Strategii de învățare activă pentru o clasă diversificată
- 23/06/2016
- de catre
Învățarea activă este o parte importantă a strategiilor folosite în clasă, în special într-un mediu de învățare cu elevii aflaţi la diferite niveluri. Învățarea kinestezică sau încorporarea mișcării și activităţii fizice în structura clasei poate ajuta elevii în accesarea informațiilor și îi determină să rămână implicați. În timp ce mulți oameni cred că activitățile kinestezice sunt dificil de planificat, ele pot fi simple și ușor de încorporat într-o varietate de tipuri de ore.
Metodele de învăţare kinestezică, precum “Acvariul” sau “4 Colţuri” sunt modalităţi simple de a încorpora răspunsurile și reflecțiile elevilor în activitățile de la clasă. Ambele metode includ postere cu regulamentul sau foi cu comentarii, aranjate pe pereţii sălii de clasă. Elevii stau și se deplasează între diferite staţii, pentru a înregistra observații sau întrebări pe diferite teme, specifice fiecărei stații. In Acvariul, elevii răspund la o imagine existentă sau o idee care este postat la fiecare stație. În 4 Colțuri, elevii aleg un subiect sau o parte care îi interesează pentru a începe să dea răspunsurile lor. Acvariul și 4 Colțuri pot fi setate rapid și utilizate atunci când elevii au devenit apatici în răspunsuri sau dezinteresaţi. Mișcarea fizică îi ajută să redevină implicaţi.
Un alt tip de activitate kinestezică, care este ușor de implementat este utilizarea de mingiuţe sau alte obiecte uşoare care pot fi aruncate de la vorbitor la vorbitor într-o dezbatere. Acest tip de activitate fizică ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână și permite elevilor de a coreleze activitatea fizică cu un sistem de răspuns. Elevii pot arunca mingiuţa celui care urmează să vorbească într-un cerc, seminar socratic, sau dezbatere. Acest lucru ajută la menținerea disciplinei în activitate, cu o singură persoană, vorbind la un moment dat și implică, de asemenea, învățarea fizică a elevilor.
Un ultim mod simplu de a încorpora învățarea kinestezică în clasă este de a utiliza activități de întindere fizică și "pauze ale creierului" între mai multe activităţi sedentare. Aceste pauze de relaxare pot încorpora mersul pe loc, în care se întind brațele și picioarele, sau exerciții de îndoire simple. Aceste exerciții ajută la oxigenarea creierului și oferă oportunități importante de concentrare. În special pentru elevii cu nevoi speciale, aceste pauze de întindere fizică îi pot ajuta să-şi îmbunătățească concentrarea. Încorporarea activității fizice și mişcarea în nevoile clasei nu trebuie să fie complicată sau de durată.
Aveţi o metodă care funcționează deosebit de bine în clasa Dvs? Ne-ar face mare plăcere să auzim despre aceasta!