ca „eveniment de setare” sau „declanșator”. Pe scurt, antecedentul reprezintă orice poate declanșa un comportament. Exemple: Fără înghețată? Plâng! ; Multă înghețată? Izbucnesc în urale, mă entuziasmez prea tare și mi se face rău! ; În clasă ar putea fi orice, de la o întrebare a profesorului până la prezența altei persoane sau chiar schimbarea mediului.

Când se încearcă declanșarea unui rezultat pozitiv, antecedentele pot fi manipulate pentru a încuraja anumite comportamente - și cel mai adesea acest lucru se află în lucrurile pe care le spunem noi ca profesori.

„Mă simt minunat în această lecție!”

Uneori, pur și simplu spunându-i unui copil că ești entuziasmat de o lecție sau activitate, îi poți schimba și mentalitatea. În special pentru copiii cu o mentalitate blocată de pe un anumit subiect, ei pot fi încurajați să fie mai pozitivi cu privire la acel subiect. Un scriitor reticent va aborda într-un mod mai pozitiv o lucrare doar spunându-i că credeți în el și sunteți încântați să îi vedeți lucrările.

„Mulțumesc că ai ridicat mâna!”

Vreau atenție. Strig. Am probleme cu profesorul. Super, am câștigat atenția pe care mi-am dorit-o. Știind că elevii doresc să fie auziți și își doresc momentul lor în care să împărtășească învățarea cu dvs., acest fapt ar trebui să influențeze modul în care abordați întrebarea și răspunsul. Înainte de a alege pe cineva cu mâna sus, mulțumiți celor care sunt gata să contribuie cu mâna sus. Astfel, ei primesc deja atenția pe care o caută. Ne mai vorbind de cei care încă nu au ridicat mâna și care și-o vor ridica instantaneu, pentru a se simți parte a celor lăudați!

„Știu că și tu știi răspunsul, bravo!”

Mâinile tuturor sunt sus! Se aud gemetele întinderii de la diverși membri ai clasei, care sunt disperați să fie cei care să vă spună răspunsul. Alegeți băiatul din colț, a cărui față se transformă încet într-un roz profund, din cauza faptului că a uitat să respire, în timp ce așteaptă cu disperare să-l alegeți. În acel moment, există o mare eliberare de aer și dezamăgire din partea celorlalți 28 de copii care și-au dorit și un mic fragment de atenție.

Felicitați-i pe cei care, de asemenea, ar fi dat răspunsul corect. “Și tu vreai să spui asta? Foarte bine!” Nu numai că acest lucru va încuraja și mai mult participarea copiilor la discuții, dar au primit acea laudă pozitivă pe care au dorit-o tot timpul.

„Te joci atât de frumos.”

Remarcăm munca grea în lecții și lăudăm atitudinile pozitive față de învățare, dar felicităm copiii pentru că se joacă frumos în pauze? Antecedentele din aceste momente sunt vitale și joacă un rol imens în comportamentul și relațiile copiilor. Simțirea nervoasă sau intimidată față de locul de joacă poate avea ca rezultat un copil care va dezvolta comportamente negative, ca apărare.

Încurajați joaca și interacțiunile sociale pozitive prin simpla laudă. În plus, spuneți-le de ce apreciați că se joacă atât de frumos. Își așteaptă rândul? Comunicarea este clară și justă, corectă? Îi includ pe toți cei din jurul lor? Dacă știu care sunt Criteriile de Succes pentru a se juca frumos, pot dezvolta în continuare aceste abilități și se pot concentra asupra lor. Lăudați un copil pentru că a folosit maniere extraordinare și, într-o secundă, veți auzi mai multe “te rog frumos”-uri și “mulțumesc”-uri ca niciodată!

Instrucțiuni scurte, fraze lungi de laudă.

“ Așează-te, te rog!

Îți mulțumesc mult că ai stat jos și ai așteptat cu atâta grijă.

“ Ridică mâna.

Bravo că ai ridicat mâna, îmi arăți că știi care ar putea fi răspunsul!

Încercați să vă asigurați că orice instrucțiune sau consecință a unui potențial comportament negativ este scurtă. Puneți accentul pe consecința pozitivă a așezării și ascultării. În frazele din exemplul de mai sus, atenția acordată laudelor depășește cu mult instrucțiunea. Prin urmare, dacă un copil dorește mai multă atenție va fi încurajat să caute laudele prelungite prin comportamentul său.

Citeste mai mult

Strategii Pentru Dezvoltarea Chestionării!

Chestionarea este unul dintre fundamentele învățării. O întrebare bună poate fi cel mai puternic instrument de învățare pe care îl are un profesor. Dacă unui copil i se pune o întrebare excelentă se pot dezvolta noi puncte de vedere, idei și înțelegere. O întrebare bună poate entuziasma, agita și provoca copiii, și în cele din urmă, poate duce la o abilitate nou dobândită, o înțelegere mai profundă sau un punct de vedere nou.

Întrebările bune pot:

 • Motiva învățarea elevilor și alimenta curiozitatea
 • Promova dezvoltarea intelectuală și stimula gândirea critică
 • Evalua înțelegerea elevilor
 • Ghida discuțiile și forma un mediu de învățare pozitiv

Obținerea unor abilități bune de interogare nu se întâmplă peste noapte; mai jos sunt câteva modalități prin care vă puțeți dezvolta abilitățile de interogare în practica de zi cu zi.

Utilizați Matricea de Întrebări!

