Regulile Clasei: Deprinderi bune pentru un an școlar bun
- 05/06/2016
- de catre
Introducere
Proiectarea și stabilirea regulilor clasei nu este un curs de care să beneficieze tinerii dascăli din partea colegilor lor mai experimentați și poate că este o importantă omisiune din partea acestora.
Știm cu toții că, dacă elevii sunt liberi să se miște așa cum doresc, atunci când doresc, ei vor face exact asta. Limitarea opțiunilor lor și restricționarea mișcărilor lor poate influența major stabilirea unui mediu de învățare favorabil.
Primul pas în crearea regulilor din sălile de clasă este de a stabili modelele optime ale căilor de acces.
Căile de acces
Cu excepția laboratoarelor de informațică și laboratoarelor de științe, nu pare a fi o variație esențială de la o clasă la alta, în cadrul aceleiași școli. Însă, amplasarea ușii de intrare este uneori în colțul din stânga, în colțul din dreapta, sau chiar în mijloc.
Cum ați dori să intre și să iasă din clasă elevii dumneavoastră?
Dacă i-ați canaliza într-o singură direcție, nu ar trebui să vă mai faceți griji când se îngrămădesc să intre, când dărâma lucruri de pe catedră, și alte acțiuni haotice.
În cazul în care ușa clasei este în colțul din stânga al sălii și catedra este situată chiar vizavi de ea, elevii care intră în clasă ar trebui să se întoarcă imediat dreapta, să se îndrepte spre spatele clasei, să se întoarcă spre stânga, să continue spre culoarul adecvat, iar apoi să meargă mai departe la locurile lor.
La ieșirea din clasă, elevii ar trebui să urmeze același model de circulație, în sens invers.
Pregătirea elevilor pentru intrare
Ce ați dori să îndeplinească elevii dumneavoastră înainte de a intra în sala de clasă?
Cei mai mulți dascăli sunt de părere că elevii ar trebui să fie pregătiți pentru învățare atunci când intră la clasă. Ei ar trebui să fi vizitat deja grupurile sanitare. Aceștia ar trebui să se fi hidratat deja.
Dar, cel mai important, ei ar trebui să fi făcut vizita la dulapurile lor pentru a-și lua ce au nevoie pentru oră: manual, caiet, hârtie, ceva de scris, și orice altceva le-ați cere să aducă la oră.
Este important ca profesorul nu doar să-și informeze elevii despre ce să aducă la oră, ci și să posteze indicații zilnice pe avizierul de pe hol, chiar lângă intrarea în clasă.
Dacă clarificați acest lucru pentru copiii, chiar de la bun început, nu vă veți afla în postura de a trebui să scrieți învoiri pe tot parcursul orei, în loc să se faciliteze învățarea. Cu excepția cazului în care există o adevărată urgență, ar trebui reamintit elevilor că nimeni nu are permisiunea să părăsească sala de clasă.
În cazul în care sună un pic mai draconice, reaminti elevilor că suntem în afaceri de succes. Succesul necesită o participare deplină, atenție, și efort sincer. Tipurile de lucruri pe care le-ar putea învăța în hol, nu vor putea contribui la șansele lor de a fi de succes.
Obținerea materialelor pentru clasă
De ce materiale suplimentare vor avea nevoie de elevi, după ce au ajuns în clasă, și cum le vor obține?
De exemplu, în zilele de luni, elevii vor știi că vor avea nevoie de Jurnalul cu fișele de lucru pentru ora de limba română. Aceste jurnale sunt, de fapt, dosare care conțin toate fișele de lucru pe care profesorul dorește să le folosească la oră, de-a lungul unui semestru, precum și fișele completate/rezolvate până în prezent.
În cazul în care profesorul are o asemenea abordare, fără aceste dosare, elevii nu vor avea nimic de făcut în timpul perioadei de lucru din cadrul unei ore. Ca rezultat, se păstrează aceste dosare în clasă, astfel încât acestea nu vor dispărea în mod magic în dulapuri sau să ajungă sub paturi.
Organizarea materialelor pentru clasă
Când elevii intră în cabinet și au ajuns la partea din spate a sălii, ei își iau dosarele lor din suportul pentru documente pe care profesorul l-a etichetat pentru a se potrivi cu numerele scaunelor lor. Suporturile pentru documente sunt relativ ieftine și pot fi achiziționate de la orice magazin de papetarie.
