11 Strategii Educaționale pentru Motivarea Elevilor
- 08/04/2020
- de catre
Introducere
În conceptul multor dascăli experimentați din sistemele de învățământ de top mondial, furnizarea unui mijloc adecvat de motivare a elevilor este unul dintre cei trei piloni principali care susțin predarea eficientă. Ceilalți doi sunt setarea unui plan de organizare eficientă a sălii de clasă și stabilirea de reguli clare și deprinderi în clasă. |
|
Acest articol este în întregime despre motivarea elevilor. În cazul în care nu ați avut ocazia să citiți despre ceilalți doi piloni, vă invităm să faceți clic pe link-urile corespunzătoare de mai sus. Dacă găsiți aici câteva lucruri care vi se potrivesc, vă rugăm să nu ezitați să le folosiți. |
Stabilirea unui cadru pentru atingerea succesului
Acest lucru trebuie să înceapă din primul minut al primei zile, în fiecare oră de predare. Profesorii trebuie să poată crea în clasă un mediu în care elevii să perceapă că sunt apreciați ca individualități.
De asemenea, elevii trebuie să cunoască importanța călătoriei pe care aceștia o vor face împreună cu cadrele didactice.
Elevii trebuie să știe, imediat, că profesorul este responsabil și că este bun cunoscător al subiectului pe care îl predă. Ei trebuie să știe că profesorii au așteptări mari din partea lor.
Elevii trebuie să realizeze că dascălul lucrează în afacerea de succes, și este acolo pentru a se asigura că ei vor avea succes.
Chiar din acea primă zi, fiecare elev din fiecare clasă TREBUIE să aibă posibilitatea de a avea succes. Ei trebuie să părăsească sala de clasă, cu sentimentul de a fi realizat ceva.
Stabilirea identității clasei
Este bine cunoscut faptul că indiferent de menirea lor în viața de adult, elevii trebuie să devină buni coechipieri.
Ca și consecință, ei trebuie să prețuiască importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor comune. Ei trebuie, de asemenea, să iasă în întâmpinarea oportunităților de a concura - unii cu alții și cu alte grupuri. La fel, de altfel, cum vor face și în viața lor.
În multe școli se folosesc denumiri sau simboluri pentru fiecare clasă, respectiv echipă academică. Cadrul didactic care gestionează o clasă lucrează din greu pentru a promova un sentiment de mândrie și loialitatea față de echipa lui și a elevilor lui. Analogiile sportive funcționează întotdeauna bine atunci când este de explicat importanța cooperării și a competiției. |
Este indicat să se afișeze logo-uri cu simbolul clasei PRETUTINDENI – pe afișajele din clasă, pe foile și fișele de lucru, pe situl clasei sau grupul clasei, pe cărți de vizită, și oriunde altundeva e posibil.
Dascălul trebuie să le transmită clar ca îi apreciază atât ca elevi individuali, cât și ca membrii importanți ai grupului. Unele dintre modalitățile prin care se poate realiza acest lucru va deveni mai clar pe măsură ce veți parcurge mai departe acest articol.
Funcționarea ca echipă pentru a atinge un obiectiv comun
Stabilirea obiectivelor clare pentru echipă și urmărirea fără încetare a acestora sunt foarte importante. Cooperarea și competiția sunt instrumente puternice de pentru a stimula urmărirea.
Toți elevii trebuie să treacă cu bine de bine de testările naționale, iar notele lor trebuie să fie suficient de bune pentru a le permite să avanseze.
Dacă într-o școală performantă, elevii primesc circa 25 de cărți de lecturat în cursul fiecărui an școlar, o parte din strategiile folosite pentru a-i motiva pot implica exemplul acestei campanii de 25 Cărți.
Lucruri pe care le-au citit
Aici găsiți un exemplu al unui proiect care implică cooperare și competiție și care se intinde pe parcursul unei săptămâni de școală.
Discuțiile despre motivul pentru care lectura este importantă sunt frecvente, iar elevii au unele răspunsuri interesante, dar previzibile, în același timp.
O idee prin care ghidează elevii în descoperirea importanței lecturii ar fi un tip de activitate numit "Lucrurile pe care le citim".
Această activitate specială aduce clasele paralele într-o competiție cu privire la importanța lecturii. Clasa câștigătoare va fi onorată cu titlul "Clasa Lunii".
