Cum să încurajăm gândirea critică în învățarea noastră
- 06/01/2022
- de catre Eduvolt
Gândirea critică este un instrument esențial pentru succesul în învățare și în viață. Această implică abilitatea de a evalua informațiile și de a lua decizii informate. În acest articol vom discuta despre cum putem să încurajăm gândirea critică în învățare.
- Stimulează întrebările - Stimularea copiilor să pună întrebări și să gândească critic atunci când se confruntă cu informații noi. Acest lucru îi va ajută să devină mai curioși și să se implice activ în procesul de învățare. Ca regulă generală, nici o întrebare nu este greșită sau proastă, ea ascunde o curiozitate sau neîntelegere care poate să fie împărtășită de mai mulți elevi.
- Oferă mai multe perspective - Ajută copiii să vădă lucrurile din mai multe perspective și să gândească critic prin discutarea unor subiecte din diferite puncte de vedere. Câteva exemple practice sunt mereu binevenite pentru o mai bună întelegere a subiectului.
- Încurajează dezbaterile - Încurajarea dezbaterilor și discuțiilor deschise între copii, astfel încât să poată să își exprime fiecare ideile și să le analizeze împreună cu ceilalți. Accentul se va pune pe: “părerea mea este că” și “eu cred că lucrurile stau diferit” în detrimentul afirmațiilor negative și a certitudinilor de tipul “eu știu mai bine, tu greșești”. Această tehnică simplă dar eficientă poate fi pusă în aplicare și pentru a combate sau pune întrebări despre diverse materiale didactice I – IV, obligatorii sau complementare.
- Învață să evalueze sursele - Învață copiii să evalueze sursele informațiilor și să determine dacă sunt credibile sau nu. Acest lucru îi va ajută să gândească critic atunci când primesc informații și să ia decizii informate. Extrem de util și în viața de adult pentru a putea filtra mai bine informațiile, știrile sau orice resurse credibile, de cele îndoielnice.
- Modelarea - Modelează gândirea critică prin propria ta atitudine și comportament. Copiii își vor forma propriile lor obiceiuri și atitudini în funcție de ceea ce văd la tine.
În concluzie, încurajarea gândirii critice în învățare poate avea un impact major asupra vieții copiilor, prin dezvoltarea abilităților de a evalua informațiile, a lua decizii informate și a gândi creativ. Prin utilizarea acestor cinci metode, putem să încurajăm gândirea critică și să oferim copiilor un avantaj important în viață.