Primul pas este să înțelegem tipurile de întrebări pe care le putem pune. Matricea de Întrebări este un instrument fantastic care arată modul în care diferite niveluri de întrebări cer diferite tipuri de informații. Pentru a folosi acest instrument bine, trebuie să vă întrebați care este scopul întrebării pe care o prezentați. Dacă doriți ca un copil să fie cu mintea deschisă și să-și dezvolte propriile idei, trebuie să vă uitați la o întrebare în stil imaginativ. Dezvoltarea propriei bănci de întrebări vă va oferi o gamă utilă de provocatori ai minții pe care îi puteți folosi în timpul lecțiilor. Poate chiar puteți lipi matricea în clasă, pentru ca atât dvs. cât și copiii să aveți o resursă utilă de interogare.

Deveniți mai conștienți de sine!

Multe studii au descoperit că aproape nouăzeci la sută dintre întrebările profesorilor se concentrează pe întrebările de nivel scăzut din zonele „prezent” și „trecut” din matricea de mai sus. Este posibil să nu fim conștienți de dependența noastră excesivă de interogare la nivel scăzut. Poate merita să înregistrați tipul de întrebări pe care le puneți în clasă. Acest lucru ar putea fi realizat de dvs. printr-o înregistrare video sau vocală sau de către un coleg sau folosind vizualizatorul ELMO. Utilizați matricea de întrebări pentru a clasifica tipurile de întrebări pe care le puneți, pentru a vedea unde vă aflați în general în matrice. Este demn de remarcat faptul că întrebările unui mare profesor vor fi împrăștiate pe toată matricea, nu doar în zona de nivel înalt.

Întrebați în diferite moduri!

O buna chestionare nu este întotdeauna despre ce întrebare ați pus, ci uneori despre cum ați pus întrebarea. Frazarea, tonul, alegerea cuvintelor și alți factori pot juca un rol important pentru a ajuta copiii să-și dezvolte înțelegerea.

Direct / indirect – Punerea de întrebări direct copiilor le permite împărtășirea înțelegerii, dar poate fi, de asemenea, destul de presant. Punând întrebarea către sala de clasă și alegând apoi copilul pentru gândurile sale, poate oferi puțin spațiu în care un copil să poată înflori.

Alegerea cuvintelor - Unele întrebări pot suna mai solicitant decât altele, ceea ce poate din nou să-i panicheze pe unii copii. „Paul, poți să-mi spui la ce gândești? nu este la fel de plăcut ca „Paul, ai fi dispus să împărtășești ideile tale cu noi?” În plus, adăugând că dvs., ca profesor, vă străduiți, puteți relaxa un copil care poate avea frică de eșec. De exemplu. „Paul, știu, și eu am găsit această provocare dificilă, dar ne-ai putea împărtăși cum ai abordat această întrebare?”

Emoția și tonul - Factori precum nivelul vocii, expresiile faciale, postura corporală și contactul vizual pot afecta foarte mult interpretarea dată de un copilului unei întrebări. O întrebare simplă de genul „Ce crezi?” poate fi luată în diferite moduri, în funcție de accentul și comportamentul celui care întreabă. O întrebare puternică livrată cu gesturi largi poate entuziasma și motiva copiii, dar, dacă este rostită ușor, o întrebare poate calma sala și poate invita la auto-reflecție.

Primiți-vă răspunsurile în mod diferit!

Nu în ultimul rând, o bună interogare nu este întotdeauna despre întrebările propriuzise, ci despre modul în care primiți răspunsurile. Împărtășirea răspunsurilor în diferite moduri oferă tuturor copiilor șansa de a-și da răspunsul în stilul lor.

Timp de gândire - Timpul de gândire este timpul în care profesorul așteaptă un răspuns la o întrebare. În timp ce intervalul poate părea o eternitate pentru profesor, studiile au arătat că timpul de așteptare al profesorului mediu este - remarcabil - mai puțin de o secundă. În schimb, obișnuiți-vă să faceți o pauză cel puțin cinci secunde (și uneori mai mult) după o întrebare. Conform cercetărilor efectuate de Universitatea Columbia, atunci când profesorii au așteptat cel puțin cinci secunde după ce au pus o întrebare, elevii și-au prelungit răspunsurile, și-au susținut afirmațiile cu dovezi și au devenit direcționați mai puțin către profesori și mai mult către colegi.

Răspuns pe bilețele - Această metodă permite tuturor copiilor să își împărtășească înțelegerea scriind ceea ce cred că este răspunsul pe un bilețel post-it și lipindu-l pentru vizualizare. Aceasta este o strategie bună pentru o evaluare rapidă a înțelegerii tuturor copiilor. Cu toate acestea, această metodă necesită timp și poate încetini ritmul unei lecții.

Lansare, Așteptare, Provocare, Rostogolire - Aceasta este o rutină excelentă pe care profesorii o pot practica și dezvolta.

Prea des, profesorii pun o întrebare, primesc un răspuns și merg mai departe, lăsând o oportunitate nevalorificată pentru o discuție. În schimb, încercați să “Lansați” întrebarea, “Așteptați” pentru timpul de gândire și “Provocați” un copil să dea un răspuns. Următorul pas este apoi cheia. În loc să acceptați răspunsul și să le spuneți dacă au dreptate sau greșesc, “Rostogoliți” răspunsul prin clasă, întrebând alți copii dacă sunt de acord, nu sunt de acord sau au ceva de adăugat. Puteți repeta acest ultim pas de mai multe ori, înainte de a valida răspunsul corect.

Citeste mai mult