De ce se vorbește atât despre predarea cu ajutorul tehnologiei?!

Unii profesori îşi amintesc că prin anii ’70, singurele piese de tehnologie din sala de clasă erau ventilatorul de podea şi în câteva cazuri, retroproiectorul.

Unele şcoli mai aveau câte un șapirograf și o ghilotină de hârtie, disponibile în sala profesorală.

Din fericire, acum predarea are loc într-o lume mult diferită.

Scopul acestui articol este de a vă recomanda metode eficiente pentru predare cu ajutorul tehnologiei. Chiar dacă acestea se vor protrivi mai mult sau mai puţin nevoilor dumneavoastră specifice, nu ezitați să folosiţi de aici orice v-ar interesa.

Videoproiectorul şi televizorul din clasă

Chiar dacă în şcoli se mai folosesc încă retroproiectoarele, e de la sine înțeles că ele aparţin atât de mult SECOLULUI 20! Profesorii care îl mai folosesc, arată, ca justificare, spre grămezile de folii transparente pe care le-au utilizat de-a lungul anilor.

Însă, această metodă de predare cu ajutorul tehnologiei a fost folosită de către profesorii profesorilor noştri.

Dascălii de azi se bazează foarte mult pe videoproiector.

La şcoli se întâmplă ca profesorilor de la o parte din catedre să li se aloce videoproiectoare la începutul anului pentru a le utiliza pe tot parcursul anului, în timp ce profesorii de la alte catedre să primească doar retroproiectoare.

Acest lucru totuşi nu i-au descurajat pe aceştia din urmă. O parte din ei au cheltuit aproximativ 1500-2000 de lei din proprii lor bani pentru a cumpăra un videoproiector de calitate, si sunt cum nu se poate mai încântaţi. Le folosesc în clasă, în mod constant.

Îşi conectează videoproiectorul la propriul laptop sau îşi conectează cablul de sunet la televizorul din clasă. Alţii au conectat ieşirile audio şi video de la un vechi calculator personal la televizor. Cu siguranţă vă puteți imagina posibilitățile create.

Pe televizor pot fi afișate zilnic activități “de încălzire” pentru ca elevii să le vadă de cum intră clasă. Acest lucru îi ajută la sarcina lor de a se concentra imediat după sosirea în clasă. Pentru mai multe informații vă invităm să consultați Regulile clasei.

Profesorii care s-au obişnuit cu acest sistem folosesc tabla interactivă din clasă atunci când fac activităţi speciale sau când lucrează cu softuri educaționale și folosesc vizualizatorul pentru a proiecta obiecte reale sau diverse materiale tipărite aproape la fiecare oră. Pentru orice altă activitate de prezentare, în afară de acestea este utlizat fie videoproiectorul, fie televizorul.

Aceasta strategie funcționează foarte bine într-o varietate de situații: demonstraţii, brainstorming, enunţări de exemple și ilustrarea oricăror cerințe ale zilei de predare. Dacă elevii au de notat ceva, le este mult mai simplu, informaţia fiind chiar în fața fața lor, scrisă cu font mare.

Pentru toate aceste motive, folosirea unui videoproiector este extrem de recomandată. Dacă aveţi în vedere aceast lucru, specilistul IT al şcolii va fi încântat să vă ajute. Aici este un scurt videoclip YouTube pe această temă:

Ca alternativă, puteți descărca aceste instrucțiuni gratuite.

Conectivitatea la Internet în clasă

Probabil că majoritatea dintre dumneavoastră aveţi Internet în clasă şi profitaţi de el.

Chiar dacă faceţi toate eforturile pentru a avea resursele pregătite din timp, din când în când, sub impulsul momentului, probabil vă veţi gândi la ceva care ar îmbogăţi materialul pe care îl prezentaţi.

În timp ce elevii îndeplinesc o sarcină, puteţi căuta acel ceva. Când vine momentul potrivit, puteţi afișa ceea ce aţi găsit.

Copiii cred că e grozav!

