COLECTIA CARAGIALE
Continut :
1.Telegrame: - 88 min.
Într-un mic orăşel de provincie, rivalităţile de orice fel se transformă cu uşurinţă în „uriaşe conflicte politice”, pe cât de artificiale pe atât de pătimaşe şi demagogice. Nu numai aşa-zişii politicieni, ci şi reprezentanţii instituţiilor statului se înfăşoară într-o fanfaronadă găunoasă de un comic irezistibil. Lapidarele telegrame din schiţa lui Caragiale se transformă, în scenariul lui Mircea Ştefănescu, într-o lume pitorească cu personaje şi dialoguri de un haz copios.
2. Doua Lozuri: - 60 min.
Paşnicul şi banalul domn Lefter Popescu, conţopist conştiincios, suportă tot mai greu abuzurile şi teroarea unui şef despotic. Nu vede eliberarea sa din acest coşmar zilnic decât printr- o intervenţie a Providenţei - un câştig la loterie. Atunci când e convins că l-a luat pe Dumnezeu de picior, Fortuna îi dă cu tifla, aducându-l în pragul demenţei. Personajul joacă totul pe himera celor două lozuri câştigătoare fără a avea curajul să ia în piept realitatea, fapt care-i ruinează aspiraţiile, transformându-i viaţa într-un fiasco total.
3. D-ale carnavalului: 78 min
Nae Girimea, un frizer dintr-o mahala bucureşteană câştigă, graţiile Didinei, o nouă amantă. Acest gest ”infidel” stârneşte gelozia amantei sale “de suflet”, Miţa Baston, precum şi a lui Pampon, amantul oficial al Didinei. Începe un vârtej nebunesc, precipitat, de urmărire şi pedepsire a “mişelului trădător". Totul se petrece pe fundalul dinamic al unui carnaval, în care intră şi Crăcănel, întreţinătorul oficial al Miţei. Replici de o savoare şi un comic inegalabile. În film au fost preluate şi elemente din piesa "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", de acelaşi autor.
4. Mofturi 1900: 70 min.
Jean Georgescu consideră că schiţele lui Caragiale au o autentică structură cinematografică. În “Mofturi 1900“, regizorul a căutat amănuntul şi atmosfera de altădată, până la detaliu, împletind acţiuni şi personaje într-o suită de întâmplări plasate în incinta pitorească a unei berării şi în vecinătatea ei, fiindcă… “un zvon despre o întâmplare, care n-a trecut pe la berărie, nu e zvon!”.
5. O noapte furtunoasa: 67 min
Onoarea de familist şi ordinea civică, politică din ziare îl obsedează într-atât pe Jupân Dumitrache, încât nu vede trădarea, care înfloreşte chiar sub ochii lui.
Punct de reper în istoria cinematografului românesc şi model de transpunere cinematografică. (I.D. SUCHIANU)
6. O scrisoare pierduta: 139 min
Una din primele şi cele mai prestigioase puneri în scenă a celei mai cunoscute piese a lui Ion Luca Caragiale, această bijuterie artistică a fost prezentată pe ecrane în anul 1953. Preluată după o reprezentaţie superbă, ţinută pe scena Teatrului Naţional, acest spectacol îi are în distribuţie pe unii dintre cei mai mari actori români din toate timpurile: Nicki Atanasiu, Alexandru Giugaru, Radu Beligan şi Grigore Vasiliu-Birlic.
BONUS SCHIȚELE: VIZITA, ARENDAȘUL ROMÂN și LANȚUL SLĂBICIUNILOR