STEM = Science, Technology, Engineering and Math

”Știința e mai mult decât o disciplină școlară, un tabel periodic sau proprietățile undelor. Este un mod de abordare al lumii, o modalitate critică de a înțelege, a explora și a interacționa cu lumea, iar mai apoi a avea capacitatea de a schimba lumea…”

Președintele SUA, Barack Obama (23 martie 2015)

Știință, tehnologie, inginerie, matematică. Doar patru cuvinte care au fost suficiente pentru ca Statele Unite ale Americii, prin instituția președintelui statului, să pună bazele unui plan de învățământ transmis public încă din 2013 : o strategie pe 5 ani sub titulatura ”Federal Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Education”.

După studii îndelungate ale pieței muncii, specialiștii americani au recunoscut complexitatea și dinamica prezentului și că trăim într-o lume în care succesul este garantat nu doar de ceea ce știi, ci în special de ce poți să faci cu ceea ce știi. E mai important ca niciodată ca tinerii noștri să fie echipați cu cunoștințele și calitățile de a rezolva probleme dificile, de a strânge și a evalua dovezi și să facă un sens în toate aceste informații. Acestea sunt calitățile pe care învățământul de tip STEM caută să le transmită elevilor.

Sunt două obiective importante care trebuie realizate în viitorul apropiat:

  • Instruirea personalului calificat pentru a preda: dascălii corect pregătiți pentru a preda elevilor în sistemul de învățățământ de tip STEM
  • Înscrierea elevilor: copiii care vor acumula cunoștințe prin sistemul de învățământ de tip STEM

NEVOIA DE ÎNVĂȚĂMÂNT STEM

Toți tinerii ar trebui să evite să le fie prioritar să memoreze, ci mai degrabă să fie pregătiți să gândească profund și să gândească bine pentru a avea șansa de a fi inovatorii, educatorii, cercetătorii și liderii care pot să rezolve cele mai presante probleme atât ale lumii de azi, cât mai ales ale celei de mâine. Doar că momentan prea puțini dintre elevi au acces la posibilități de a învăța aceste discipline într-un sistem organizat și, pe cale de consecință, prea puțini elevi văd aceste discipline drept rampe de lansare pentru a viitoare carieră a lor.

OBIECTIVELE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI STEM ÎN SUA

Pentru a avea o idee asupra anvergurii acestei forme de învățământ în Statele Unite, să prezentăm câteva obiective pe care președintele Barack Obama le-a transmis statului :

  • Dezvoltarea, recrutarea și angajarea a 000 de profesori excelenți în predare în forma de învățământ de tip STEM în următorii 10 ani
  • 1 milion de elevi și studenți absolvenți în disciplinele STEM în liceele și universitățile americane

Învățământul STEM este ceea ce specialiștii identifică drept pasul următor în educație la nivel global, iar noi considerăm că este o datorie civică să ne asigurăm că viitori elevi ai României vor putea beneficia de acest sistem, îl vor putea accesa, vor avea personal pregătit să le predea și vor pune bazele viitorului pentru țara noastră și nu numai prin soluțiile practice pe care le vor găsi problemelor cu care ne va pune față în față viitorul.

Copiii noștri vor putea fi pregătiți în acealași sistem precum în Statele Unite, Marea Britanie sau alte puteri de decizie ale planetei, în acest fel se vor putea coordona cu ei și da, vor putea schimba lumea. Depinde doar de noi să le oferim această șansă ce azi e îmbrăcată în 4 inițiale: STEM.