Deoarece într-un cabinet au ore mai multe clase, fiecare suport numerotat conține mai multe dosare. Pentru a minimiza timpul de căutare a dosarului propriu, se pot folosi dosare colorate.
Toți cei din clasa de la prima oră are dosare albastre. Singurul dosar albastru în suport cu numărul opt aparține elevului din prima clasa, de pe scaunul 8. Ca urmare, acesta își poate selecta dosarul său rapid și apoi să treacă la locul său. Timp de pregătire este redus la minimum.
Mișcările în timpul orei
Elevii au sosit pregătiți pentru oră. Au obținut materialele necesare așa cum ați prescris. Pentru că ei s-au gasit locurile lor si a inceput activitatea de încălzire, ora începe chiar la finalul soneriei de intrare.
Nu este nevoie de o deplasare ulterioară în timpul orei, cu excepția cazului în activitatea o impune. Nimeni nu se ridica pentru a arunca gunoiul - gunoiul se păstrează la fiecare bancă pentru a fi depozitat în coșul de gunoi, la sfârșitul orei. Nimeni nu mototolește hârtia pe care o vor arunca la coșul de gunoi. În cazul în care "își mâzgălesc hârtia", vor pune deoparte întreaga foaie, pentru a aruncată la sfârșitul orei.
Eliberarea clasei
Stabilirea unor reguli eficiente pentru eliberarea clasei la sfârșit de oră este importantă. Nu este de dorit ca toată lumea să sară în sus, când sună de ieșire și să alerge afară din clasă.
Trei minute înainte de a suna, puteți îndemna sector cu sector pentru ca elevii să returneze materialele lor în locațiile lor corecte, să depoziteze gunoiul, și să se întoarcă la locurile lor. Atunci când soneria sună, toată lumea este pregătită să iasă. Elevii vor ieși în ordinea inversă în care au intrat.
Implementarea regulilor clasei
Punerea în aplicare a regulilor clasei începe în mod normal, în a doua zi de școală. De obicei, în prima zi de școală, este imposibil de realizat mult mai mult decât introducerea primei activități de încălzire, alocarea locurilor și explicarea primei sarcini. Vă invităm să consultați articolul despre prima zi de școală pentru mai multe detalii.
A doua zi de școală este rezervată în întregime pentru a explica regulile clasei. Fiecare regulă e bine să fie demonstrată. Ieșiți în hol, reintrați în clasă, urmând fiecare regulă, pas cu pas. La finalul demonstrației, elevii se pot chestiona în legătură cu ceea ce tocmai au observat.
Această chestionare se poate face sub forma unei simple prezentări PowerPoint afișată la pe ecranul de proiecție. E bine să existe 10-15 întrebări cu răspunsuri multiple și 5 afirmații adevărate sau false. Se poate include o întrebare bonus la sfârșit. Răspunsul corect la întrebarea bonus va adăuga 10 puncte la punctajele lor, iar în cazul în care au răspuns greșit, punctele nu sunt deduse din punctajele lor.
Inainte de a avansa la slide-ul care conține întrebarea bonus, explicați că aceasta va necesita un răspuns scurt. Puteți folosiți trei până la cinci propoziții pentru a exprima răspunsul.
Întrebare Bonus: De ce credeți că regulile clasei sunt importante?
După câteva minute de gândire și timp de răspuns, îndrumați elevii să facă schimb de hârtii, pentru notare. Apoi, afișați răspunsurile la test. În acest fel, elevii au un feedback imediat cu privire la cât de bine s-audescurcat. Încheiați prin a explica care ar fi un răspuns acceptabil pentru întrebarea bonus.
Invariabil, apar o mulțime de întrebări de la copii cu privire la faptul dacă răspunsul la care se uită, pe hârtia altcuiva, este acceptabil. Și, aproape întotdeauna, este.
S-au prins! Acum, ei înțeleg regulile clasei, și de ce acestea sunt importante. Sunt interesați de ele.
Concluzii
Stabilirea unor reguli eficiente în clasă necesită o cantitate considerabilă de gândire și de efort.
Copiii răspund cu adevărat pozitiv într-un mediu structurat. Dacă aveți posibilitatea să-i ghidați în descoperirea importanței regulilor clasei, iar dacă aveți posibilitatea să-i faceți interesați de ele, vă îmbunătățiți foarte mult șansele de a avea un an școlar de succes.
Dacă nu ați folosit regulile clasei înainte, vă încurajăm să luați în considerare acest lucru. Acesta va fi cu siguranță, un timp petrecut cu mare folos și care se va rambursa în mai multe rânduri.