Procesul de învățare de acasă a copilului nu trebuie să se învârtă exclusiv în jurul fișelor de lucru setate de dascăli și a conținutului curriculei pe care dvs. înșivă, ca părinți, le-ați uitat.

Există suficient de multe activități pe care le puteți coordona cu ușurință, oferind în același timp experiențe puternice de învățare.

Iată cinci proiecte interesante de făcut în casă, în care vă puteți îndruma cu ușurință copilul (plus câteva sfaturi de top de la profesori!)

1. Căutarea de fapte

Ce presupune

Rugați-vă copilul să se documenteze de-a lungul săptămânii despre un subiect sau o problemă aleasă de ei. Acesta ar putea fi ceva legat de actualitate, de un muzician sau un animal, de un eveniment istoric ... alegerea este limitată doar de interesele naturale ale copilului dvs.

La sfârșitul săptămânii, ei vă pot oferi o prezentare informală sau un tutorial despre ceea ce au cercetat. Explorarea intereselor specifice ale copilului dvs. încurajează implicarea naturală și totodată, vă oferă șansa să învățați ceva nou!

Ce învață

Cercetând despre subiectul ales de el să-l exploreze, copilul dvs. va afla date dar va dezvolta și abilități precum:

  • Abilități de cercetare
  • Prezentare orală și abilități de comunicare
  • De gestionare a timpului
  • Gândire critică

Ponturile dascălului

Începeți prin identificarea unor întrebări generale despre această cercetare.

Concentrați atenția copilului dvs.pe un anumit domeniu sau carcteristică de interes. „Ce trebuie să știm despre acest subiect?” Ei vor începe să vadă cât de mult pot fi subiectele defalcate pe diferite niveluri de detaliu.

Arătați-i copilului dvs. cum să găsească surse bune online.

Oferiți-i un ajutor cu termenii de căutare. Copiilor mai mari li se pot oferi și sfaturi despre cum să evalueze credibilitatea surselor online. Ambele sunt abilități indispensabile în era digitală.

Arătați-i cum să ia notițe.

Oferiți-i un exemplu despre cum să sintetizeze sau să extragă informațiile importante, apoi vedeți dacă poate face același lucru.

Programați momentul în care să vă arate rezultatele cercetărilor lui.

În funcție de personalitatea copilului dvs., aceasta ar putea fi o conversație simplă la cină sau poate fi o mini-lecție în care să vă poarte prin imagini pe un laptop și vă chestionează la sfârșit (copiilor le place să se joace de-a profesorul!)

2. Expoziția de artă

Ce presupune

Propuneți-i copilului dvs. să creeze o lucrare de artă sau o piesă de artă, poate cu provocarea suplimentară de a utiliza materiale disponibile din casă. Vă pot arăta munca lor într-o expoziție unde vă vorbesc despre cum și de ce au făcut-o.

Ce învață

  • Gândire critică și creativă
  • Comunicarea orală
  • Abilități creative practice

Ponturile dascălului

Încurajați-vă copilul să planifice mai întâi.

Întrebați-l ce vrea să obțină, cum vrea să arate piesa lui și de ce.

Cu copiii mai mari puteți folosi această conversație pentru a vă cufunda în conceptele sau gândirea pe care doresc să o exprime cu opera lor de artă.

Nu le stați în drum.

Activitățile creative funcționează cel mai bine atunci când oferiți copilului dvs. libertatea de a explora și de a vedea ce merge.

Puneți întrebări care provoacă gândirea despre munca lor, cum ar fi:

  • „Acest aspect este cu adevărat interesant. De ce ai ales să faci asta? ”
  • „Îmi place cum ai făcut asta un pic diferit. Cum ți-a venit ideea? ”
  • „La ce vrei să gândească oamenii sau să simtă când o privesc?”

Și pentru artiștii în devenire și cei foarteimplicați ...

Puneți în scenă o „galerie” acasă sau puneți-l să scrie declarații ale artistului pentru a le alătura muncii sale.


3. Scrierea de povești

Ce presupune

Provocați-vă copilul să scrie o poveste. Acesta poate fi un exercițiu pe termen scurt (o singură pagină) sau pe termen lung (un capitol pe săptămână) care le permite să exploreze latura creativă a literaturii.

Ce învață

  • Gândire critică și creativă
  • Abilitati de planificare
  • Lectură / comunicare orală

Ponturile dascălului

Încurajați-vă copilul să planifice.

Ajutați-l să se scufunde în subiect, sugerându-i să schițeze scene și personaje și să-și identifice ideile. Implicați-vă cu el pe parcurs, punând întrebări și încurajați-l să ofere detalii.

Ajutați-l să se dezlănțuie.

„Nu știu cum să încep” este un blocaj de pornire comun.

Spuneți-i să scrie mai întâi și să editeze mai târziu sau să înceapă să scrie dintr-un punct care nu este începutul poveștii lui. Puteți, de asemenea, să programați o sesiune de „scriere liberă” de cincisprezece minute. Acest lucru creează încredere și reduce anxietatea perfecționistă adesea asociată cu așternerea cuvintelor pe hârtie.

Puneți-l să vă citească.

Așezați-vă la ora de poveste cu el o dată pe săptămână, pentru a putea auzi ce a creat. Evitați să oferiți prea multe feedback nesolicitate, dar puneți în schimb întrebări.

4. Faceți coregrafia unui dans

Ce presupune

Știți deja dacă copilul dvs. adoră să danseze. Setați-le provocarea realizării coregrafiei unui dans pentru cântecul ales de el, apoi puneți-l să-l interpreteze pentru familie. Este un mod minunat de a-i menține activi în timp ce învață.

Ce învață

  • Conștientizarea fizică și spațială
  • Strategii pentru fitness și exerciții fizice
  • Conștientizare muzicală: ritm, tempo, sincronizare etc.
  • Încrederea în performanță.

Ponturile dascălului

Implicați-i pe frații.

Dansul este o activitate de colaborare perfectă, mai ales dacă copilul dvs. poate conduce mișcarea cu un frate( sau soră) mai mic și să-l învețe mișcările. Va învăța despre ceea ce este nevoie pentru a conduce și a lucra cu alții.

Faceți din aceasta un spectacol.

Opriți luminile și porniți muzica.

Rugați-l să vă învețe mișcarea.

Este o modalitate excelentă de a-și dezvolta abilitățile de comunicare, ridicând în același timp nivelul de activitate fizică.

5. Creați o grădină de legume sau ierburi

Ce presupune

O mică grădină pe pervaz este realizabilă chiar dacă nu aveți acces la un spațiu în aer liber. Copilul dvs. poate juca un rol activ în plantarea, întreținerea și recoltarea alimentelor proaspete de care se poate bucura întreaga familie.

Ce învață

  • Responsabilitate
  • Înțelegeri biologice
  • Autonomie

Ponturile dascălului

Puneți-vă mai întâi copilul să facă cercetare.

Aflați care sunt plantele care se potrivesc cel mai bine condițiilor de creștere pe care le aveți disponibile și ce fel de întreținere necesită.

Faceți din udare și îngrijire o parte din rutina zilei.

Sentimentul de regularitate pe care încercați să îl realizați va continua și în restul învățării de acasă.

Gătiți ceva cu rezultatele!

Nu există o modalitate mai bună de a arăta copilului dvs. că eforturile lui pot avea rezultate concrete și practice.


Nu uitați: nu toate oportunitățile de învățare trebuie să fie în mod explicit aliniate curriculei și conduse de profesori. Vă cunoașteți cel mai bine copilul dvs., deci experimentați, fiți flexibil și distrați-vă în acest timp!