Următoarele sunt câteva idei de luat în considerare în timp ce vă orientați spre predarea online / la distanță.

Ideea nr. 1: Elevii ar trebui să creeze conținut original.

În educație, folosim adesea limbajul consumatorului pentru a descrie instrucțiunea. Cum susțineți lecția? Au înțeles elevii? Și există ceva adevăr în aceasta. Trebuie să ne implicăm în instruire directă. Adesea modelăm o anumită abilitate pe care elevii o copiază apoi. Alteori, îi ajutăm pe elevi să obțină cunoștințe citind articole, urmărind videoclipuri sau ascultând cursuri.

Acest lucru este frecvent întâlnit în special la cursurile online, unde modelul predominant este să consume conținut și apoi să discute informațiile ulterior.

Cu toate acestea, la un moment dat, dorim ca elevii să se implice în proiecte semnificative. Ne dorim ca aceștia să fie și soluționatori de probleme și creatori și designeri. Cu alte cuvinte, dorim ca elevii să dezvolte o mentalitate de om cheie.

Acesta este motivul pentru care, în cele din urmă, trebuie să se angajeze în activități creative online. Dar cum arată asta de fapt?

• Blog: Blogurile tematice sunt bloguri bazate pe interesele, pasiunile și ideile unui elev. Ar putea fi un blog pentru pasionații de gătit, un blog de sport, un blog de modă, un blog de științe sau un blog de istorie. Ei aleg subiectul și publicul. Este o modalitate excelentă pentru elevi de a practica scrierea în diferite genuri (persuasiv, funcțional, informațional / expunător, narativ) cu subiecte specifice pe blog pe care le aleg. De asemenea, pot adăuga componente multimedia, cum ar fi prezentări de slide-uri, imagini, videoclipuri și audio.

• Podcast: Prin podcast-uri, elevii creează înregistrări audio pe care apoi le împărtășesc cu un public autentic. Pot lucra individual, cu parteneri sau în grupuri mici. Poate fi mai concentrat pe un scenariu prestabilit sau mai deschis. Dacă doriți, puteți ca elevii să editeze podcast-urile și să adauge muzică folosind Garage Band sau Audacity. Dar puteți face și o înregistrare simplă cu smartphone-uri.

• Videoclipuri: Crearea video este puțin mai complicată. Adesea consumă mai mult timp și uneori necesită abilități suplimentare. Cu toate acestea, dacă elevii sunt acasă, s-ar putea să fie doar dispuși să petreacă timpul suplimentar creând un videoclip. O opțiune simplă pentru crearea video este prezentarea de slide-uri (slideshow) adnotată. Aici, elevii creează o prezentare de slide-uri și apoi înregistrează audio în timp ce navigheză prin el. Ei pot face acest lucru în PowerPoint, Keynote sau Google Slides.

Ideea nr. 2: Asigurați-vă că folosiți puterea colaborării online.

Trăim într-o lume în care există nenumărate instrumente online pentru comunicare și colaborare. Putem trimite mesaje instantanee, edita într-un document Google partajat, să trecem la o conferință video și să trimitem ușor fișiere înainte și înapoi. Și totuși, când vine vorba de învățarea la distanță, profesorii deseori realizează sarcini care sunt complet independente și individuale. Pentru a profita la maximum de învățarea online, trebuie să folosim instrumentele digitale pentru colaborare.

Sincronă:

Chaturi, inclusiv chat Gmail sau Slack

Chaturile video, inclusiv orice software de conferință video (Hangouts, Zoom, Skype)

Asincronă:

Documente partajate, precum Google Docs, Google Spreadsheets și Google Slides

Software de management de proiect, cum ar fi Trello

Chat-uri vocale, inclusiv Fire Voice

Hibrizi sincrone / asincrone:

Aplicațiile Walkie Talkie, precum Voxer

Pentru colaborare online, puteți încerca un mic mini-proiect, în care elevii se angajează în cercetări comune și apoi se reunesc pentru a face ceva nou (gândiți mai întâi la Ziua Mamei). Alteori, ei ar putea colabora lucrând la proiecte independente și împărtășind procesele lor cu alții.

Ideea nr. 3: Împuterniciți-i pe elevi să dețină învățarea într-un mediu online.

Adesea vorbim despre ce înseamnă să treci de la respectare la angajare. Este ideea de a crea un mediu în care elevii vor să învețe, mai degrabă decât să trebuiască să învețe. Dar dacă dorim ca elevii să fie elevi creativi, autodirijați, trebuie să depășim implicarea elevilor și să-i împuternicim. Dar acest lucru necesită unele schimbări de paradigmă.

