Există o mulțime de sfaturi, trucuri și instrumente de predare la distanță oferite de universități online, colegii și instructori de curs, dar rămâne o întrebare vitală pentru cei al căror habitat natural este sala de clasă:

Cum să îi fac pe elevii mei să-și facă efectiv treaba atunci când nu sunt acolo, cu ei?

Răspunsul este motivația. Dacă îi putem face pe elevii noștri încântați să se autentifice și să învețe în fiecare zi, productivitatea și progresul vor urma.

Iată cinci modalități de a-ți excita și motiva elevii cu învățarea la distanță.

Motivați prin setarea obiectivelor

Obiectivele sunt o componentă critică a învățării la distanță . Ele motivează lăsându-i pe elevi să știe exact ce trebuie să facă pentru ca învățarea să aibă loc .

Începeți prin a stabili obiectivele orei care reflectă așteptările de bază ale acesteia. Acestea oferă o introducere ușoară pentru stabilirea obiectivelor individuale, menținând în același timp structura învățării, pe care elevii dvs. o cunosc. De exemplu:

  • Finalizarea unei anumite cantități de teme alocate în fiecare săptămână
  • Accesarea conținutului tuturor lecțiilor postate și oferirea unui scurt rezumat pentru înțelegere.


Puteți trece apoi la obiectivele personale concepute pentru a informa despre progresul și cunoștințele dobândite. Produsele de tehnologie educațională precum Mathletics și Readiwriter Spelling fac acest lucru ușor cu sisteme bazate pe puncte, astfel încât elevii pot decide cu ușurință cu privire la țintele cuantificabile pentru învățare. De exemplu, obiectivele studenților ar putea fi:

  • Obținerea unui certificat săptămânal (pentru 1000 de puncte)
  • Finalizarea unei cantități stabilite de lecții pe săptămână
  • Setarea unui nou record personal de puncte câștigate.


Astfel de obiective specifice și realizabile oferă elevilor un motiv de a se implica în procesul de învățare la distanță. Nu se mai simt pierduți de partea greșită a ecranului, ci se loghează în fiecare zi având un obiectiv clar și un simț al scopului.

Motivați cu recompense și laude

În calitate de dascăli, știm deja că laudele și recompensele sunt motivații mai bune decât pedepsele. Dacă recompensați elevii care se angajează în mod responsabil în învățarea online, colegii lor îi vor urma.

Iată câteva strategii de laudare și recompensare online:

  • Creați un grafic de recompense virtuale sau un sistem de tip „steluța de aur”
  • Mesaje pozitive de feedback care folosesc videoclipuri, GIF-uri și imagini distractive
  • Încheiați ora virtuală mai devreme (orarul este mai flexibil ca oricând!)
  • Utilizați MS Paint pentru a crea insigne simple pentru diferitele realizări ale elevilor
  • Trimiterea de emailuri căte părinți cu felicitări pentru elevilor ( sfat: puteți, de asemenea, să trimiteți prin email orice certificat pe care un elev îl primește dintr-un program, cum ar fi Mathletics sau Readiwriter Spelling).


Evitați să recompensații exclusiv rezultatele elevilor, deoarece acest lucru îi motivează doar pe cei mai performanți din clasă. În schimb, dați recompense regulate elevilor care:

  • Comunică online matur și cu respect
  • Stabilesc noi recorduri (cu cele mai bune rezultate personale)
  • Fac efortul de a finaliza teme suplimentare
  • Prezintă semne semnificative de îmbunătățire


Pentru elevii mai mari, puteți recompensa implicarea online chiar și sub formă de notă . Acest lucru este deja realizat pe scară largă în învățământul superior și funcționează ca un motivator extrinseic puternic.

Recompensele și laudele nu doar îi motivează pe elevii de acasă. Acestea le permit să se simtă și ei conectați. Un singur comentariu pozitiv permite unui elev să știe că dascălul lui este aproape de el în învățarea lui, indiferent cât de departe se află fizic.

