STEAM este prezent în educație de ceva timp. Deoarece este un concept educațional relativ nou, acest articol îl va descompune pentru dvs. și vă va permite să îl cunoașteți mai bine.

1. Ce este STEAM?

STEAM este prescurtarea de la Science, Technology, Engineering, Art, and Math, adică Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică. Deși pare o compilație de cinci discipline academice, este de fapt o abordare educațională a predării și învățării subiectelor STEM prin arte. Practic, integrează în mod intenționat studiile academice cu disciplinele de artă, de exemplu, artă vizuală, dans, muzică și teatru.

2. Ce este educația STEAM?

Înainte de educația STEAM, a existat educația STEM, care s-a concentrat în principal pe Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Dar apoi au apărut probleme și mulți părinți, precum și elevi, și-au dat seama că STEM nu era suficient pentru dezvoltarea corectă a copiilor lor. Accentul pe care școlile l-au pus pe STEM nu a dus la rezultatele amețitoare pe care le sperau, moment în care dascălii au început să includă artele ca o componentă inseparabilă a abordării educaționale.

Acestea fiind spuse, ideea nu este de a acorda timp egal sau mai mare educației STEM sau artelor. În schimb, educația STEAM (după adăugarea Artelor în STEM) își propune să încorporeze subiecte artistice, abilități și moduri de gândire la predarea și învățarea subiectelor tehnice.

3. De ce sunt folosiți roboții în educația STEAM?

Despre ce discutăm când vorbim despre roboți? Probabil că vă gândiți la roboții din Terminator sau la mașinuțele care explorează Luna pentru noi, dar robotica în educația STEAM este mult mai prietenoasă pentru copii și a fost construită pentru a servi scopurilor educaționale.

Roboții joacă un rol crucial în educația STEAM pentru copii, atât în mod direct, cât și indirect. În primul rând, robotica în educația STEAM poate oferi o experiență de învățare multisenzorială și experiențială, ceea ce poate crește semnificativ capacitatea de învățare a unui copil, potrivit diverselor studii. Folosirea roboților pentru a învăța STEAM poate ajuta copiii să înțeleagă cum să folosească tehnologia pentru a rezolva problemele din lumea reală.

4. De ce este importantă educația STEAM pentru copii?

Importanța educației STEAM constă în numeroasele beneficii pe care elevii le pot obține:

1. Gândire independentă

Educația STEAM nu este despre a duce de mână elevul. Elevilor li se oferă loc să gândească, să evalueze și să determine cum să își atingă cel mai bine obiectivele și să finalizeze proiectele. Rezultatele nu trebuie măsurate pur și simplu prin succes sau eșec. În schimb, câștigul lor este modul de a gândi dezvoltat în timpul derulării proiectelor care au importanță și relevanță pentru ei.

2. Abordare cuprinzătoare

Mulți oameni tind să separe STEM-ul de Artă din motivul presupus corect pentru care arta se referă la a fi creativ și imaginativ, în timp ce STEM se bazează pe calcule solide și fapte. Unul dintre avantajele majore ale educației STEAM este abordarea interdisciplinară. Acesta este și motivul pentru care educația STEAM este atât de importantă pentru elevi, indiferent de domeniu pe care aleg să-l urmeze, artă sau știință.

3. Curiozitatea naturală

Educația STEAM încurajează elevii să gândească în afara cutiei și să se inspire din mai multe subiecte decât doar cele legate de STEM. Acest lucru impune ca profesorii să nu stabilească limite elevilor și să îi ajute să devină curioși și liberi să învețe toate lucrurile.

5. De la STEM la STEAM - Diferența

Principala diferență între STEM și STEAM este că STEM simbolizează o abordare modernă a științelor și a disciplinelor asociate care se concentrează pe rezolvarea problemelor prin gândire critică și abilități analitice. Educația STEAM explorează aceleași materii, dar încorporează gândirea creativă și artele aplicate în situații didactice și reale.