Iată ce vreau să spun: clasa împuternicită reprezintă schimbarea de la a oferi alegeri la a oferi posibilități inspiratoare. Este ceea ce se întâmplă atunci când treceți de la a face subiectul interesant la a aborda interesele elevilor; când pleci de la a spune „trebuie să înveți acest lucru” la a întreba „ce vrei să înveți?” Este schimbarea de la evaluarea temelor la evaluarea propriei predări, este un proces iterativ plin de greșeli care în cele din urmă duce la succes. Este o schimbare din partea profesorului care adresează elevilor toate întrebările, adresându-și propriile întrebări, unde aceștia urmăresc derularea întrebărilor, realizând o învățare off-road. Este o schimbare de la consumul necritic la consumul critic și la creație. Aici, elevii trec de la consumul critic la inspirație, la creativitate, unde folosesc procesul de proiectare pentru a-și împărtășii munca celorlalți. Este o schimbare de la diferențierea instrucțiunilor la personalizarea învățării Și este o schimbare de la sistemele rigide la cele reglabile, astfel încât elevii să dețină procesul. Își pot seta propriul ritm, pot alege propriile formate și pot decide ce resurse doresc să utilizeze pentru a-și îndeplini obiectivele. Este o schimbare a gândirii de la respectarea la autodirecție. Cu alte cuvinte, este o schimbare către proprietatea elevilor. Când se întâmplă asta, elevii noștri devin gânditori creativi, critici, care schimbă lumea.

Realizarea acestui lucru este o provocare într-o clasă fizică, fiecare elev învățând într-un ritm diferit. Dar acesta este de fapt avantajul ascuns al învățării online. Distanța fizică reduce puțin haosul, întrucât îmbrățișăm proprietatea elevilor.

Următoarele sunt câteva exemple de încorporare a proprietății elevilor:

• Elevii dețin procesul de evaluare

• Elevii aleg subiectele

• Elevii selectează demonstrațiile

• Elevii care aleg modul în care își prezintă învățarea

Este un prim pas minunat pentru elevii care nu obișnuiesc să aibă multe de spus și alegeri în învățarea lor. Deci, dacă elevii ar învăța despre forțe și mișcare în știință, ar putea selecta un standard specific. Apoi, ei ar putea viziona un videoclip sau un podcast și apoi ar face clic pe opțiunea de prezentare de slide-uri, unde ar putea vedea amintirile celor mai bune practici (nu uitați să folositi imagini, să folositi un contrast solid în culori, să citați surse etc.) și să înceapă să creeze produsul lor.

Observați că, cu acest meniu de alegere, elevii decid fie subiectele, conceptele sau abilitățile, apoi decid asupra resurselor și strategiilor proprii înainte de a decide în final produsul final.

Ideea nr. 4: Oferiți oportunități pentru mixul clasic și digital.

Când ne gândim la predarea online, avem tendința să ne imaginăm un elev care stă la un computer și parcurge tema. Cu toate acestea, unele dintre cele mai bune instrumente sunt tehnologia ”joasă” . Da, avem nevoie de elevi care să folosească laptopul. Dar avem nevoie și de elevi care să folosească creioane și hârtie și carton. Cu alte cuvinte, trebuie să adoptați o abordare inovatoare vintage.

Inovația vintage se întâmplă atunci când folosim idei și instrumente vechi pentru a transforma prezentul. Gândiți-vă la ea ca la un mix. Nu este o respingere a instrumentelor noi sau a ideilor noi. În schimb, este un memento care uneori cel mai bun mod de a merge înainte este să privești înapoi. Ca toate inovațiile, inovația vintage este perturbatoare. Dar este perturbator, scoțându-ne din încordarea actuală și în ceva mai atemporal.

Inovația vintage este o idee atât pentru trup, cât și pentru spirit. Este suprapunerea dintre „am încercat și așa este” și „niciodată nu am încercat”. Este o abordare a tehnologiilor de vârf și a instrumentelor școlare vechi. Este suprapunerea competențelor atemporale în contexte noi. Inovația vintage este ceea ce se întâmplă atunci când inginerii folosesc origami pentru a proiecta noi nave spațiale și ingineri robotici studiază natura pentru proiecte inovatoare.

Pe măsură ce vă îndreptați către învățarea online, luați în considerare modul în care ați putea îmbrățișa această setare mentală pentru un mix.

Ideea nr. 5: Personalizați designul claselor voastre online.

