În martie 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro), un spațiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii. Pe noua platformă, cadrele didactice au la dispoziție programe pe care să lucreze on-line cu elevii. Aplicațiile nu au fost în uz curent, prin urmare, sunt recomandate și tutoriale care le arată cum să le folosească.

Totodată, mai sunt puse la dipoziție și Resurse Educaționale Deschise – RED, centralizate în secțiunea „Resurse ISE“ a site-ului. Cadrele didactice sunt direcționate și spre această secțiune, care conține exemple de lecții pentru învățământul primar. Lecțiile sunt pentru Limba și literatura română, matematică, limbă modernă, științe ale naturii, istorie, educație civică, arte vizuale și abilități practice și chiar educație fizică.

Conform unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, platforma Digital a fost creată de echipa proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți“ – CRED, cu sprijinul experților Institutului de Științe ale Educației (ISE), în scopul susținerii cadrelor didactice și elevilor pentru continuarea învățării de acasă.

În acest spațiu virtual – digital.educred.ro – sunt centralizate mai multe tipuri de resurse digitale și lecții și proiecte de lecții, precum și teste, dar și fișe de lucru pentru activitățile cu elevii. Platforma duce spre aplicații cu conturi google, dar și spre activități mai simple, folosind deja aplicații uzuale, cum ar fi WhatsApp.


Lista platformelor de pe digital.educred.ro:

Google Classroom – https://classroom.google.com/

Descriere: Permite încărcarea de materiale, postarea de anunțuri, notarea materialelor încărcate de elevi. Necesită conturi google (pentru profesor și elevi) și activarea licenței google.

Tutoriale: https://support.google.com/edu/classroom/?hl=en#topic=6020277

Microsoft Teams – https://www.microsoft.com/en-us/education/products...

Edmodo – www.edmodo.com

Descriere: Platformă pentru gestionarea clasei și a activităților de învățare, pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar. Permite și înscrierea părinților.

Tutoriale: https://support.edmodo.com/hc/en-us/articles/205012194-Video-Tutorials

Moodle – https://moodle.org/

Descriere: Platformă pentru activități de învățare la distanță. Necesită instalare pe un server. Este mai potrivită pentru o soluție comună mai multor clase/ standardizată la nivel de școală.https://docs.moodle.org/38/en/Main_page

Tutoriale: https://docs.moodle.org/38/en/Main_page

Descriere: Permite gestionarea activităților de învățare – clasele de elevi pot primi materiale, teste, sarcini de lucru variate. Produsele activității elevilor pot fi notate și pot primi feedback.

Tutoriale: https://www.youtube.com/watch?v=F9HTUrrq93o

Școala pe net – https://scoalapenet.ro/

Descriere: Platformă cu resurse pentru toți profesorii interesați să-și dezvolte competențele digitale și să susțină activități de învățare cu ajutorul noilor tehnologii.

Platforma Digitaliada – https://www.digitaliada.ro/despre?pg=platforma

Descriere: Platforma www.digitaliada.ro este un spațiu ce încurajează crearea și partajarea de conținut educațional liber, ce poate fi folosit de orice cadru didactic. Tot în platformă pot fi găsite materialele digitale educaționale realizate în cadrul tuturor edițiilor proiectului Digitaliada, de către profesorii și autorii parteneri Digitaliada (secțiunea eConținut).

Platforma iTeach – https://iteach.ro

Descriere: Platforma iTeach este un spațiu colaborativ dedicat exclusiv dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice. Are cursuri online gratuite susținute de Institutul de Științe ale Educației, CCD-uri, Universitatea din București, companii și ONG-uri. Găzduiește trei reviste electronice pentru cadre didactice.

ReteauaEDU.ro – reteauaedu.ro

Descriere: Rețea de platforme școlare eLearning care permit crearea și gestionarea de lecții digitale, comunicare între membrii comunității de profesori, inclusiv soluție video-conferință. Profesorii școlii pot crea și distribui conținut digital, pot interacționa și realiza evaluări complexe.

Tutoriale publice privind utilizarea facilitatilor platformei: www.youtube.com/playlist?list=PL-vhm6eVfGNIyjdEBI0jjukqCPLTVAfXL

Platforma LearningPark – learningpark.upb.ro

Descriere: Platforma pusa la dispozitie de Universitatea Politehnica Bucuresti cu videolectii din programa de bacalaureat pentru disciplinele matematica, fizica si chimie.

Platforma Livresq – https://livresq.com/ro/

Descriere: Este editor vizual care permite crearea de lecții în format digital. Acesta facilitează crearea de lecții interactive, ce conțin texte, galerii de poze, animatii, audio, video, atasamente, quiz-uri și alte elemente specifice, fără a fi necesare cunoștințe tehnice sau de programare.

Tutoriale: https://livresq.com/ro/training/

Platforma MyKoolio – www.mykoolio.com

Descriere: Platformă educațională online ce pune la dispoziția profesorilor accesul gratuit la materialele sale educaționale – lecții, teste și exerciții pentru limba română și matematică claselel I-VIII, și geografie, clasa a VI-a.

Platforma Kinderpedia –www.kinderpedia.co

Descriere: Soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe disponibilă pe web și ca aplicație de mobil (Android și iOS). Platforma este gratuită și ajută la gestionarea clasei/grupei și a activităților de învățare, dar și pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar și este în limba română. Permite atât înscrierea elevilor cât și a părinților.

Are modul de video-conferință (Zoom) integrat cu orarul clasei dar și catalog de note cu posibilitatea de atribuire și notare teme către elevi. Elevii se pot înscrie doar cu un cod unic furnizat de profesor/învățător.

Tutoriale în limba română: https://docs.kinderpedia.co/ro/