Ei știu că acest premiu va veni sub diverse forme - o excursie în plus la centrul media, o sesiune de clasă în aer liber, sau o altă consolidare pozitivă.
Se împarte fiecare dintre clasele în șase grupe. Fiecare grup primește o parte a alfabetului. Sarcina grupului numărul unu este să facă o listă cu tot ceea ce au citit și începe cu literele A, B sau C. Grupul doi are D, E, F, și așa mai departe.
Organizatorul grafic pentru această activitate este disponibil aici.
Nimic nu este prea nesemnificativ pentru a fi inclus în listele lor. Chiar și eticheta producătorului de pe partea interioară a unui tricou, de exemplu, este un lucru care, în fapt, se poate citi, sau cuvinte dintr-un tatuaj.
Acest brainstorming se desfășoară în fiecare grup din fiecare clasă. Odată ce toate listele din toate clasele au fost combinate se obține o listă cuprinzătoare de lucruri pe care le-au citit. De asemenea, ei au dezvoltat o nouă apreciere pentru importanța și omniprezența lecturii în viața noastră.
La fel de important, au folosit cooperarea pentru a concura eficient cu alte grupuri în vederea atingeri unui obiectiv comun.
Faceți predarea interesantă și captivantă
În această eră a rețelelor sociale și a mesajelor text, profesorii se luptă în mod constant pentru a obține și menține atenția elevilor. |
Deoarece elevii sunt mereu interesați de ei înșiși, profesorii trebuie să se străduiască mereu să demonstreze modul prin care ceea ce predau se regăsește în viața lor individuală.
De aici și oportunitatea de a utiliza tehnologia în predare de câte ori este posibil - știind că acesta le este “călcâiul lui Ahile”.
Pentru a-și potența eforturile, profesorii folosesc de ori de câte ori este posibil Internetul, videoproiectorul, vizualizatorul Elmo, calculatorul și tabla interactivă SMART.
Vă invităm să consultați Predarea cu ajutorul tehnologiei, pentru mai multe detalii.
Intensificați participarea clasei
Motivarea elevilor de a participa la oră este o necesitate. Cu cât elevii participă mai mult, cu atât învață mai mult.
Profesorul trebuie să le transmită clar elevilor că atât timp cât sunt la ora lui, se așteaptă ca ei să participe. Acest mesaj face parte din conlucrarea în echipă pentru atingerea de obiective.
O idee eficientă și relativ ușor de realizat este de a utiliza numele elevilor în fișele de lucru și publicațiile clasei, inclusiv semne și afișe.
Acest lucru le reamintește că profesorul prețuiește aparteneța lor la ora lui. Elevii adoră să-și vadă numele lor în scris - în special atunci când știu că și colegii lor îl văd.
Apăsătoarele medicale de limbă
Aceasta este o modalitate foarte bună pentru profesor de a se asigura că fiecare elev are o șansă de a participa. Și bețele de înghețată ar putea fi folosite, dar apăsătoarele de limbă se potrivesc și mai bine.
Scrieți numele și prenumele fiecărui elev pe câte un apăsător de limbă. Utilizați elastice de culori diferite pentru a prinde împreună apăsătoare ale elevilor care vor forma grupuri de lucru separate. |
Selectați un elev pentru a extrage apăsătoarele, unul câte unul, în funcție de necesarul participării unui grup sau a întregii clase. Elevul citește numele de pe băț, iar colegul vizat trebuie să răspundă la o întrebare sau să realizeze o mică demonstrație.
Această metodă realizează două lucruri. Asigură că fiecare elev are șanse egale de a participa și, în plus, toți elevii sunt mai atenți la oră, fiind conștienți de faptul că oricând pot fi chemați.
Folosiți cât mai multe încurajări
Aceasta este probabil cea mai importantă strategie pentru motivarea elevilor.
Folosiți fiecare ocazie de a sărbători succesele - cele mici și cele mari. Un "Excelent!" spus la timpul potrivit sau "Bună treabă!" în fața tuturor colegilor lor, îi poate umple cu un sentiment de importanță și de realizare.
Cu toate că deja știți asta, v-ați gândit la 100 de moduri de a spune "Treabă bună"? Aici găsiți o listă pe care o puteți descărca gratuit, care enumeră aceste modalități.
Carduri de recompensă
Această tehnică de încurajare este un mod eficient de a oferi elevilor premii gratuite sub forma unor privilegii.