Teoria proiectării experienței utilizatorului (uneori prescurtată ca XD, UX, UXD sau UED) se concentrează pe experiența utilizatorului unei platforme. Aceasta poate include accesibilitatea, capacitatea de utilizare, plăcerea și fluxul general al experienței. Proiectarea UX se concentrează atât pe modul în care folosim instrumentele digitale, cât și pe modul în care ocupăm spațiile digitale. Se concentrează asupra sistemelor într-un mod care este profund uman. Cum se simte pentru oameni? Cum arată pentru ei? Care sunt procesele lor?

Cele mai bune sisteme sunt cele care se simt invizibile. Pășești în el și știi imediat unde să te duci și ce să faci. A nu se înțelege greșit, confuzia poate fi un lucru grozav într-o sală de clasă dacă duce către învățare mai profundă. Dar confuzia provocată de cursuri slab proiectate duce la dezangajare și frustrare. Reduce învățarea scurtă și perturbă fluxul creativ.

Un simplu pas este efectuarea unui audit UX Design. Gasiti aici un link explicativ:

Ideea nr. 6: Folosiți o abordare „arată și povestește”.

Avem tendința de a atribui temele pentru acasă care le solicită elevilor să ducă lucrurile școlare în lumea lor. Adesea, elevii nu reușesc să se conecteze la activitate. Dar ce se întâmplă dacă arată și povestesc? Dintr-o dată, copiii abia așteaptă să aducă un lucru din lumea lor și să-l împărtășească clasei.

Arată și a povestește este, în esență, opusul temei. Este o șansă pentru elevi să își aducă lumea lor în școală și nu școala în lumea lor. Ei pot apela la experți, resurse, videoclipuri sau audio din propria comunitate, în timp ce lucrează la proiecte în clasă.

În calitate de educatori, trebuie să ne amintim că învățarea la domiciliu nu trebuie să ne solicite să trimitem acasă școala. Este vorba despre construirea unui parteneriat între școală și casă și recunoașterea modalităților prin care elevii ar putea învăța în propriul mediu.

Putem adopta aceeași abordare pe măsură ce proiectăm experiențe de învățare la distanță pentru elevii noștri. Un mic exemplu este de a cere elevilor să-și împărtășească interesele și pasiunile lor printr-un Blog al Pasionaților.

Ideea nr. 7: Fii prezent și disponibil ca profesor.

Învățarea la distanță nu înseamnă că trebuie să fim îndepărtați. În calitate de profesori putem crea intenționat un sentiment de prezență elevilor noștri. Iată câteva idei utile:

• Anunț video: Acesta începe cu prima săptămână, unde faceți un videoclip introductiv al cursului și explicați cum va funcționa. Dar după aceea, puteți crea un videoclip scurt săptămânal sau chiar zilnic, cu o previzualizare a ceea ce vor face elevii. Deși înregistrate în prealabil, aceste videoclipuri scurte și nestructurate vor crea acel sentiment de prezență, ca profesor.

• Check-in-uri pentru grupuri mici: Aici puteți programa întâlniri de grupuri mici și puteți utiliza conferințe video pentru a vă întâlni cu grupurile și a privi progresul acestora.

• Verificări prin e-mail: Există câteva opțiuni aici. În primul rând, puteți trimite un e-mail către o clasă întreagă, cu așteptări, termene etc., dar a doua opțiune este doar un e-mail scurt către fiecare elev care întreabă cum se descurcă. Dacă aveți 180 de elevi, rotiți 18 pe zi și asigurați-vă că fiecare elev primește un e-mail individual în fiecare săptămână. Puteți crea un șablon de e-mail și îl puteți personaliza.

• Verificări scurte de text: Cu această opțiune, puteți cere elevilor să utilizeze funcția de chat pentru a trimite întrebări sau comentarii în timpul parcurgerii.

• Sondaje: Rugați-i pe elevi să completeze un sondaj pentru fiecare curs, în care împărtășesc experiențele lor la un curs online.

• Conferințe programate: Având întreaga zi de lucru de acasă, puteți programa cu ușurință aceste conferințe cu elevii și să-i anunțați că sunteți acolo pentru ei.

Există atât de multe alte modalități de a fi prezent și cu siguranță că, în calitate de profesor, aveți alte idei de strategii pe care le puteți utiliza pentru a construi relații și a fi prezenți cu elevii dvs., chiar dacă vă orientați spre învățarea la distanță.

În cele din urmă, nu există o singură modalitate de a face predare online. Este un experiment și variază în funcție de subiect, de context și de elevi. Vei face greșeli - și este în regulă. Frumusețea constă în a învăța din aceste greșeli și a itera spre o instruire mai bună și mai bună. Solicitați elevilor contribuția lor pe parcurs. Și în timp, veți dezvolta câteva unități uimitoare de învățare la distanță.


J.Spencer - 7 Big Ideas as You Shift Toward Online Teaching – Mar 2020