Inițiativa gigantului Marvel caută să încurajeze cât mai multe fete să aleagă cariere în domeniile STEM

Universul Marvel ne aduce prin intermediul eroilor aspecte ciudate ale științei – păianjeni radioactivi, raze gama transmise de Hulk, călătorii între mai multe dimensiuni și multe altele. A sosit momentul ca această companie sa aloce o parte a bugetului de promovare a celei mai recente producții, Captain America: Civil War, spre susținerea educația în disciplinile asociate științei.

Filmul va fi lansat pe 6 mai 2016 iar compania a pornit o îndrăzneață inițiativă de a evidenția realizările în știință ale fanilor lor de sex feminin și în categorii de vârstă extrem de fragede. Mai exact, va organiza o competiție pentru fete cu vârste cuprinse între 15-18 ani, înscrise în clasele 10-12, care sunt interesate în disciplinile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) pentru a găsi o idee care poate schimba lumea. Premiul? O bursă în cadrul Marvel.

Aplicanții pot crea un nou proiect sau pot depune unul deja creat în timpul lor liber, în cadrul orelor școlare sau a unei competiții cu tematică de știință. Este o cerință obligatorie ca aplicația să conțină un clip video de 5 minute în care să fie prezentat proiectul și care va ilustra cum au intervenit domeniile STEM în realizarea acestui proiect și ce lecții importante au fost învățate prin realizarea lui.

Cinci finaliști vor fi aleși și vor primi transport cu avionul la Los Angeles unde vor avea ocazia să își prezinte proiectul în fața unei comisii ce va conține lideri din industrie, vor efectua un tur al studiourilor Walt Disney și al laboratoarelor Dolby, ambele companii fiind partenere Marvel în această campanie. De asemenea, vor avea ocazia să asiste la premiera mondială a filmului. Perioada de înscriere pentru această competiție a fost între 11 și 26 martie.

Finalistelor le va fi însă greu să găsească foarte multe eroine între personajele de prim-plan Marvel. Chiar dacă anii recenți au adus o serie impresionantă de producții cu supereroi și încasări de peste 9 miliarde de dolari la nivel mondial, compania încă nu a lansat nicio producție în care personajul principal să fie de sex feminin. Primul exemplu de acest fel poate veni totuși în 2019, când compania intenționează să lanseze filmul Captain Marvel, conform site-ului de specialitate IMDb.

Merită însă remarcată o inițiativă lăudabilă a reprezentanților Marvel de a promova preocupările feminine pentru domeniile STEM în paralele cu producțiile proprii.