Probabil că sună riscant, dar nu este deloc aşa. Cu siguranţă că aveți instalate la şcoală softuri care împiedică accesul la site-uri discutabile. Deci, este extrem de improbabil să daţi de ceva nepotrivit, în mod accidental. În plus, căutarea se poate face înainte de a afișa rezultatele.

Există o varietate foarte largă de resurse de tip prezentare, disponibile pe Internet, care se adaptează foarte bine la videoproiector – rămânând doar cât să lăsați mouse-ul să deruleze.

Vizualizatorul educaţional ELMO

Dacă nu ați avut plăcerea de a întâlni Elmo, acesta este un vizualizator, care se vinde on-line pentru aproximativ 3800 de lei. El poate fi, de asemenea, disponibil în centrul multimedia al școlii dumneavoastră.

Elmo este o versiune modernă, high-tech a retroproiectorului de modă veche. El vă permite să afișați orice material tipărit sau totodată, orice obiect real, fizic, tridimensional, chiar acolo, pe tabla albă sau pe ecranul de proiecție.

Elmo este folosit frecvent atunci când sunt de corectat lucrările elevilor. Puteţi ascunde numele elevilor cu post-it-uri adezive și apoi să afișaţi lucrările pentru a fi văzute de întreaga clasă. După care puteţi lectura lucrările exact așa cum a fost scrise, incluzând şi greșelile cele mai evidente.

După ce terminaţi de citit lucrarea, cereţi elevilor să vă spună ce au remarcat. Veţi fi uimiţi de cât de des sunt valabile observațiile lor. Pe baza acestor observații, puteţi face un brainstorming pentru a găsi împreună moduri în care fiecare lucrare scrisă ar putea fi îmbunătățită.

De asemenea, elevii pot fi instruiţi despre modul în care sunt evaluate compunerile, cu accent pe metoda holistică. Le puteţi arăta diferite eseuri și să le cereţi să le evalueze, cu puncte. Apoi, comparaţi scorurile lor cu ale dumneavoastră şi discutaţi diferenţele.

Această abordare este foarte eficientă. Nimeni nu este jenat, numele fiind ascunse, astfel toţi elevii învață din greșeli și victoriile fiecăruia. Învață cum se evaluează scrierea lor, și, ca urmare, devin mai conştienţi de nevoia de îmbunătăţire.

După cum vă puteţi imagina, Elmo este, un asistent excelent într-o demonstrație. Dacă doriţi să subliniaţi anumite lucruri pe o pagină, puteţi face fizic acest lucru, folosind vârful unui pix sau creion ca arătător. Acest lucru este foarte folositor pentru a discuta pe marginea unei pagini de manual, de exemplu.

Dacă nu ați întâlnit încă Elmo, vă recomandăm în mod deosebit să faceţi cunoştinţă.

Tabla interactivă sau Ecranul interactiv SMART Board

După cum știți, brandul SMART Board este prezent în şcoli de mai mulți ani. Tablele interactive se pot achiziționa on-line la prețuri cuprinse între 4300 şi 36000 de lei, în funcție de mărime și caracteristici, și foarte probabil aţi putea găsi una sau mai multe table și în centrul multimedia al școlii dumneavoastră.

Tabla interactivă SMART Board este ușor de utilizat atât pentru profesori cât și pentru elevi. Ea are trei caracteristici care angajează elevii în moduri extraordinare: recunoașterea atingerii, Pen tray – suportul pentru stilouri și softul SMART Notebook.

Cu ajutorul recunoașterii atingerii puteți utiliza stiloul pentru a scrie, un deget pentru a naviga, și palma pentru a șterge. De exemplu, puteți scrie un cuvânt și apoi să-l atingeți și să-l trageți în altă parte, pe ecran.

Tehnologia Pen tray funcționează ca o tablă interactivă obișnuită. Puteți să scrie cu stilourile din dotarea tablei sau puteți scrie cu degetele, precum și cu alte obiecte. Puteți face cam orice din ce se poate face în mod normal pe un calculator, cu avantajul suplimentar de a putea să-l controlaţi fizic prin atingerea suprafeței.