Luați un pachet sau două cărți de vizită la magazinul local de papetărie. Utilizați Microsoft Publisher sau Word pentru a crea designul cardurilor. Luați în considerare adăugarea unui simplu element grafic, împreună cu o scurtă descriere pentru fiecare categorie de carduri de recompensă. |
Mai jos găsiți o scurtă listă cu exemple de carduri de recompensă:
- Săritorul: Sari peste un exercițiu scris, la alegere. Acest card nu poate fi utilizat pentru un test sau lucrare de control.
- Fără casă: Sari peste o temă dată, la alegere. Nu poate fi folosit dacă studiați pentru un test.
- Alegătorul: Alege elevi care să citească oral și să participe la activitățile din clasă. Valabil pentru o singură dată într-o oră.
- Rotunjitul: Acest card valorează +0.5% față de nota semestrială pentru utilizarea cardurilor.
- Mestecătorul de gumă: Mestecă gumă în timpul unei ore întregi. Baloanele nu sunt permise.
- Colecționarul: Colectează și distribuie toate hârtiile, cărțile, temele și fișele de lucru pe perioada unei întregi ore.
- Butonarul: Utilizează acest card când se face la oră o prezentare de calculator. Fii operatorul oficial al mouse-ului și pentru derulorul întregii prezentări.
După ce ați pregătit cardurile, determinați în ce circumstanțe elevii le vor putea câștiga. De exemplu, elevul care obține cea mai mare notă la un test poate selecta oricare trei carduri. Elevul cu a doua cel mai mare notă poate alege oricare două carduri, și așa mai departe.
Puteți recompensa elevii cu carduri pentru orice considerați adecvat - îmbunătățirea comportamentului, răspunsul corect la o întrebare bonus, sau chiar pentru donarea unei cărți la biblioteca clasei.
Fotografiați elevii care reușesc
Fotografiați elevii care au rezultate în clasă și postați-le peste tot. Ei apreciază foarte mult acest lucru! La sfârșitul fiecărei perioade de evaluare, se fotografiază fiecare elev care este pe cale să atingă obiectivul de a citi 25 de cărți în anul școlar curent.
Apoi, se imprimă fotografiile pe hârtie tip carton (aceasta este relativ ieftină și poate fi obținută de la magazinul local de papetărie).
Folosind bandă magnetică adezivă (o parte adezivă, iar cealaltă magnetică), se pun fotografiile pe tabla de scris.
Postarea vizibilă pentru toți elevii a fotografiilor este cu adevărat cel mai bun și cel mai ieftin mod de a sărbători reușitele elevilor.
Acordarea de Diplome
Acordați diplome elevilor cu rezultate sau celor care prezintă îmbunătățiri la momentele cheie de evaluare în anul școlar - la sfârșitul fiecărei perioade de notare, la sfârșitul anului sau în orice alt moment pe care îl credeți potrivit.
Luați în considerare consultarea cu elevii clasei (membrii echipei) pentru alegerea unui elev și a unei eleve care să fie onorați ca "Elevul lunii". Postați fotografiile lor într-o zonă vizibilă în clasă și acordați-le diplome, de asemenea.
În plus, scrieți un scurt paragraf care remarcă realizările beneficiarilor diplomelor, care urmează să fie citit în timpul orei, în ziua acordării, în fața colegilor lor.
Ceea ce face diferența în acestă acțiune este calitatea diplomelor. În cazul în care acestea sunt de tip “clasic” și imprimate pe hârtie standard, se va termina cel mai probabil cu acestea împrăștiate pe podelele școlii.
Copiii pur și simplu nu le apreciază.
Dacă însă vă faceți timp pentru a utiliza unul din șabloanele disponibile în Microsoft Publisher, de exemplu, și de a folosi fotografia fiecărui elev în diplomă, aceasta devine mult mai valoroasă pentru ei. De asemenea, dacă imprimați diplomele color pe carton lucios, are impact și mai mare.
Concluzii
Toată lumea este de acord că motivarea elevilor este una dintre cele mai importante sarcini ale profesorilor.
Nu există o singură strategie, cu posibila excepție a fotografiei, care să rezolve problema din prima, ci mai degrabă, un set de strategii care lucrează împreună pentru a crea și susține motivația.
Indiferent dacă predau sau nu într-un sistem care leagă performanțele elevilor de salariile lor, profesorii sunt mereu îndemnați să găsească strategii care funcționează cel mai bine pentru ei și elevii lor.