Reprezentanții giganților tehnologici au venit în fața membrilor democrați ai Congresului american și punctat apăsat nevoia educației în disciplenele STEM pentru a rămâne competitivi în economia globală

Marile companii au cerut investiții mai mari din partea guvernului american în dezvoltarea educației disciplinelor STEM sperând că aceste subiecte vor primi o importanță crescută în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2016 în SUA.

Reprezentanții Microsoft, Facebool și Amazon au declarat că întâmpină dificultăți în găsirea de personal calificat, un handicap pe care sunt convinși că și alte companii americane în acuză și care amenință puterea industriei americane. Problema este atât de generalizată încât a ajuns să afecteze și domenii din afara tehnologiei, incluzând domeniile farmaceutice și cele de sănătate.

”Acest subiect nu mai este doar o problemă Microsoft, Facebook sau Amazon. Companiile nu sunt cu nimic mai bune decât oamenii pe care îi angajează”, a declarat Brad Smith, șef al serviciului legal Microsoft în cadrul evenimentului ” Information Technology and Innovation Foundation” în Philadelphia, aceeași locație ce găzduia Convenția Națională a Partidului Democrat.

Companiile din Silicon Valley au avertizat că lipsa unei educații riguroase în disciplinele STEM are potențial să transforme companiile americane și să le facă necompetitive. Grupuri de inițiativă din tehnologie au pornit programe care să atragă spre aceste domenii tineri, între care și femei și minorități.

În ianuarie 2016 președintele Barack Obama a prezentat o propunere de buget pe 3 ani în valoare totală de 4 miliarde de dolari, care ar urma să finanțeze inițiativele statului de a instrui profesori, a echipa săli de clasă și a dezvolta materiale didactice dedicate învățământului STEM. Candidatul democratic la președinția SUA, Hillary Clinton, a cerut de asemenea mai multe fonduri direcționate către educația STEM și ajutor financiar pentru elevii și studenții care învață programare informatică și alte materii din domeniu.

David Zapolsky, consilier general Amazon, a recunoscut obligația companiilor de a investi în instruirea personalului angajat în așa fel încât aceștia să performeze la nivelul cerințelor momentului. Dar guvernul, a adăugat el, trebuie să investească de asemenea în pregătirea elevilor pentru cariere în tehnologie.

Reprezentantul Facebook, Erin Egan, a punctat necesitatea asigurării serviciilor de internet la prețuri cât mai rezonabile pentru a fi un serviciu accesibil în vederea pregătirii forței de muncă: ”Infrastructura este un pilon-cheie a acestei strategii”.