Arta vizează descoperirea și crearea unor modalități ingenioase de soluționare a problemelor, integrarea principiilor și prezentarea informațiilor. Adăugând elementul de artă gândirii bazate pe STEM, educatorii cred că elevii pot folosi ambele părți ale creierului lor - analitică și creativă - pentru a dezvolta cei mai buni gânditori de mâine.

6. Cum să dezvolți un plan de lecție STEAM

Educația STEM sau STEAM are game extrem de largi și pot include milioane de subiecte. Pentru profesorii sau părinții care doresc să predea STEAM, cu excepția cazului în care au un plan bine gândit, le va fi dificil să îi ajute pe copii să navigheze prin lumea STEAM. Deci, cum creăm un plan de lecție STEAM? Pentru a o putea pune într-un mod simplu, puteți urma acești șase pași.

5 sfaturi care să vă ajute să dezvoltați un plan de lecție STEAM

1. Fiți bine informat

Există o mulțime de kituri robotizate STEAM pe care le puteți găsi, dar nu toate sunt potrivite pentru elevii dvs. Trebuie mai întâi să înțelegeți ce doriți ca ei să învețe și apoi să faceți propriile dvs. cercetări pentru acele kituri specifice. Până la urmă, veți găsi unul sau două kituri de care credeți că vor beneficia cel mai mult.

2. Faceți Dvs.

Totul este despre a pune mâna și a face. Asigurați-vă că veți petrece mai puțin timp la predarea teoretică și mai mult timp lăsând copiii să-și bage mâinile. Construind un robot, elevii vor învăța mult mai multe decât s-ar crede.

3. Munca în echipă face munca de vis

Nu faceți munca de unul singur! Solicitați ajutorul unui asistent didactic sau al altui profesor și invitați-i să se alăture clasei cu dvs. pentru a menține ordinea în clasă. Mai important, vă puteți concentra mai bine pe partea de predare!

4. O sală de clasă flexibilă și mobilă

Așa cum s-a menționat mai sus, o clasă STEAM poate fi foarte ocupată, deoarece educația STEAM încurajează învățarea prin acțiuni și discuții critice între elevi. O sală de clasă spațioasă, cu mobilier simplu și mobil, vă va fi de mare ajutor.

5. Încercați lucrul pe grupe mici

Elevii vor avea multe întrebări atunci când fac un robot și este responsabilitatea profesorilor să ofere îndrumări. Cu o clasă de 30 de elevi, profesorii vor fi cu siguranță copleșiți! Așadar, asigurați-vă că aveți cel mult 12 elevi într-o oră STEAM.

Resurse pentru planuri de lecție STEAM

1. The 10 Weeks of Afterschool Maker Program

Acest program este conceput pentru copii de la grădiniță până în clasa a V-a. Acesta va „crește implicarea în explorarea practică și practicarea STEM / STEAM în moduri care favorizează emoția, curiozitatea și interesul pentru învățare.”

2. STEAM + Coding Program

Proiectat pentru elevii din clasele III-VIII, acest program cuprinzător pe tot parcursul anului implică elevii în șase activități creative electronice și de programare.

3. 10-Week STEAM Program

Timp de 10 săptămâni, elevii vor fi introduși în STEAM prin proiecte pentru acasă, folosind materiale creative. Programul este cel mai bun de la grădiniță până în clasa a II-a.

4. Projects that Tackle Real-World Issues

Dacă elevii dvs. sunt ceva mai mari, din clasele a VI-a, până în a XII-a și cunoașteți deja STEAM, aceste proiecte îi vor duce la un alt nivel și îi vor ghida să construiască lucruri care pot fi utilizate în viața lor de zi cu zi.

5. MIT Blossoms – Math and Science Lessons (liceu)

Elevii de liceu au în general nevoie de o instruire mai sistematică pentru a-i ajuta să se pregătească pentru facultate. Programul MIT Blossoms este conceput exact pentru acești copii.

6. NASA – STEM Lessons From Space

Acest program de educație STEM creat de NASA este cu siguranță o resursă de învățare unică care demonstrează cunoștințele STEM într-un cadru real.