Motivați cu un feedback semnificativ

Orice dascăl al sălii de clasă va cunoaște puterea motivatoare a feedback-ului dat atent și la timp. Vestea bună este că online e și mai ușor să transmiteți feedback de calitate . Aveți următoarele avantaje:

  • Mai mult timp pentru a compune un feedback scris cu atenție și detaliat
  • Abilitatea de a comunica în privat cu oricare elev, în parte
  • Imagini și videoclipuri pentru a vă susține comentariile și explicațiile.


Utilizați aceste avantaje pentru a deveni creativi în modul în care vă transmiteți feedback-ul. Puteți să-l personalizați cu o înregistrare vocală adresată unui singur elev sau să atașați resurse online utile pentru elevii care au dificultăți.

Dacă utilizați textul pentru a oferi feedback, asigurați-vă că păstrați tonul cald și personal. Utilizați numele elevului și adresarea la persoana întâi pentru a demonstra că sunteți implicat în mod empatic în munca lor (de ex. „Sunt foarte impresionat de ceea ce ai făcut aici”).

Lucrați cu părinții pentru a motiva elevii acasă

Părinții sau aparținătorii se află într-o postură unică pentru a-și motiva copiii acasă, dar trebuie să-i informați despre cum pot ajuta. Comunicați direct cu ei, astfel încât să fie conștienți de:

  • Exact ce teme ar trebui să facă copiii lor acasă
  • Spațiul de lucru sau resursele necesare pentru învățarea la domiciliu a copilului lor
  • Datele scadente pentru teme, astfel încât să le poată reaminti atunci când este necesar
  • Activități simple pe care le pot introduce în rutina zilnică pentru a sprijini învățarea la domiciliu
  • Orice semn care ar indica neimplicarea copilul lor sau o nevoie de asistență într-un anumit domeniu.


Luați în considerare trimiterea acasă a acestor informații ca un „pachet de asistență” prietenos pentru părinți. Consultați postările noastre de sprijinire a părinților pentru învățarea de acasă sau pentru idei suplimentare.

Nu uitați: cu toate că părinții pot juca un rol esențial în menținerea motivației elevilor dvs., păstrați-vă așteptările realiste. Părinții nu vor putea să-și supravegheze copilul pe toată durata școlii sau să coordoneze activitățile care necesită strategii pedagogice sofisticate.

Găsiți mai multe sfaturi despre comunicarea eficientă cu părinții aici.

Rămâneți conectați ca o clasă și vă veți motiva reciproc

Fără compania colegilor și a zgomotului din clasă, este probabil ca elevi să se simtă izolați. Aceasta duce la pierderea motivației, la rândul ei.

Construiți un sentiment de comunitate în mediul dvs. de învățare online pentru a combate această izolare. Încercați următoarele strategii:

  • Coordonați activități online de grup
  • Alocați timp pentru a discuta în afara subiectului. Discutați despre cum toată lumea își ocupă timpul și rămâne sănătoasă acasă
  • Faceți-vă personală comunicarea. Folosiți numele și mențineți tonul cald și antrenant
  • Realizați un spectacol virtual săptămânal și spuneți-le elevilor unde își pot împărtăși aspectele despre viața și activitatea lor de acasă
  • Dați feedback temelor trimise de elevi cu ajutorul unor comentarii date individual
  • Postați zilnic un scurt videoclip de „bun venit în clasă”, unde salutați elevii și explicați obiectivele de învățare ale zilei
  • Programați lecții video prin Skype sau Zoom pentru a readuce vioiciunea unui mediu obișnuit de clasă.


Conectarea cu colegii lor și cu dascălii lor le va oferi elevilor dvs. motivația suplimentară de care au nevoie pentru a se angaja în învățarea la distanță pentru o perioadă îndelungată.

Sentimentul rezultat de apartenență la o comunitate joacă, de asemenea, un rol esențial în ajutorarea elevilor printr-un astfel de moment fără precedent. În mijlocul provocărilor date de izolatoare și de închiderea școlii pe termen lung, elevii dvs. vor ști că nu sunt niciodată singuri .