Introducere

În conceptul multor dascăli experiementați din sistemele de învăţământ de top mondial, gestionarea eficientă a clasei este susținută de trei piloni primari: reguli clare și deprinderi în sala de clasă, motivația adecvată a elevilor și organizarea eficientă a clasei.

Subiectul acestui articol este organizarea clasei. Vă invităm să lecturaţi şi Regulile Clasei.

Locul şi timpul potrivit pentru orice

Elevii par să se descurce mai bine cu activități structurate. Tot așa, ei funcționează mai bine într-un mediu structurat - în acest caz, sala de clasă.

Dacă știu exact unde se află orice și unde sunt păstrate obiectele care le aparţin, elevii sunt capabili să îndeplinească ceea ce li se cere, în timp util, fără dramatizări şi haos. Acest lucru promovează în mod clar un management eficient al clasei.

Elevii sunt uituci de notorietate, mai ales atunci când este vorba de a aduce de ceea ce au nevoie pentru a doua zi în clasă. Acest lucru se întâmplă şi deoarece, în cazul în care nu au cele necesare, ei nu trebuie să participe!

Din fericire, într-o clasă eficientă, lucrurile pur și simplu nu funcționează în acest fel. Tot de ceea ce au nevoie elevii, în oricare din zile, este găzduit în permanență, în sala de clasă.

Într-adevăr nu toată lumea e suficient de norocoasă pentru a avea o mulțime de spaţii de depozitare. Prin adăugarea câtorva mese simple și rafturi, puteţi extinde zona de depozitare.

Înainte de a aranja ceva în sala de clasă, apar două întrebări:

  1. Ce trebuie să aibă elevii la ei în sala de clasă, în fiecare din zilele săptămânii şcolare?
  2. Unde se pot pune aceste elemente pentru a reduce timpul de deplasare prin clasă?

Tinând cont de aceste întrebări, vă oferim un exemplu de organizare pentru un cabinet de Limba și Literatura Romănă:

Produs

Descriere

Locatie

Descriere

Auxiliare școlare

Citire şi Gramatică

Dulap bibliotecă 1

Biblioteca auxiliarelor școlare

Fișe de lectură

Dosare de plastic

Organizator documente

Biblioteca jurnalelor de lectură

Portofoliile elevilor

Dosare cu buzunar

Dulap de depozitare

Portofoliile elevilor

Lucru în desfăşurare

Dosare de plastic

Dulap bibliotecă 2

Lucru în desfăşurare

Manuale

Litertură şi Gramatică

Poliţa de sub blatul băncii

Manuale

Dicţionare

Dicţionare

Biblioteca clasei

2 rafturi de jos

Toate aceste elemente ale clasei sunt codificate prin culori, pentru a le face mai ușor de găsit de către elevii. Mai jos puteţi vedea un exemplu de aranjare a acestora în clasă:

În acest fel se clarifică unde este locul fiecărui lucru, când elevii ar putea accesa aceste elemente și cum au acces la acestea. Toate aceste aspecte fac parte din regulile și deprinderile clasei. Acestea sunt ideal de stabilit și de determinat în timpul primelor două săptămâni ale anului școlar.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să citiţi Regulile Clasei.

Indicatoare, etichete si afişe

Odată ce totul este aranjat în sala de clasă, următorul pas este de a plasa indicatoare şi etichete și afișe peste tot.

Se pot pune indicatoare pentru jurnalele de scriere, pentru jurnalele de lectură, pentru biblioteca clasei sau afişe cu orarul sau cu explicarea anumitor activităţi. Fiecare element din clasă se etichetează vizibil. De asemenea, se poate indica chiar și direcția de mișcare a elevilor: în unele locuri spre dreapta, în altele, spre stânga sau drept înainte.

Cu toate că amplasarea elementelor cheie în clasă este ferm stabilită, angajarea elevilor în regulile şi deprinderile stabilite este mult uşurată de indicatoarele de clasă, acestea reprezentând o asigurare suplimentară

În acest mod, elevii NU au cum să nu știe unde sunt localizate lucrurile în clasă.

Organizatorul de documente

Acest tip de mobilier este unul din cele mai utile elemente pentru organizarea în sala de clasă.

Un model de organizator de documente îl puteţi găsi aici. Acesta are 36 de spaţii de depozitare, dispuse în 3 coloane, cu câte 12 compartimente fiecare.

Organizatorul de documente este folosit pentru a găzdui dosarele cu fișsele de lucru ale fiecărui elev în parte. Fiecare casetă conține cate un dosar pentru fiecare materie și se etichetează cu numele unui elev.

În cazul în care sala de clasă este un cabinet specializat, în care desfăşoară activităţi mai multe clase, se pot numerota scaunele din clasă şi se pot folosi etichete pentru a numerota toate casetele organzatorului, în corespondentă cu numerotarea scaunelor.

Astfel, fiecare casetă numerotată conține maxim atâtea dosare, câte clase folosesc cabinetul. Pentru a preveni căutarea îndelugată a elevilor pentru propriul dosar, dosarele pot avea culori diferite.

Această abordare organizațională garantează faptul că fiecare elev va avea cele necesare pentru clasă, în orice zi.

Centrul de documente

Acest element este destinat cabinetelor și a fost creat în urma efortului de a evita ca elevii să alerge după profesor prin clasă pentru a-i înmâna diverse hârtii. Zona de amplasare a acestuia este la intrarea în clasă.

Centrul de documente este un raft scund de tip bibliotecă, care conține pe raftul superior, un grup de tăvi pentru documente. În spatele fiecărei tăvi, este atașat o etichetă mică, pe perete, indicând scopul său: Mesaje pentru D-na/Dl Profesor Popescu (în care sunt puse hîrtiile pe care elevii doresc ca profesorul sa le citească sau semneze), Fișele de lucru, Teme pentru acasă și Fișe de lectură.

Pe al doilea raft, sunt încă două tăvi de documente - una goală, pentru teme de casă, iar cealaltă cu Formulare de fișă de lectură. Din nou, se postează mici etichete pentru a indica scopul fiecărei tăvi.

Un afiș expus pe perete, deasupra Centrului de documente indică prezența acestuia, iar profesorul poate informa elevii despre scopul fiecărei tăvi și momentele acestea trebuiesc accesate.

Atunci când elevii sosesc în clasă, depun orice maculatură au de transmis profesorului direct la tava de documente desemnată. În plus, când aceștia ies din clasă pot să depună fișele sau caietele pentru profesor și pot avea acces la sarcinile destinate lor, fără a mai fi nevoie să le ceară.

Concluzii

O clasă foarte bine organizată va contribui cu siguranță la gestionarea eficientă a orelor.

Gestionarea eficientă a clasei este susținută prin reguli clare, oferind motivație adecvată elevilor și având avantajul de a avea la dispoziție materialele necesare fiecărei ore.