În cele din urmă, softul SMART Notebook vă permite să adăugați interactivitate lecțiilor dumneavoastră. Pe Internet sunt disponibile toate tipurile de lecții și resurse pentru extinderea capacităților SMART Board.

Copiii iubesc SMART Board mai ales când se rulează softuri educaţionale, care sunt de asemenea, foarte potrivite pentru tabla interactivă, având marele avantaj de a fi în limba română.

Totuşi, profesorii preferă în general vizualizatorul din trei motive: nu este nevoie de calculator, se pot afișa obiecte reale și imagini mai mari, iar ei nu trebuie să meargă între videoproiector și ecran, în scopul de a manevra resursele.


Utilizarea limitată a calculatoarelor pentru elevi

Până în momentul de faţă, ne putem imagina că o bună parte din sălile de clasă din şcolile şi liceele performante au cel puțin 1 până la 5 calculatoare, pe care elevii să le folosească. Problema, desigur, este modul optim de a utiliza acest număr limitat de stații de lucru.

Elevii pot fi trimişi în perechi, pentru fiecare calculator, dar chiar și atunci, ar putea dura zile pentru ca toată lumea să aibă șansa de a participa. În plus, cum ar aborda aceştia sarcina / instruirea care are loc în sala de clasă, în timp ce sunt la calculatoarele?

Va putea urmării subiectul / sarcina de la oră, fiecare pereche de elevi care împart un singur calculator?

Neexistând un răspuns la îndemână, vă propunem strategia următoare, care pare să funcționeze destul de bine.

Aproape de sfârșitul celei de a doua săptămâni a anului școlar, prezentaţi așteptările dumneavoastră cu privire la utilizarea calculatoarelor în timpul orelor și stabiliţi reguli adecvate. Pregătiţi o scurtă listă de site-uri pe care elevii le-ar putea accesa de la calculatoare.

Cu ajutorul videoproiectorului, faceţi o mică prezenare a fiecăruia dintre aceste site-uri web. Împreună cu elevii, realizaţi activitățile cheie, de bază, pe fiecare site, astfel încât ei să știe cum să acceseze și să le completeze pe cont propriu. Apoi, puteţi plasa o sursă de Formulare de Cereri pentru Internet, în Centrul de Documente.

În cazul în care nu ați avut încă ocazia să citiţi despre Centrul de Documente, acesta este localizat în articolul despre Organizarea Clasei.

Studenții care doresc să utilizeze stațiile de lucru vor completa formularul de cerere și îl vor depune în tava de documente cu Mesaje pentru dumneavoastră. Cea mai veche cerere primită are prioritate maximă, și așa mai departe. În zilele potrivite pentru utilizarea calculatorului, veţi avea aplicanţi care să stea cu succes, unul câte unul, la calculatoare individuale.

Puteţi aranja stațiile de lucru, astfel încât să puteţi vedea clar monitoarele de oriunde din sala de clasă. În cazul în care au ajuns pe un site de jocuri sau orice alt site care nu a fost pe lista lor de site-uri web de accesat, aceştia îşi pierd rândul.

Dacă nu finalizează sarcinile de clasă pierdute în timp ce foloseau calculatoarele, ei nu vor putea accesa computerele din nou, până când îşi vor finaliza acele sarcini.

Concluzii

La cât de mult sunt copiii din ziua de azi axaţi pe tehnologie, este foarte logic ca dascălii să folosească tehnologia la predare cât mai mult posibil.

Dacă un dascăl ar găsi măcar o modalitate de a valorifica puterea mesajului text (folosit la Facebook, Messenger, Chat, SMS, etc.) și de a-l exploata în clasă, ar face mare senzație. Evident, nu se poate cere elevilor să aducă telefoanele mobile cu ei la clasă în fiecare zi.

Sau dacă ar exista o cale de a atinge imensul interes pentru Facebook, prin care elevii să înceapă grupuri pe Facebook, în scopul de a studia și de a discuta subiectul propus la clasă, s-ar crea o sinergie educaţională colosală.

Cu toate acestea, copiii sunt pe Facebook pentru a socializa, nu pentru a studia.

Dumneavoastră ce părere aveţi?